Vaarallinen villitys leviää nuorten suosimassa Tiktokissa – Kymmenissä videoissa ihannoidaan parasetamolin väärinkäyttöä - Kotimaa | HS.fi

Vaarallinen villitys leviää nuorten suosimassa Tiktokissa – Kymmenissä videoissa ihannoidaan parasetamolin väärin­­käyttöä

Nuorisopsykiatriaan erikoistuva lääkäri Miila Halonen-Saari kertoi Twitterissä epäilevänsä, että sosiaalisen median sovelluksessa kiertää itsemurhaan kannustavia julkaisuja. HS selvitti asiaa ja kysyi asiantuntijoilta ilmiöstä.

Parasetamolin yliannostusta ihannoivia videoita kiertää Tiktokissa kymmenittäin.

17.11.2021 2:00 | Päivitetty 17.11.2021 9:34

Nuorten suosimassa videosovellus Tiktokissa kiertää videoita, joissa puhutaan ihailevaan sävyyn parasetamolin väärinkäytöstä. Parasetamolin kauppanimiä Suomessa ovat esimerkiksi Panadol, Paramax, Pamol, Para-tabs ja Paracetamol-Ratiopharm.

Monissa videoissa esimerkiksi kerrotaan yliannostuskokemuksista tai keskustellaan siitä, kuinka paljon lääkettä yliannostus edellyttää.

Aiheesta nousi huoli lokakuussa, kun nuorisopsykiatriaan erikoistuva lääkäri Miila Halonen-Saari kertoi Twitterissä epäilevänsä, että sosiaalisen median sovelluksessa kiertää itsemurhaan kannustavia julkaisuja.

Halonen-Saari kertoo HS:lle puhelimitse, että osastolla, jolla hän työskentelee, on ollut syksyn aikana yhtä aikaa hoidossa useampia nuoria, jotka ovat tulleet osastolle jatkohoitoon parasetamolimyrkytyksen jälkeen.

Halonen-Saari työskentelee akuuttikriisiosastolla Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays). Hän on myös vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Tampereella.

”Omista havainnoistani ei tietenkään voi suoraan päätellä, että olisi kyse isommasta ilmiöstä. Tapaukset saivat minut kuitenkin ajattelemaan, voisiko sosiaalisessa mediassa kiertää aiheeseen liittyvää haitallista sisältöä ”, Halonen-Saari toteaa.

Jonkinlaisesta ilmiöstä voi Tampereella olla kyse, sillä Tampereen päivystykseen Acutaan on viime vuosina hakeutunut aiempaa useammin 16–24-vuotiaita nuoria lääkemyrkytysten vuoksi: Vuonna 2018 myrkytystapauksia oli 93 ja viime vuonna 119. Tänä vuonna tapauksia on ollut marraskuuhun mennessä 158.

Tapausmääristä ei kuitenkaan voi tehdä päätelmiä parasetamolin osuudesta myrkytyksiin, sillä tilastoista ei suoraan selviä, kuinka moni myrkytys on liittynyt parasetamoliin, selventää Taysin nuorisopsykiatrian vastuualuejohtaja ja ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala.

”Olemme toki havainneet parasetamolimyrkytyksiä tai sellaiseen varustautumista yksittäistapauksissa” Kaltiala sanoo.

Halonen-Saari sai twiittiinsä muutamia vastauksia, joiden mukaan parasetamoliin liittyvää sisältöä kiertää suositussa videosovellus Tiktokissa. HS selvitti asiaa. Kävi ilmi, että Tiktokista tosiaan löytyy parasetamolin väärinkäyttöä käsittelevää sisältöä.

HS on nähnyt kymmeniä englanninkielisiä videoita, joissa nuoret ihmiset puhuvat parasetamolin väärinkäytöstä ihannoivaan sävyyn.

Monissa videoissa kuvataan yliannostukseen johtanutta parasetamolin käyttöä ja jopa kehuskellaan yliannostuskokemuksilla ja niiden seurauksilla.

Joissakin videoissa ja videoiden kommenteissa keskustellaan siitä, kuinka paljon lääkettä yliannostus edellyttää. HS löysi myös videoita ja kommentteja, joissa parasetamolin virheellisesti väitetään olevan rauhoittava päihde tai hyvä itsehoitolääke masennukseen.

Useilla videoilla on jopa kymmeniä- tai satojatuhansia näyttökertoja.

Tiktokin algoritmi toimii niin, että kun käyttäjä aikansa katsoo sovelluksesta tietynlaista sisältöä, alkaa sovelluksen For you -sivulle eli etusivulle ilmestyä lisää samankaltaisia videoita. Jos käyttäjä katsoo esimerkiksi parasetamoliin liittyviä videoita, ilmestyy niitä hänen etusivulleen todennäköisesti pian lisää. Erityisesti englanninkieliset videot leviävät Tiktokissa tehokkaasti eri puolille maailmaa.

Tiktok on piilottanut monia itsetuhoisuuteen viittaavia hashtageja eli aihetunnisteita. Käyttäjät keksivät kuitenkin jatkuvasti uusia tapoja kiertää Tiktokin estämiä hashtageja keksimällä niistä muunnoksia. Videoita voi olla vaikea löytää, jos ei tiedä kyseisiä hakusanoja.

Riittakerttu Kaltialan mukaan Tampereen alueella ei toistaiseksi ole huomattu viitteitä siltä, että juuri parasetamolin merkitys yliannostustapauksissa olisi merkittävästi kasvanut viime vuosien aikana, vaikka myrkytystapauksia onkin ollut aiempaa enemmän.

Myöskään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) tai ei ole huomattu, että parasetamolin merkitys olisi korostunut syksyn aikana itsemurhayrityksissä aiempaa enempää, kertoo Husin nuorisopsykiatrian linjajohtaja Laura Häkkinen.

Sama tilanne on myös Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) alueella, toteaa nuorisopsykiatrian ylilääkäri Tommi Tolmunen.

”Usein psyykkisessä hätätilassa oleva nuori on ottanut mitä vain lääkkeitä, joita käsiinsä on saanut.”

Kaltiala, Häkkinen ja Tolmunen eivät ole aiemmin kuulleet parasetamolin väärinkäyttöä ihannoivista somevideoista.

Häkkisen mukaan parasetamoli on jo vuosikymmeniä ollut yleinen lääke nuorten yliannostustapauksissa.

”Lääkkeillä tehdyissä itsemurhayrityksissä on kuitenkin tyypillistä, että nuori ottaa useita eri lääkkeitä yhtä aikaa. Harvemmin on tilanteita, joissa ainoa lääke olisi parasetamoli”, Häkkinen sanoo.

Halonen-Saaren mukaan yliannostuksen ottanut nuori ei yleensä ole ottanut selvää lääkkeiden eri vaikutuksista ennen niiden ottamista.

”Usein psyykkisessä hätätilassa oleva nuori on ottanut mitä vain lääkkeitä, joita käsiinsä on saanut”, Halonen-Saari kertoo.

Parasetamoli on yleinen kipulääke, jota löytyy monen kotoa. Nyt ehkä vielä enemmän kuin aiemmin, sillä parasetamolia on esimerkiksi suositeltu koronataudin kotihoitoon koronapandemian alussa.

Parasetamoli on ohjeen mukaan käytettynä turvallinen kipulääke, mutta väärinkäytettynä vaarallinen aine, sanoo farmakologian professori Jukka Hakkola Oulun yliopistosta.

”Parasetamoli on yliannoksina erittäin myrkyllinen aine. Se voi aiheuttaa vakavan maksavaurion, joka voi johtaa ääritilanteissa maksansiirtoon tai kuolemaan”, Hakkola sanoo.

Hakkolan mukaan verrattain pienikin yliannos suositukseen nähden voi johtaa vakaviin seurauksiin. Mutta esimerkiksi yksi vahingossa otettu ylimääräinen tabletti ei johda myrkytystilaan.

Esimerkiksi krooninen runsas alkoholinkäyttö, maksan vajaatoiminta ja aliravitsemus voivat altistaa parasetamolin myrkyllisyydelle. Silloin pienempikin yliannostus voi aiheuttaa myrkytyksen, Hakkola kertoo.

Parasetamolimyrkytys alkaa tyypillisesti hitaasti. Myrkytysoireet iskevät yleensä yhden tai useamman vuorokauden kuluessa.

”Alkuvaiheessa voi olla pahoinvointia tai vatsakipua, mutta maksavaurion edetessä oireet muuttuvat vakavimmiksi ja kivuliaammiksi”, Hakkola sanoo.

Parasetamolimyrkytystä voidaan hoitaa sairaalassa asetyylikysteiinillä. Asetyylikysteiini pyrkii aktivoimaan maksassa olevia suojamekanismeja.

Hoito toimii sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa se päästään aloittamaan. Hakkolan mukaan hoito on tehokkainta, jos se aloitetaan kahdeksan tunnin kuluessa yliannoksen ottamisesta.

”Ei kannata jäädä empimään, jos on pienikin epäily parasetamoli­myrkytyksestä. Silloin on syytä ottaa terveydenhuoltoon heti yhteyttä, jotta asiaa päästään selvittämään.”

Näin saat apua itsetuhoisten ajatusten kanssa

  • Kriisipuhelin ruotsiksi 09 2525 0112, maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 16–20, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 9–13. www.mieli.fi/kristelefon

  • Kriisipuhelin arabiaksi ja englanniksi 09 2525 0113 (Whatsapp 040 195 8202). Auki maanantaisin ja tiistaisin klo 11–15, keskiviikkoisin kello 13–16 ja 17–21 sekä torstaisin kello 10–15. www.mieli.fi/azma, https://mieli.fi/en/

  • Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Auki maanantaista perjantaihin kello 9–24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15–24. www.sekasin247.fi

  • Kriisikeskukset ympäri Suomea tarjoavat kriisi- ja keskusteluapua ilman lähetettä ja maksutta.

  • Apua voi hakea myös kouluterveydenhuollon, opiskelija- ja työterveyshuollon sekä terveyskeskuksen kautta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat