Syyttäjät hakevat ensimmäistä kertaa moottoripyöräjengin lakkauttamista oikeudessa: ”Cannonball on sotilaalliseen tapaan järjestäytynyt yhdistys” - Kotimaa | HS.fi

Syyttäjät hakevat ensimmäistä kertaa moottoripyöräjengin lakkauttamista oikeudessa: ”Cannonball on sotilaalliseen tapaan järjestäytynyt yhdistys”

Lakkauttamiskanne on jätetty Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen.

Syyttäjien mielestä Cannonball MC toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja.

20.10.2021 9:38

Syyttäjät hakevat järjestäytyneenä rikollisryhmänä pidetyn Cannonball MC:n ja sen alayhdistys Squad 32:n lakkauttamista. He ovat jättäneet asiasta kanteen Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa vaaditaan moottoripyöräjengitaustaista ryhmää lakkautettavaksi.

Aiemmat lakkauttamisvaatimukset ovat kohdistuneet uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen sekä United Brotherhood (UB) -rikollisjärjestöön, jolla ei ole Cannonballin kaltaista moottoripyörätaustaa.

Syyttäjät Timo Honkahuhta, Anna-Riikka Ruuth ja Petri Vaaja katsovat kanteessaan, että Cannonball MC on yhdistyslaissa tarkoitettu kielletty yhdistys, joka toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Syyttäjien mukaan Squad 32 myötävaikuttaa Cannonballin lainvastaiseen toimintaan.

Molempia yhdistyksiä on kanteessa vaadittu määrättäväksi väliaikaiseen toimintakieltoon.

Erikoissyyttäjä Timo Honkahuhta kertoo, että lakkauttamiskanteen perustelut ovat hyvin samantyyppiset kuin United Brotherhoodin lakkauttamisprosessissa. UB:n oikeusprosessi on yhä kesken, mutta jengi on määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon.

”Cannonball on käsityksemme mukaan sotilaallisen tapaan järjestäytynyt yhdistys. Sen toiminnassa tehdään jatkuvasti merkittävissä määrin vakavia rikoksia”, Honkahuhta sanoo.

Honkahuhdan mukaan syyttäjät päättivät jättää lakkauttamiskanteen juuri nyt poliisin tutkimien rikosepäilyjen vuoksi. Hän mainitsee esimerkkinä huumeoikeudenkäynnin, joka on juuri alkanut Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

”Cannonballin rikokset keskittyvät ennen kaikkea huumausainerikollisuuteen. Ryhmän rikollisuuslajien kirjo on kuitenkin yllättävän laaja. Se kattaa kaikkea taloudellista hyötyä tuottavaa rikollisuutta omaisuusrikoksista alkaen”, Honkahuhta sanoo.

Cannonball on esimerkiksi Helvetin enkeleistä ja Bandidosista poiketen taustaltaan suomalainen. Se perustettiin vuonna 1991.

Kanteen mukaan jengiin kuuluu noin 190 jäsentä. Jengillä on osastot muun muassa Helsingissä, Turussa, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Heinolassa, Kausalassa ja Kuopiossa.

Syyttäjien mukaan Cannonball ja sen jäsenet varustautuvat jatkuvasti ampuma-aseilla, vaikka heillä ei ole lupaa aseiden hallussapitoon.

Oikeudenkäynnin vastaajaksi on nimetty Cannonball MC:n valtakunnallinen johtaja, vuonna 1976 syntynyt heinolalainen Esko Eklund. HS ei ole tavoittanut Eklundin avustajana aiemmin toiminutta asianajajaa.

Järjestäytyneeseen rikollisuuteen keskittyvässä Kultainen vasikka -kirjassa kerrottiin, kuinka Eklund nousi Cannonballin johtoon sen jälkeen, kun jengi ajautui pahaan hajaannuksen tilaan vuonna 2017. Tuolloin jengin jäseniä ja myös aiempaa helsinkiläistaustaista johtoa ajettiin ulos jengistä.

Eklund on aiemmin kertonut viranomaisille muun muassa liittyneensä Heinolan Cannonballiin vuonna 2013, koska harrastaa moottoripyöräilyä. Eklund on myös ehditty tuomita useaan kertaan oikeudessa rikoksista.

Tällä hetkellä Esko Eklund on tutkintavankina epäiltynä kahdesta törkeästä huumerikoksesta, joiden epäillyt tekoajat ajoittuvat tälle ja viime vuodelle.

Tuoreimmat rikosepäilyt liittyvät Anom-viestisovellukseen, jonka salaisena pidettyyn viestittelyyn poliisit pääsivät käsiksi. Tämä johtui siitä, että useiden maiden rikollispiireihin levinnyt Anom-sovellus oli Yhdysvaltojen keskusrikospoliisin FBI:n soluttautumisoperaatiosta seurannut salajuoni, jonka avulla FBI pääsi käsiksi alamaailman viestintään.

HS julkaisee Eklundin nimen, koska hän on sekä HS:n tietojen että kanteen mukaan Cannonballissa johtoasemassa ja edustaa jengiä lakkauttamisoikeudenkäynnissä.

Lue lisää: Rikolliset jakavat nyt valtaa uusiksi: Yksi jengitulokas ponnistaa Espoon Leppävaarasta, ja myös albaaniliigat ulottavat lonkeroitaan Suomeen.

Muokattu juttua 20.10.2021 klo 14.48: Jutussa viitattiin HS:n tietoihin kohdassa, jossa kerrottiin Esko Eklundin noususta Cannonballin johtoon. Tiedon lähteeksi on muokattu Kultainen vasikka -kirja. HS:n toimittaja Mikko Gustafsson on kirjan toinen kirjoittaja Janne Huuskosen kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat