Poliisin palvelupisteet ovat ruuhkautuneet – Jaana Ahlblad oli valmis istumaan 14 tuntia auton ratissa saadakseen passin, tutun jonotusvinkki pelasti ehkä tilanteen - Kotimaa | HS.fi

Poliisin palvelu­pisteet ovat ruuhkautuneet – Jaana Ahlblad oli valmis istumaan 14 tuntia auton ratissa saadakseen passin, tutun jonotus­vinkki pelasti ehkä tilanteen

Isojen kaupunkien pääpoliisiasemien passien ja henkilökorttien ajanvarauksessa on ruuhkaa. Vapaan ajan saa pahimmillaan vasta kuuden viikon päähän.

Passijonot ovat ruuhkautuneet aiemminkin koronaepidemian aikana.

14.9. 17:31 | Päivitetty 14.9. 18:48

Ajaisitko uuden passin tai henkilökortin vuoksi neljän tai jopa seitsemän tunnin matkan päässä sijaitsevalle poliisiasemalle?

Vantaalainen Jaana Ahlblad oli valmis tekemään niinkin, kun hän joutui passiasioissa kummalliseen tilanteeseen. Ahlblad yritti lauantaina 11. syyskuuta varata lähestyvän ulkomaanmatkan vuoksi ensimmäistä mahdollista aikaa poliisin sähköisessä asiointipalvelussa.

”Passini vanheni heinäkuussa, eikä silloin ollut tunnetta, että voisi edes reissata. Nyt suhtautumiseni matkustamiseen on muuttunut rokotteiden ja uuden tiedon myötä”, hän kertoo.

Ahlblad tarvitsee uuden passin syyskuun aikana. Jos sormenjälkien ottamisesta on kulunut kuusi vuotta tai enemmän, on käytävä poliisiasemalla. Pääkaupunkiseudulla vapaita aikoja ei vain tuntunut löytyvän syyskuulle eikä edes lokakuulle.

”Kävin läpi myös Hyvinkään, Riihimäen ja Lahden. Missään ei ollut vapaita aikoja.”

Ahlblad ei selvästikään ollut varauspalvelun ainoa passiaikoja hamuava, sillä useat ajat varattiin hänen nenänsä edestä.

”Tätä on yritetty ratkoa, mutta varsinaiset järjestelyt tapahtuvat poliisilaitosten päässä.”

Poliisihallituksen lupahallinnon ylitarkastaja Juhani Ruutu kertoo, että isojen kaupunkien pääpoliisiasemien passien ja henkilökorttien ajanvarauksessa on ruuhkaa. Vapaan ajan saa pahimmillaan vasta kuuden viikon päähän.

Näin on muun muassa pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa sekä Jyväskylässä ja Oulussa, Ruutu luettelee.

”Tämä ei ole missään nimessä toivottava tilanne. Tätä on yritetty ratkoa, mutta varsinaiset järjestelyt tapahtuvat poliisilaitosten päässä.”

Aikoja samalle viikolle on tarjolla vain Lapissa. Kaakkois-Suomessa on parin viikon jono.

”Kouvolassakin jonoa on vain kolme viikkoa”, Ruutu kertoo.

Ahlblad löysi ensimmäisen vapaan ajan syyskuun 24. päivältä Raahesta, joka on seitsemän tunnin ajomatkan päässä Vantaalta. Paniikissa hän varasi ajan.

Sen jälkeen Ahlblad alkoi etsiä aiempia vapaita aikoja lähempänä sijaitsevista paikoista. Löytyi aika 21. päivälle Kristiinan­kaupunkiin, jonne ajomatkakin olisi vain neljä tuntia.

Muutamaa päivää myöhemmin Ahlblad vaihtoi tämän ajan vielä Sastamalaan syyskuun 16. päivään.

Samalla hän sai vinkin tutulta: poliisin lupapalveluihin voi mennä myös jonottamaan aikaa.

Ohjeistus ihmetytti, sillä poliisin verkkosivuilla kannustetaan ihmisiä asioimaan verkossa. Monessa paikassa on korona-aikana pyritty jonottamisen sijasta ennakkoon tehtävään ajanvaraukseen.

Poliisin neuvontanumerosta Ahlbladille kerrottiin, että kannattaa mennä jonottamaan Vantaalle, Espooseen tai Helsinkiin.

”Sieltä sanottiin, että jonottamalla ajan saaminen voi onnistua alle neljässä tunnissa. Olen menossa keskiviikkona jonottamaan läheiselle poliisiasemalle. Aikaa asian hoitamiseen olen varannut kahdeksan tuntia. Saa nähdä, riittääkö se”, hän kertoo.

”Jos en pääse tiskille päivän aikana, olen yhä varautunut ajamaan 2,5 tunnin matkan Sastamalaan.”

Ruutu kertoo, että poliisiasemalla saa asioida myös ilman ajanvarausta. Jos esimerkiksi passin saamisella on kiire, Ruutu suosittelee jonottamaan poliisiasemalla.

”Aika paljon ihmiset tätä mahdollisuutta tällä hetkellä käyttävät. Osalta asemista on tullut palautetta, että jonottavien asiakkaiden määrä hieman rajoittaa sitä, paljonko ajanvarauksia uskalletaan avata.”

Asemilla jonotus saattaa koronaturvallisuus­toimien vuoksi tapahtua osittain ulkona.

Lisäksi Ruudun tiedossa on, että ihmiset ovat olleet valmiita liikkumaan passin saadakseen pidemmällekin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun passijonot ruuhkautuvat koronavirus­epidemian aikana.

Alkuvuonna HS kertoi, että passia ja henkilökorttia hakevat olivat ruuhkauttaneet asiakaspalvelu­pisteet Uudellamaalla. Tilanne oli sama heinäkuussa, jolloin lupapalvelut olivat ruuhkautuneet pääkaupunkiseudun lisäksi Turussa ja Oulussa.

Ruuhkautumisen taustalla vaikuttaa se, että moni on epidemian aikana jättänyt uusimatta vanhentuneen passinsa. Ruutu kertoo, että lisäksi ruuhkaa ovat luoneet korona-ajan toimet, kuten turvavälivaatimukset: osalla poliisilaitoksista kaikkia palvelulinjoja ei voida pitää auki.

”Myös henkilöstöstä on vajetta, ja kesälomat tietenkin vaikuttivat”, Ruutu sanoo.

”Toki tavoitteena on, että palvelukapasiteettia pitäisi olla.”

”Aina aiemmin passin hakeminen on sujunut kuin sormia napauttamalla.”

Ahlblad kuvailee järjestelmän koukeroissa seikkailun jälkeen oloaan hämmentyneeksi. Hän on myös pohtinut, että kaikilla ei ole mahdollisuutta ajaa passin perässä tai ottaa päivää vapaaksi asemalla jonottamiseen.

”Eivätkä kaikki keksi soittaa neuvonta­puhelimeen.”

Lisäksi on stressannut lähenevän matkan mahdollinen peruuntuminen.

”Aina aiemmin passin hakeminen on sujunut kuin sormia napauttamalla. Nyt on tullut tämän korona-ajan päälle sellainen tunne, että ei tässä vieläkään meinaa päästä reissuun.”

Passin toimitusajoissa ei ole ruuhkasta huolimatta muutosta: passin pitäisi tulla 5–8 arkipäivän kuluessa asioinnista.

Ahlblad kertoo aikovansa ottaa passille pikatoimituksen, eli hän maksaa 19 euroa lisää saadakseen passin enintään kolmessa päivässä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat