Merenpinta nousi perjantaina Suomenlahdella yli metrin – myrsky kuitenkin siirtymässä talvisemman sään tieltä, vesisade voi Helsingissäkin muuttua rännäksi - Kotimaa | HS.fi

Merenpinta nousi perjantaina Suomenlahdella yli metrin – myrsky kuitenkin siirtymässä talvisemman sään tieltä, vesi­sade voi Helsingissäkin muuttua rännäksi

Suomenlahdella myrskyinen meri vei mukanaan useita veneitä sekä ainakin pari laituria.

Meri valtasi laajat alueet nurmikosta ja kulkuväylistä Helsingin Vanhankaupunginlahden äärellä Arabianrannassa. Tulvahuippu oli perjantaina puoliltapäivin.

22.10. 7:29 | Päivitetty 22.10. 19:45

Perjantai jatkui torstain tavoin sateisessa ja tuulisessa säässä. Suomenlahdella tuuli nousi myrskylukemiin ja merellä oli yhä perjantai-iltana voimassa aallokkovaroitus. Suomenlahdella vedenpinta nousi jopa yli metrin.

Maan eteläosissa oli perjantai-iltana yhä voimassa tuulivaroitus myös maa-alueilla. Perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä tuulet ja sateet kuitenkin laantuvat, vaikka sää pysyykin etelässä pilvisenä ja sateisena lauantaipäivään saakka, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

”Vielä on tuulinen ja tihkusateinen sää, ja jokunen sadekuuro voi tulla vielä. Yöllä voi tulla räntää. Mutta ei enää niin voimakkaita sateita ole tiedossa, myrskykin on laantumassa”, kertoo Viljamaa.

Saderintama keskittyy lauantaina Suomen eteläosiin. Muu Suomi on suhteellisen poutainen.

Sää muuttuu viikonlopun ajaksi maan etelärannikollakin talvisempaan suuntaan. Perjantaina lunta satoi jopa Tampereen korkeudella, ja lauantain vastaisena yönä lumisadealue saattaa ulottua Uudenmaan pohjoisosiin saakka.

Pääkaupunkiseudulla sateet voivat myös muuttua rännäksi.

Viljamaa varoittaa erityisesti sunnuntain vastaisena yönä kelien muuttuvan pääkaupunkiseudulla liukkaiksi, sillä lämpötila laskee pääkaupunkiseutua myöten selvästi pakkaselle. Päivälämpötilat ovat neljän asteen tienoilla.

Sade ja tuuli nostivat perjantaina myös merenpintaa yli metrillä. Suomenlahdella on voimassa vedenpinnan nousun varoitus.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi perjantaina Twitterissä, että meriveden ennustettiin nousevan jopa 115 senttiä tavallista tasoa korkeammalle. Länsi-Suomen Merivartiosto kertoi perjantaina kello 11.40, että vesi oli jo noussut ennusteita korkeammalle. Noussut vesi on Merivartioston mukaan vienyt esineistöä rannoilta mereen.

Perjantai-illalla vedenpinta oli kuitenkin jo laskusuunnassa esimerkiksi Helsingin ja Haminan seuduilla, kertoo Viljamaa.

”[Lauantaihin] iltapäivään asti laskee jyrkästi alaspäin.”

Viljamaan mukaan merenpinnan huomattavaan nousuun vaikuttivat matalapaine ja tuulen suunta.

”Kun ilmanpaine laskee, vastaavasti vedenpinta merialueilla nousee. Korkeapaineessa ilma taas pakkaantuu [veden] päälle ja työntää vettä pois”, kertoo Viljamaa.

Myös tuulen suunta, lännestä, on työntänyt vettä Pohjois-Itämereltä Suomenlahteen. Veden määrä itsessäänkin on siis kasvanut.

”Jos tuulen suunta olisi ollut enemmän pohjoisen puolelta, vaikka matalapaine olisikin kulkenut tuosta läheltä, vesi olisi pakkaantunut Pohjois-Itämeren puolelle ja ehkä tyhjentänyt Pohjanlahtea”, arvioi Viljamaa.

Foreca kertoo sivuillaan, että perjantain puoleen päivään mennessä kovin keskituuli merellä mitattiin Porvoon Kalbådagrundin havaintoasemalla, jossa tuuli oli 24,7 m/s. Kovin puuska merellä oli Kotkan Haapasaaren havaintopaikalla, 33,3 m/s.

Myrskypuuskia eli vähintään 21 m/s puuskia mitattiin paikoin etelässä mantereellakin, esimerkiksi Helsingin Kumpulassa, jossa tuulta oli 21,7 m/s.

Pelastuslaitokset saivat hälytyksiä kaatuneista puista sekä vesien noususta teille.

Raju tuuli ja meriveden nousu irrottivat perjantaina veneitä laitureista ja satamista Helsingin edustalla ja itäisellä Suomenlahdella, kertoo puolestaan Suomenlahden merivartiosto.

Perjantaina puoleenpäivään mennessä merivartioston tiedossa oli 6–7 karannutta venettä.

”Jos meillä on ollut partio lähettyvillä, se on käynyt hakemassa veneen ja kiinnittänyt sen lähelle sitä paikkaa, mistä se on päässyt irti”, kertoi johtokeskusupseeri Jyrki Raitanen Suomenlahden merivartiostosta.

Vesi oli noussut rantapenkereelle Eiranrannassa perjantaiaamuna.

Iltalehden mukaan Eckerö Linen Finlandia-risteilijän avuksi tarvittiin hinaajia Helsingin satamassa. Sen vuoksi alus oli iltapäivällä myös 40 minuuttia myöhässä aikataulun mukaisesta lähdöstään Helsingistä Tallinnaan.

Kaikkiin tapauksiin merivartiosto ei pystynyt reagoimaan, sillä esimerkiksi osa soutuveneistä oli edelleen kadoksissa. Itäisellä Suomenlahdella irtosi myös laitureita. Osa niistä meni säpäleiksi merenkäynnissä.

Merivartiosto ilmoittaa eteenpäin irtonaisesta esineistöstä, jos on riskinä, että ne haittaavat väyläalueella rahtialusten kulkua.

”Kun keli rauhoittuu, käydään tarkastamassa, näkyykö merellä merenkululle vaarallisia esineitä”, Raitanen kertoo.

Vaaratilanteita tai myrskyn aiheuttamia loukkaantumisia merivartiostolla ei ollut perjantaina keskipäivään mennessä tiedossa.

”Kova keli siellä on ainakin iltaan asti. Toivotaan, ettei kukaan lähde merelle seikkailemaan turhan tähden.”

Nuoret pyöräilijät polkivat pitkin meriveden valtaamaan hiekkatietä Helsingin Arabianrannassa.

Pyörätie jäi veden alle Helsingin Viikin peltojen lähistöllä.

Merivesi oli tulvinut ulkoilutielle myrskyn aikana myös Helsingin Pikku-Huopalahdessa.

Helsingissä Tokoinrannassa vesi nousi rannan kävelytielle.

Georg Grotenfelt kävi uimassa säästä huolimatta Helsingissä Eiranrannassa perjantaiaamuna.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat