Etelän viikko näyttää kylmältä ja vetiseltä, pohjoiseen on luvassa aina vain enemmän lunta – Lähetä omat lumikuvasi HS:lle - Kotimaa | HS.fi

Etelän viikko näyttää kylmältä ja vetiseltä, pohjoiseen on luvassa aina vain enemmän lunta – Lähetä omat lumikuvasi HS:lle

Etelään valkeaa maata toivovat joutuvat vielä odottamaan, mikäli sääennusteet pitävät paikkansa.

Ensilumi satoi sunnuntaina Kolarin Ylläkselle runsaana. Näkymä Äkäslompolon puolen hiihtokeskukselta pohjoiseen kohti Äkäslompolon kylää.

18.10. 9:27

Kylmyys on alkavan viikon keskeinen teema koko maassa. Alkuviikosta se saa kaverikseen korkeintaan vain vähäisiä sateita, kunnes keskiviikkona saderintama ehtii Suomen ylle.

Maanantain kylmyys voimistuu entisestään tiistaina. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo kertoo maan etelä- ja keskiosissa olevan maanantaina pilvistä, mutta tiistaina sää on poutainen koko maassa.

”Tiistai-illasta sadealue rupeaa työntymään lännestä Suomen ylle. Uskoisin sen vaikuttavan koko maahan vasta keskiviikkona”, Sinisalo arvioi.

Keskiviikkona tuulet voimistuvat, ja taivaalta tulee vettä, lunta ja jotain siltä väliltä. Sinisalo kertoo, että maan keskiosissakin sateet voivat alkaa lumena, mutta muuttuvat vesisateeksi.

”Pohjoisessa voi olla aika sankkaakin lumisadetta. Siellä pysyy lämpötila pakkasella koko ajan”, Sinisalo kertoo.

Ajokeli voi olla keskiviikkona juuri pohjoisempana hyvinkin heikko.

”Sademäärät ovat aika runsaita ennusteissa, ja tuulikin on voimakas. Tuuli ja pakkaslumi on sellainen yhdistelmä, joka pöllyää ja tekee ajokelistä erittäin huonon.”

Sinisalo toteaa, että etelässäkin vetenä tulevat sateet ovat määrällisesti melko suuria. Hän kertoo ennusteiden näyttävän keskiviikolle maan eteläisimpiin osiin jopa kymmenen millimetrin sateita, kun runsaan sateen raja on 4,5 millimetriä.

Kolarissa Yllästunturin juurella päästiin jo sunnuntaina hiihtämään, kun latu oli ajettu talkoovoimin.

Vielä viikonlopullekaan ei etelään ole odotettavissa ensimmäisiä kunnon lumisateita.

”Jos muutama lumihiutale putoaa taivaalta, voiko sitä vielä sanoa lumisateeksi. Lämpötilat näyttävät olevan viikonloppuna kylmiä etelässäkin, mutta varsinaisia sateita ei näy”, Sinisalo toteaa.

Lapissa tuli viime viikon loppupuolella lunta paikoitellen jo kunnolla. Sunnuntaina muun muassa Kolarissa innokkaimmat pääsivät jo hiihtoladuille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat