THL:n Mika Salminen Ylellä: Parin kuukauden sisällä Suomessa voidaan luultavasti palata normaaliin - Kotimaa | HS.fi

THL:n Mika Salminen Ylellä: Parin kuukauden sisällä Suomessa voidaan luultavasti palata normaaliin

Salmisen mukaan koronapassiin vaadittavat testit tulisivat todennäköisesti itse maksettaviksi.

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan maskisuositusta tullaan jossakin vaiheessa lieventämään tai se poistetaan.

5.9. 2:00

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että koronaviruspandemian hallinnassa ollaan jo muutaman kuukauden päässä niin sanotusta normaalista.

”Kuukauden parin sisällä meillä on luultavasti rokotuskattavuus siinä vaiheessa, että voimme palata aika lailla normaaliin”, hän sanoi.

Salmisen mukaan ei voida taata, ettei yllätyksiä tule, mutta takaisin ”nollapisteeseen” paluu on hyvin epätodennäköistä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti perjantaina, että Uudellamaalla luovutaan kahden metrin turvaväleistä. Myös THL myötäilee avin linjaa. Maskinkäyttö on Salmisen mukaan kuitenkin vielä paikallaan sisätiloissa.

”Jossain vaiheessa maskinkäyttöäkin lievennetään tai suositus poistetaan.”

Koronapassin käyttöönotto tulisi todennäköisesti vaikuttamaan testaukseen.

Salmisen mukaan koronatestausta ylläpidettäisiin jatkossa lähinnä rokottamattomille ihmisille. Koronapassiin vaadittavat testit tulisivat todennäköisesti itse maksettaviksi.

”Minun ymmärrykseni on se, että kun kyseessä on vaihtoehtoinen toimi ja puhutaan ei välttämättömistä palveluista, niin todennäköisesti se [koronatesti] tulee itse maksettavaksi.”

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että esimerkiksi koronapassia vaativaan ravintolaan päästäkseen rokottamattoman ihmisen tulisi hakeutua koronatestiin ja maksaa testi itse.

Salmisen mukaan lopullinen päätös asiasta on kuitenkin hallituksen käsissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat