Nuoret kokoontuvat lauantaina ilmastohuippukokoukseen Helsinkiin – ”Kaiken vastuun sälyttäminen nuorten harteille on kohtuutonta”, sanoo Liisa Keskinen - Kotimaa | HS.fi

Nuoret kokoontuvat lauantaina ilmasto­huippu­kokoukseen Helsinkiin – ”Kaiken vastuun sälyttäminen nuorten harteille on kohtuutonta”, sanoo Liisa Keskinen

Huippukokouksessa keskustellaan muun muassa kestävästä ruoantuotannosta ja globaalista oikeudenmukaisuudesta.

Lappeenrantalainen Liisa Keskinen vieraili Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa perjantaiaamupäivällä ennen lauantain huippukokousta.

22.10. 16:13

Lauantaina Helsingin messukeskuksessa järjestetään nuorten ilmasto- ja luontohuippukokous. Kokouksessa pidetään niin asiantuntijaluentoja kuin työryhmiä, joissa nuoret pohtivat ratkaisuja ilmastokriisiin ja luontokatoon.

Huippukokouksen järjestelyistä vastaa joukko nuoria ympäristötoimijoita ja -aktivisteja. Osallistujia tapahtumaan odotetaan saapuvan 250, ja etäyhteyksin osallistuvan satakunta lisää. Tapahtumaa sponsoroivat muun muassa ympäristöministeriö ja Euroopan solidaarisuusjoukot.

Kokous ei ole tarkoitettu vain aktivisteille, vaan kaikille ilmastoasioista kiinnostuneille nuorille.

24-vuotias Liisa Keskinen odottaa kokoukselta erityisesti tilaisuutta päästä keskustelemaan muiden nuorten kanssa ympäristöasioista. Hän kertoo olleensa kiinnostunut ympäristönsuojelusta jo vuosia ja osallistuneensa erityisesti opiskelu­aikoinaan Jyväskylässä ilmastokeskusteluun aktiivisesti.

Muutettuaan takaisin kotipaikkakunnalleen Lappeenrantaan samanhenkisen seuran löytäminen on kuitenkin ollut vaikeampaa.

”Täällä olen vähän tippunut porukoista. En ole päässyt purkamaan omaa ilmastoahdistusta. [Kokous] on hyvä väylä siihen, että pääsee keskustelemaan muiden nuorten ja asiantuntijoiden kanssa.”

Keskinen pitääkin kokousta hyvänä tilaisuutena muillekin kuin ympäristöaktivisteille oppia uutta luonnosta ja ilmastosta – ja löytää samanhenkistä seuraa.

”En minäkään koe olevani superasiantuntija. Olen menossa oppimaan. Haluaisin kannustaa [muitakin nuoria] ottamaan selvää asioista ja olemaan utelias”, toteaa Keskinen.

Erityisesti Keskinen odottaa metsiensuojelua koskevaa työpajaa ja keskustelua hakkuiden ja maankäytön vaikutuksesta metsien monimuotoisuuden hupenemiseen.

”Miksi valtio hakkuuttaa metsää, jonka suojelusta se maksaisi yksityisille”, pohtii Keskinen.

Metsiensuojelun tila huolettaa Keskistä erityisesti hänen kotiseudullaan Etelä-Karjalassa.

”Suojelutilanne metsissä on heikolla tolalla, vaikka on hienoja metsäkohteita, joissa itsekin tykkään käydä. Olisi kiva päästä keskustelemaan siitä, miten metsiä käytetään kestävästi.”

Yhteensä viikonlopun kokouksessa pidetään 14 asiantuntijaluentoa ja yhdeksän työryhmää. Keskusteluja ja luentoja järjestetään myös esimerkiksi kestävästä ruoantuotannosta, globaalista oikeudenmukaisuudesta ja anti-rasismista ympäristöliikkeessä sekä ilmaston ja luontokadon suhteesta.

Liisa Keskistä olisi kiinnostanut metsiensuojelun lisäksi keskustelu maatalouden roolista ympäristönsuojelussa, mutta työryhmä täyttyi nopeasti.

Keskisen mielestä on hienoa, että nimenomaan nuoret ovat aktiivisia ja saavat omansa ja ympäristön äänen kuuluviin.

”Kaiken vastuun sälyttäminen nuorten harteille on kuitenkin kohtuutonta”, Keskinen sanoo.

”Aloitteellisuutta pitäisi tulla myös päättäjiltä ja yrityksiltä. On kohtuutonta, että pistetään nuorten mielenterveyden päälle tällaisia asioita.”

Keskisen mielestä ilmastokeskustelua vaikeuttaa niin sanottu kuplautuminen ja kaikki-tai-ei-mitään asenne. Vastuu ympäristöstä kuuluu kaikille. Keskinen uskoo, että jokainen pystyy tekemään jotakin yhteisen hyvän puolesta, jos vain käyttää hieman aikaa asian pohtimiseen ja miettii asennettaan ympäristöön.

”Totta kai sen ymmärtää, että ihmisillä on intohimoja ja harrastuksia, jotka ovat ympäristölle haitallisia. Mutta jos on jokin toinen asia, jossa voisi tulla vastaan.”

Tällä hetkellä ilmasto­keskustelussa Keskisen mukaan kohtaavat toisaalla esimerkiksi pelko oman elinkeinon loppumisesta ja toisaalla vahvoja tunnereaktioita aiheuttava hätä ja huoli.

”Pitäisi kuitenkin rakentaa kompromissiakin välille. Parempi vähän kuin ei mitään. Ei tarvitse ruveta siihen, että kaikki vaipuvat maailmantuskaan.”

Yrityksiltä Keskinen toivoisi vastuullisen kuluttamisen tekemistä helpommaksi. Esimerkiksi tuotantoketjun jäljittäminen pitäisi olla nykyistä helpompaa.

”Olisi mahtavaa, jos yrityksissä panostettaisiin enemmän läpinäkyvyyteen. Päättäjille pitäisi luoda se paine, että vaaditaan yrityksiltä läpinäkyvyyttä.”

Nuorilla on huippukokouksessa myös mahdollisuus välittää viestejä Suomen ympäristö- ja biodiversiteettineuvottelijoille Glasgow’ssa ensi viikolla alkavaan YK:n ilmastokokoukseen sekä marraskuiseen biodiversiteettikonferenssiin.

Keskisellä on terveiset valmiina Suomen delegaatiolle: yhteinen linja luonnonsuojeluun on löydettävä.

”Saataisiin yhteistä näkökulmaa siihen, että suojellaan maa- ja merialueita. Ei päästetä biodiversiteettiä romahtamaan. Ja kuultaisiin myös nuoria. Meidän tulevaisuutemme on kyseessä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat