Hyökkäys ravintola-alaa kohtaan on silmiä avaava: rokotevastainen liikehdintä on järjestelmällistä sabotaasia vastuullisia yrityksiä ja meitä kaikkia vastaan - Kotimaa | HS.fi

Hyökkäys ravintola-alaa kohtaan on silmiä avaava: rokote­vastainen liikehdintä on järjestelmällistä sabotaasia vastuullisia yrityksiä ja meitä kaikkia vastaan

Ravintola- ja tapahtuma-ala on nyt omilla valinnoillaan korostetun tärkeä lenkki yhteiseen päämäärään pyrkivässä vastuuketjussa, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka.

Ravintolan edessä tarkastettiin koronapasseja tartuntatautilain muutoksen tultua voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä Helsingissä 16. lokakuuta 2021.

19.10. 15:03

Suomi otti perjantaina tärkeän askeleen matkallaan kohti pandemian jälkeistä aikaa. Lauantain vastaisena yönä otettiin pitkään kaivattu koronapassi ensi kertaa käyttöön.

Ravintoloille täydestä rokotussarjasta, tuoreesta negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronataudista kertovan todistuksen tarkastaminen tarjoaa mahdollisuuden irtautua edelleen osassa maata jatkuvista aukiolorajoituksista.

Koronaepidemia rasittaa edelleen terveydenhoitojärjestelmää, ja tiukoista rajoituksista ja suosituksista luopuminen on syksyn mittaan näkynyt selkeänä tartuntamäärien kasvuna.

Tähän edelleen epävarmaan tilanteeseen koronapassi tulee todelliseen tarpeeseen, ja matkan varrella esitetyistä epäilyistä huolimatta siitä saattaa tulla Suomessakin tärkeä työkalu yhteiskunnan avaamisessa.

Vielä vähän aikaa sitten uskottiin, että korona-aika ehtii mennä ohi ennen kuin hitaasti kiirehditty passi saadaan käyttöön. Nyt tiedämme, että näin ei käynyt.

Koronavirus on edelleen keskuudessamme, mutta pandemian riskit kohdistuvat nyt ennen muuta rokottamattomaan väestöön. Kaksi rokotusta saaneet ovat valtaosin turvassa ainakin taudin vakavilta olomuodoilta. Myös kolmas rokotuskierros on vireillä.

Koronavirus on edelleen keskuudessamme, mutta pandemian riskit kohdistuvat nyt ennen muuta rokottamattomaan väestöön.

Koronapassin käyttöönotto on sujunut mallikkaasti. Puolentoista vuoden ajan ravintola- ja tapahtuma-alalta on kuultu hallituksen ja viranomaisten suuntaan poikkeuksellisen kovaakin kritiikkiä, kun ylimitoitetuiksi koetut rajoitustoimet ovat vieneet leivän niin ravintoloitsijoiden kuin alan työntekijöidenkin pöydästä.

Alalla on koettu, että yksi toimiala on joutunut syyttä suotta syntipukiksi ja kohtuuttomalla tavalla kantamaan taloudellista vastuutaan yhteiskunnan terveysturvallisuuden puolesta.

Ravintolat, kaupan alan toimijat ja tapahtumajärjestäjät ovat hoitaneet tähän astikin ryhdikkäästi sopeutumisen korona-aikaan – vaikka helppoa ei ole varmastikaan ollut.

Nyt tilanne on kuitenkin aivan erityinen, kun omalla, ammattimaisesti hoidetulla ja vastuullisella toiminnalla ne mahdollistavat elinkeinolleen mahdollisimman häiriöttömän toiminnan jatkumisen rajoituksista huolimatta.

Koronapassi tarjoaa taas edellytykset sille, että liiketoiminnan menestys on pitkästä aikaa yritysten ja niiden osaavan henkilökunnan omissa käsissä.

Tässä työssään kovia kokenut ravintola-alakin ansaitsee meiltä kaikilta täyden tuen.

Koronapassi tarjoaa taas edellytykset sille, että liiketoiminnan menestys on pitkästä aikaa yritysten ja niiden osaavan henkilökunnan omissa käsissä.

Koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta viime viikonloppu oli iso käännekohta. Samalla kun yhteiskunnan hallittu avaaminen jatkuu, kehittyy kyvykkyytemme sopeutua myös mahdollisiin takaiskuihin pandemian torjunnassa.

Koronapassin myötä painopiste siirtyy käskyvallalla sanelluista, kategorisista rajoitustoimista yhä kirkkaammin kohti kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen yhdessä tavoittelemaa päämäärää.

Ollaankin tilanteessa, jossa hallitus tai aluehallintoviranomaiset eivät yksipuolisesti määrittele sitä, miten saamme toimia, vaan minulla ja meillä on vaihtoehtoisia etenemisteitä käytettävissämme – ja niiden välillä meidän itsemme on tehtävä punnintaa.

Pandemian vastaisessa taistelussa järkevät aikuiset ovat kaikki samalla puolella – oli kyse ministeristä, päätoimittajasta tai yökerhon pitäjästä. Kenenkään tavoitteena ei ole se, että yhtään enempää ihmisiä sairastuu, tai se, että pandemia rehottaa hallitsemattomana tai on taakkanamme pitkälle tulevaisuuteen.

Rokotuksen ottaminen on jokaisen oma valinta, joka ei ole kiinni kenenkään sosiaalisesta tai taloudellisesta asemasta. Yhtä lailla ravintolalla on oikeus omaan valintaansa siinä, haluaako pitää ovensa halukkaille asiakkaille myös koronaepidemian vuoksi säädettyjen rajoitusten vallitessa.

Odotetusti koronapassin käyttöönotto herätti rokotekriittisten jyrkimmän siiven edustajat koloistaan.

Vastuullisesti toimineet ravintolayritykset saivat jo viikonloppuna osakseen aktiivista häirintää ja kiusantekoa. Pääosa tihutyöstä tapahtui sosiaalisessa mediassa, mutta vakavaksi sen tekee niin ravintoloiden ja yökerhojen työntekijöihin kohdistunut häirintä kuin selkeä pyrkimys taloudellisten vahinkojen aiheuttamiseen.

Kyse on masinoidusta kampanjoinnista, jonka kohteena ei ole kuviteltu paha valtio, vaan epäasiallisen toiminnan suoria kärsijöitä ovat yksityiset yrittäjät ja ravintola-alalta elantonsa ansaitsevat tavalliset ihmiset.

Raukkamaisempaa ilkivaltaa on tässä tilanteessa vaikea kuvitella. Ravintola-alan kohdalla vertaus maassa makaavan potkimisesta ei ole kaukaa haettu.

Tähän ryhtymällä nämä yhteiskuntavastaiset voimat ajavat itseään yhä tiukemmin marginaaliin.

Nyt on kaikille selvää, että sekalaisen reunamajoukon innoittajina ovat harhaiset salaliittoteoriat, tieteenvastaisuus ja perin juurin vääristynyt käsitys yksilön vapauksista.

Rajojen ylikin johdettu rokotevastainen liikehdintä ei ole spontaani kansanliike vaan järjestelmällistä sabotaasia vastuullista, yksilön oikeuksiin ja velvollisuuksiin perustuvaa länsimaista yhteiskuntaa – meitä kaikkia – vastaan. Hyökkäys ravintola-alaa kohtaan on silmiä avaava monessa mielessä.

Nyt on kaikille selvää, että sekalaisen reunamajoukon innoittajina ovat harhaiset salaliittoteoriat, tieteenvastaisuus ja perin juurin vääristynyt käsitys yksilön vapauksista.

Kulkutautimyönteinen ei piittaa yksilön oikeuksista, vain itsestään ja siitä itsetyytyväisyydestä, jonka kulloinkin onnistuu saamaan yrityksissään keikuttaa yhteistä venettämme.

Aiheeksi kelpaavat niin koronapandemia, ilmastonmuutos kuin maahanmuuttokysymyksetkin. Mikä vain käy, kunhan epäilystä ja itse piirrettyjä jakolinjoja saa kylvettyä vähän valtaväestönkin keskuuteen.

Tässä liikkeessä kukaan ei voita, mutta kaikilla on mahdollisuus hävitä.

Mennään taas joku päivä syömään ja juomaan hyvin. Vastuullisina suomalaisina olemme sen ansainneet – ja niin ovat myös fiksut, omilla aivoillaan ajattelevat ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjämme.

Yhdessä kestämme myös pienet takaiskut, jos niitä on tullakseen. Aikuisina tiedämme kukin tekevämme parhaamme.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat