Tutkimus: Koirien adhd:n kaltainen käytös muistuttaa ihmisen adhd:tä - Kotimaa | HS.fi

Tutkimus: Koirien adhd:n kaltainen käytös muistuttaa ihmisen adhd:tä

Löydökset viittaavat siihen, että samat aivoalueet säätelevät aktiivisuutta, impulsiivisuutta ja keskittymiskykyä niin ihmisillä kuin koirillakin. Tämä vahvistaa koiran lupaavuutta mallilajina adhd-tutkimukseen.

Koirat leikkivät vedessä Tuorinniemen koira-aitauksessa Helsingissä heinäkuussa.

16.10. 12:44

Koirien yliaktiivisuus, impulsiivisuus ja keskittymiskyvyttömyys ovat samankaltaisia kuin ihmisten adhd-oireet, kävi ilmi tuoreessa Helsingin yliopiston tutkimuksessa.

”Löydökset viittaavat siihen, että samat aivoalueet ja neurobiologiset reitit säätelevät aktiivisuutta, impulsiivisuutta ja keskittymis­kykyä niin ihmisillä kuin koirillakin. Tämä vahvistaa koiran lupaavuutta mallilajina adhd-tutkimukseen”, sanoo väitöskirjatutkija Sini Sulkama tiedotteessa.

Lue myös: Tuore suomalaistutkimus paljastaa koirien kärsimyksen ihmisten maailmassa: valtaosa kärsii pelon, ääniarkuuden ja ahdistuksen kaltaisista asioista

Tutkimusryhmä keräsi käyttäytymiskyselyn avulla tietoja yli 11 000 koirasta.

Selvisi, että koiran sukupuoli, ikä ja rotu, käyttäytymisen ongelmat sekä jotkin elinympäristön ominaisuudet ovat yhteydessä yliaktiiviseen ja impulsiiviseen käytökseen ja keskittymiskyvyttömyyteen (adhd). Näitä piirteitä selvitettiin kysymyksillä, jotka perustuivat ihmisten adhd-tutkimuksessa käytettyyn kyselyyn.

Koirien geenitutkimusryhmän johtajan, professori Hannes Lohen mukaan löydökset voivat auttaa tunnistamaan, ymmärtämään ja hoitamaan paremmin koirien yliaktiivisuutta, impulsiivisuutta ja keskittymiskyvyttömyyttä.

Tutkimuksessa havaittiin, että yliaktiivisuus, impulsiivisuus ja keskittymiskyvyttömyys olivat yleisempiä nuorilla koirilla ja uroskoirilla. Samanlaisia ikään ja sukupuoleen liittyviä havaintoja on tehty tutkittaessa adhd:ta ihmisillä.

Koirat, jotka viettivät päivittäin enemmän aikaa yksin kotona, olivat yliaktiivisempia, impulsiivisempia ja keskittymis­kyvyttömämpiä kuin koirat, joiden yksinoloaika oli lyhyempi.

Uusi yhteys havaittiin tutkimuksessa koiran yliaktiivisuuden ja impulsiivisuuden ja omistajan koirakokemuksen välillä.

Yliaktiivisuus ja impulsiivisuus olivat yleisempiä koirilla, jotka eivät olleet omistajiensa ensimmäisiä koiria. Ilmiön syy-seuraussuhde on epäselvä.

Väitöskirjatutkija Sulkama arvelee, että ensimmäiseksi koiraksi saatetaan valita vähemmän aktiivinen, seurakoiraksi sopiva yksilö, kun taas kokemuksen myötä seuraaviksi koiriksi voi valikoitua aktiivisempia ja haastavampia koiria.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat