Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan - Kotimaa | HS.fi

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Tynkkynen aikoo valittaa tuomiosta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen osallistui Oulun käräjäoikeuden istuntoon 21. syyskuuta.

4.10. 11:05 | Päivitetty 4.10. 16:45

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen sai maanantaina tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oulun käräjäoikeus määräsi rangaistukseksi 70 päiväsakkoa, joista kertyy maksettavaa yhteensä 4 410 euroa.

Tuomio koskee Tynkkysen osana vuoden 2017 kuntavaalikampanjaansa julkaisemia Facebook-kirjoituksia. Tekstit käsittelivät maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden väitettyä käytöstä.

Tynkkynen kirjoitti muun muassa, että ahdistelusta on tullut Oulussa arkipäivää ja että hän vastustaa nuorten miesten turvapaikka­turismia. Viestissä hän niin ikään kirjoitti, ettei halua ”Ruskean olevan uusi Valkea” ja kehotti äänestämään itseään turvallisemman Oulun puolesta. Tynkkysen mukaan ”Valkea”-sana viittaa oululaiseen kauppakeskus Valkeaan.

Toisessa viestissä todettiin, että silmiin katsominen tai minihameeseen pukeutuminen on toisessa kulttuurissa lupa raiskata tai tehdä pahempaa.

Kolmannessa viestissä Tynkkynen kirjoitti muun muassa, että turvapaikanhakijat eivät ole ahdistelleet ainoastaan naisia vaan myös nuoria miehiä.

Tynkkynen kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen.

Hänen mielestään tekstit olivat tyyliltään ja sisällöltään suhteellisen maltillisia, eivätkä ne solvanneet tai panetelleet turvapaikanhakijoita.

Kyse oli Tynkkysen mukaan yhteiskunnallisen ilmiön esiin nostamisesta ja vastustamisesta politiikan keinoin.

Käräjäoikeus päätyi arviossaan siihen, että tekstit täyttivät kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkit.

Tuomion mukaan Tynkkysen kirjoituksista sai käsityksen, että ne koskevat maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita yleisesti. Lisäksi tekstit solvasivat ja panettelivat näitä ihmisryhmiä.

”Lukija jää sellaiseen käsitykseen, että kirjoituksissa viitatuilla asioilla kuten ahdistelulla, häirinnällä ja seksuaalirikoksilla on selvä yhteys maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin”, oikeus toteaa tuomiossa.

Käräjäoikeus huomautti myös, että Tynkkynen olisi halutessaan voinut vastustaa vallitsevaa maahanmuuttopolitiikkaa ilman maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden panettelua ja solvaamista.

Käräjäoikeus määräsi Facebook-kirjoitukset poistettaviksi.

Tynkkynen aikoo valittaa tuoreesta Oulun käräjäoikeuden tuomiosta. Hänen mielestään tapaus määrittää sitä, mitä tulevissa vaalikampanjoissa saa sanoa.

”4 400 euroa on kova hinta siitä, että olen tuonut kansalaisten hätää esille”, hän sanoo.

Tynkkynen on perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja ja puolueen kolmas varapuheenjohtaja.

Hänet on aikaisemmin tuomittu kahdesti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta. Aiemmat tuomiot ovat tulleet Tynkkysen muslimeita koskevista kirjoituksista.

Lue lisää: Kansanedustaja Sebastian Tynkkystä syytetään kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan – Syyttäjä: ”Väitteet ja mielipiteet ovat olleet turva­paikan­hakijoita ja maahan­muuttajia solvaavia”.

Oikaisu 4.10.2021 kello 16.45: Jutussa kirjoitettiin aiemmin, että Sebastian Tynkkynen olisi kirjoittanut Facebookissa, ettei hän halua ruskean olevan uusi valkea. Todellisuudessa hän kirjoitti ruskean ja valkean isoilla alkukirjaimilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat