Pohjoismaiden ja Baltian viljelijät vaativat valkoposki­hanhen metsästyksen sallimista: ”Suotuisan suojelun taso ylitetään yli kolmin­kertaisesti” - Kotimaa | HS.fi

Pohjoismaiden ja Baltian viljelijät vaativat valkoposki­hanhen metsästyksen sallimista: ”Suotuisan suojelun taso ylitetään yli kolmin­kertaisesti”

Viljelijäjärjestöt haluavat, että valkoposki­hanhen suojelu­statusta muutetaan kiireisesti EU:n lintudirektiivissä ja Bernin sopimuksessa.

Valkoposkihanhi Kaivopuiston rannassa Helsingissä lauantaina 16. toukokuuta 2020.

11.6. 16:26

Pohjoismaiden ja Baltian maiden viljelijäjärjestöt haluavat nopealla aikataululla muutosta valkoposkihanhien suojelutilanteeseen, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK tiedotteessa.

Suomen, Ruotsin, Tanskan, Viron, Latvian ja Liettuan viljelijäjärjestöt tavoittelevat ripeää muutosta sekä EU:n lintudirektiiviin että niin sanottuun Bernin sopimukseen.

Järjestöt haluavat, että valkoposkihanhi siirretään direktiivin metsästettävien lajien joukkoon ja että sen kannan säätely sallitaan Bernin sopimuksessa.

”Esitetyt muutokset ovat välttämättömiä, jotta asianmukainen kannansäätely on mahdollista”, vaatii MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila tiedotteessa.

Viljelijäjärjestöjen puheenjohtajat kirjelmöivät asiasta perjantaina EU:n ympäristökomissaarille sekä Pohjoismaiden ja Baltian vastuuministereille.

Järjestöjen mukaan valkoposkihanhien määrä on kasvanut 30 kertaa suuremmaksi 1980-luvulta 2010-luvulle. Vuonna 2023 niitä arvioidaan olevan jo 2,4 miljoonaa.

”Jo nyt kanta on niin runsas, että lajin suotuisan suojelun taso ylitetään yli kolminkertaisesti”, tiedotteessa sanotaan.

Bernin sopimuksella tarkoitetaan yleissopimusta Euroopan luonnonvaraisen kasviston ja eläimistön sekä niiden elinympäristön suojelusta. Se solmittiin vuonna 1979, minkä jälkeen on viljelijäjärjestöjen mukaan tapahtunut ratkaiseva muutos valkoposkihanhien suojelutarpeessa.

Järjestöt kertovat hanhien aiheuttavan merkittäviä maatalousvahinkoja kaikissa aloitteen tehneissä maissa. Maakohtaisten vahinkojen kerrotaan olevan tyypillisesti useita miljoonia euroja vuodessa.

Lue myös: Valkoposkihanhia yritetään hallita houkuttelevilla ruokailupelloilla, karkotuspartioilla ja lennokeilla – tulevaisuudessa vaihtoehtona voi olla myös metsästäminen

Lue myös: Valkoposkihanhet saapuivat Suomeen – Saattavat levittää lintuinfluenssaa, varoittaa ely-keskus

Lue myös: Maanviljelijöiden poikkeuslupahakemukset eivät tuottaneet toivottua tulosta, ely-keskus ei myöntänyt tällekään keväälle lupia valkoposkihanhien ampumalla karkottamisiin

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat