Poliisilaitosta erehdytettiin maksamaan yli 100 000 euroa – Karhuryhmän entisen varajohtajan ja varusteyhtiön johtajan lahjus­tuomiot alenivat hovioikeudessa - Kotimaa | HS.fi

Poliisilaitosta erehdytettiin maksamaan yli 100 000 euroa – Karhuryhmän entisen varajohtajan ja varusteyhtiön johtajan lahjus­tuomiot alenivat hovioikeudessa

Oikeus katsoi, että rahaa tuli karhuryhmän entisen varajohtajan tilille hieman käräjillä arvioitua vähemmän. Tuomiot alenivat hiukan rikoksista kuluneen pitkän ajan seurauksena.

Karhyryhmän miehiä oli väijyssä Vladimir Putinin Suomen-vierailun aikaan vuonna 2019. Karhuryhmän varajohtajan ja varusteyhtiön johtajan petos-, lahjus- ja virkarikosjuttu puolestaan ajoittui vuosille 2005–2012.

11.6. 13:13

Karhuryhmän entisen varajohtajan ja yksikölle varusteita toimittaneen Finnrappel-yhtiön johtajan tuomiot mittavassa lahjusjutussa alenivat Helsingin hovioikeudessa. Finnrappel on turvallisuustarvikeyritys, jonka palveluja Helsingin poliisin karhuryhmä on käyttänyt.

Jutussa oli kyse siitä, että kaksikko erehdytti Helsingin poliisilaitosta maksamaan Finnrappelille väärien laskujen perusteella aiheettomasti rahaa.

Rahaa ylimääräisestä laskutuksesta päätyi vuosina 2005–2012 karhuryhmän entisen varajohtajan hallinnoimille tileille.

Karhuryhmän varajohtajana toiminut ylikonstaapeli Timo Olavi Lillqvist tuomittiin hovioikeudessa kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen. Tuomiota alentavana seikkana huomioitiin muun muassa teoista kulunut pitkä aika, mihin perustuu myös ajatus rikosten vanhenemisajasta.

Käräjillä Lillqvist tuomittiin kahden ja puolen vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä petoksesta, törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyksi lukemista muutettiin hovioikeudessa niin, että rikosnimikkeiden jatkeeksi tuli myös törkeä lahjuksen ottaminen.

Käräjäoikeus katsoi, että poliisilaitosta erehdytettiin maksamaan väärillä laskuilla yli 150 000 euroa. Lillqvistille siirtynyt rahasumma täsmentyi hovioikeudessa hieman käräjäarviota pienemmäksi, mutta sillä ei ollut hovioikeuden mukaan olennaista merkitystä rangaistuksen mittaamisen kannalta.

Lillqvist on nykyisin eläkkeellä.

Finnrappelin johtaja Olli Tapio Salo, 60, tuomittiin puolestaan käräjillä vankeuteen kahdeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi, mutta vankeusrangaistus aleni hovioikeudessa kuukaudella.

Salollekin täsmentyi aiempien rikosnimikkeiden jatkoksi törkeä lahjuksen ottaminen.

Hänen tuomionsa tuli myös törkeästä petoksesta, kahdesta törkeästä veropetoksesta, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Syytettyjen selitykset rahan alkuperästä eivät kelvanneet hovioikeudelle

Oikeus kuitenkin katsoi, että varusteet olivat ylihinnoiteltuja ja lisäksi rahaa päätyi väärään paikkaan. Oikeus piti epäuskottavana selitystä, että tuomiossa laittomaksi katsottu raha olisi siirtynyt tileille laillisin perustein.

”Hovioikeus katsoo kuten käräjäoikeus, etteivät Lillqvistin ja Salon esittämät seikat Finnrappel Oy:n todettujen rahasiirtojen perusteeksi ole olleet uskottavia, eikä heillä siten ole ollut varteenotettavaa selitystä kysymyksessä olevien rahavarojen siirtymiselle Finnrappel Oy:ltä Lillqvistille.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat