Näin toimii koronapassi – Puhelimeen ladattavalla todistuksella voi välttyä esimerkiksi ravintolarajoituksilta - Kotimaa | HS.fi

Näin toimii korona­passi – Puhelimeen ladattavalla todistuksella voi välttyä esimerkiksi ravintola­rajoituksilta

Rajoitusten piirissä olevat ravintolat ja yökerhot voivat nyt alkaa vaatia asiakkailtaan koronapassia sisään päästäkseen.

Koronapassina toimii Suomessa EU:n koronatodistus, jonka voi ladata Omakanta-palvelusta.

15.10. 18:12 | Päivitetty 16.10. 16:29

Niin kutsuttu koronapassi voidaan ottaa Suomessa käyttöön lauantaina. Eduskunta hyväksyi perjantaina tartuntatautilain muutoksen, joka mahdollistaa koronapassin vaatimisen asiakkailta esimerkiksi ravintoloissa rajoitusten vaihtoehtona. Uudistus tulee voimaan puoliltaöin perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Lue lisää: Eduskunta hyväksyi korona­passin, tulossa voimaan puolilta öin

Koronapassilla tarkoitetaan todistusta saadusta koronarokote­sarjasta, negatiivisesta koronatesti­tuloksesta tai sairastetusta koronataudista. Passin avulla voi välttyä tietyiltä muutoin voimassa olevilta koronarajoituksilta.

Esimerkiksi rajoitusten piirissä olevat ravintolat ja yökerhot voivat alkaa vaatia asiakkailtaan koronapassia sisään päästäkseen.

Koronapassia voitaisiin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan edellyttää myös muun muassa yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla, uimahalleissa ja kylpylöissä, huvipuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa sekä museoissa ja näyttelytiloissa.

Edellytyksenä passin käytölle kuitenkin on, että sitä käyttävälle toimialalle kohdistuu rajoituksia.

Esimerkiksi Helsingissä tällä hetkellä voimassa olevien rajoitusten mukaisesti ravintolat täytyy sulkea viimeistään yhdeltä yöllä. Anniskelu päättyy jo tuntia aikaisemmin. Koronapassilla voidaan välttyä muun muassa näiltä rajoituksilta.

Toisaalta esimerkiksi koronapassia hyödyntävä ravintola voi ottaa sisään myös passittomia asiakkaita niin pitkään kun voimassa olevat anniskelurajoitukset sallivat, kävi perjantai-iltana ilmi STM:n järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

HS kysyi, voiko ravintola ottaa puolilleöin saakka sisään myös passittomia asiakkaita ja pitääkö tällaisen ravintolan jossain vaiheessa iltaa poistaa asiakkaansa tilasta ja ottaa sisään ainoastaan ne, joilla on koronapassi.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi, ettei ravintolan tällaisessa tilanteessa tarvitse heittää asiakkaitaan ulos, kun ravintolarajoitusten mukainen anniskeluaika päättyy. Asiaa on käyty läpi Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa.

”Ravintola ei heitä asiakkaita ulos puoliltaöin, vaan siinä tilanteessa, kun tullaan uutta juomaa baaritiskiltä tilaamaan, tarkistetaan, onko asiakkaalla koronapassi. Eli tämä yön kohta on tarkoitus hyvin joustavasti tässä hoitaa”, Varhila kertoi.

Varhila tarkoitti tällä nimenomaan perjantain ja lauantain välistä yötä, jolloin laki tuli voimaan keskiyöllä. STM tarkensi asiaa lauantaina aamulla.

STM:n mukaan jatkossa koronapassia käyttävien ravintoloiden on tarkastettava passit jo sisääntulon yhteydessä eli tarkastuksia ei tehdä esimerkiksi keskiyöllä baaritiskillä.

Ravintolayhtiö Noho Partners aikoo ottaa koronapassin käyttöön lauantai-iltana muutamassa ravintolassaan.

”Meillä on 250 ravintolaa, joista neljässä yökerhossa tulemme kokeilemaan koronapassia. Otamme passin käyttöön lauantai-iltana, ja se tarkastetaan yökerhon auettua ja asiakkaiden sisään tullessa”, kertoo toimitusjohtaja Aku Vikström sähköpostitse.

Lue lisää: Monessa yökerhossa juhlitaan taas pikku­tunneille viikon­loppuna

Tällä hetkellä ravintolarajoituksia on voimassa pääkaupunkiseudun lisäksi Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Ikärajana koronapassissa on 16 vuotta, eli sitä nuoremmilta passia ei vaadita. Alkuperäisen hallituksen esityksen mukaan koronapassin ikäraja oli 12 vuotta, mutta ikärajaa nostettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan esityksestä.

Lisäksi 16–17-vuotiaille sekä niille, jotka eivät pysty terveydellisistä syistä ottamaan rokotteita, taataan julkisesta terveydenhuollosta maksuttomat koronatestit.

Muiden pitää itse maksaa koronatestinsä koronapassia varten.

Koronapassina Suomessa toimii EU:n koronatodistus, jonka voi ladata Omakanta-palvelusta pdf-tiedostona tai tulostaa paperille.

Ihmiset, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa, voivat saada paperisen koronatodistuksen terveydenhuollon toimipaikoista.

Koronapassiksi riittää yksi koronatodistukseen sisältyvästä kolmesta todistuksesta: todistus täydestä rokotesarjasta, alle 72 tuntia vanhasta koronatestituloksesta tai enintään kuusi kuukautta aiemmin sairastetusta koronataudista.

Koronapassi luetaan esimerkiksi ravintolan ovella mobiililaitteelle ladattavalla sovelluksella, josta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Mobiililaitteen kamera lukee sovelluksen avulla koronatodistuksen qr-koodin, jolloin ruudulle tulee hyväksytty- tai hylätty-merkintä.

Jos sovellus lukee todistuksen hyväksytyksi, ruudulle tulee näkyviin henkilön nimi ja vihreä väri. Jos todistus hylätään, ruudulle ei tule nimeä vaan ainoastaan punainen väri.

Koronatodistuksen lukija ei THL:n mukaan kerää tai tallenna todistusten tietoja eikä sillä pysty näkemään henkilön terveystietoja.

Koronatodistuksen tarkistamisen yhteydessä voidaan tarkistaa asiakkaan henkilöllisyys.

Oikaisu 16.10. kello 10.40: STM tarkensi, että Varhila tarkoitti lausunnollaan vain perjantain ja lauantain välistä yötä. Tarkennettu myös koronapassin käyttöä koskevaa kohtaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat