Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä – sunnuntain vastaisena yönä luvassa pakkasta, maan etelä- ja keskiosissa tiellä voi olla mustaa jäätä - Kotimaa | HS.fi

Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä – sunnuntain vastaisena yönä luvassa pakkasta, maan etelä- ja keskiosissa tiellä voi olla mustaa jäätä

Lauantain lämpötilat jäävät enimmillään 1-4 asteeseen etelässä ja korkeimmillaan nollaan pohjoisessa.

Sorsat nauttivat tulvalammikosta Helsingin Pikku Huopalahdessa perjantaina.

23.10. 9:46 | Päivitetty 23.10. 17:19

Perjantaina koetut rajut tuulet hellittävät ja sää poutaantuu lauantaina, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Aamulla heikon ajokelin varoitukset ovat yhä voimassa monin paikoin maan länsirannikolla, eteläosissa ja idässä. Myös tulvariski on olemassa länsirannikolla vielä lauantaina ja varoitukset voimassa. Merialueillakin mahdollisesti vaarallisen tuulen ja aallokon varoitukset ovat voimassa vielä lauantaina.

Sateet väistyvät lauantai-iltapäivän aikana kohti etelää. Päivän lämpötilat jäävät enimmillään 1–4 asteeseen etelässä ja korkeimmillaan nollaan pohjoisessa.

Raju tuuli ja meriveden nousu irrottivat perjantaina veneitä laitureista ja satamista Helsingin edustalla ja itäisellä Suomenlahdella, kertoi Suomenlahden merivartiosto. Tulvavesi vei mahdollisesti vaarallista irtaimistoa merelle, ja viikonloppu­veneilijöitä kehotetaankin erityiseen varovaisuuteen varsinkin pimeällä.

Virosta saapuvia matkustajia Tallinkin M/S Star -laivan kannella myrskyisellä Suomenlahdella perjantaina 22. lokakuuta 2021.

Myräkän kovimmat tuulennopeudet mitattiin Porvoon Kalbådagrundissa, jossa tuulen keskinopeus oli 25,2 metriä sekunnissa. Voimakkain puuska mitattiin Kotkan Haapasaaressa puoliltapäivin: 33,3 metriä sekunnissa.

Vettä satoi keskimäärin 15–20 millimetriä maan etelä- ja keskiosissa, jossa myrsky pauhasi. Pohjoisessa ja idässä jäätiin noin 10 millimetriin.

Sunnuntain vastaiseen yöhön mennessä koko maassa on poutaista ja kylmää. Päivystävä meteorologi Jani Parviainen Ilmatieteen laitokselta povaa yöpakkasia etelää myöten.

”Vuorokauden vaihtuessa pakkanen on Lapissa noin 15 asteen tuntumassa. Etelässä on sitten sellaista paria astetta pakkasta”, Parviainen sanoo.

Ajokeli muuttuu huonoksi suuressa osassa maata tienpintojen jäätymisen vuoksi, Ilmatieteen laitos varoitti lauantai-iltapäivästä.

Varoitus on annettu maan etelä- ja keskiosiin sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan. Varoitus huonosta ajokelistä on voimassa iltayhdeksästä sunnuntaiaamuun kello yhdeksään saakka.

Ilmatieteen laitoksen mukaan liikenteen sujuvuus heikentyy ja keskinopeus laskee. Lisäksi onnettomuusriski on kohonnut.

Turun tieliikennekeskus varoittaa mustasta jäästä tiellä maan etelä- ja keskiosissa. Paikoin kosteaksi jääneet tienpinnat saattavat jäätyä, tieliikennekeskus sanoo tiedotteessa.

Poutasää jää paikoin lyhyeksi, sillä länsirannikolle saapuu seuraava saderintama jo sunnuntaina iltapäivällä. Päivän ylimmät lämpötilat liikkuvat parin asteen tienoilla, mutta myös lumisateita on luvassa.

”Aluksi sade tulee todennäköisesti lumena, mutta se muuttuu sunnuntain kuluessa vedeksi. Erityisesti Itä-Suomeen ja Lappiin on tulossa lunta”, Parviainen sanoo.

Hänen mukaansa maan keski- ja itäosiin lunta voi sataa muutamasta sentistä viiteen senttiin, Lappiin mahdollisesti jopa kymmenen senttiä.

Alkavalla viikolla saa koko maassa varautua joka päivä sateisiin. Syysmyrskyjä ei kuitenkaan ole Parviaisen mukaan tiedossa.

”Matalapaineita tulee jatkuvalla syötöllä, ja oikeastaan joka päivä sataa joko vettä tai lunta. Myrskylukemia ei ole tulossa, sen verran heikompia matalapaineet ovat.”

Viikon lämpötilat ovat Parviaisen mukaan 2–3 astetta tavanomaista lämpimämpiä. Sää jatkuu tämän hetken ennusteen mukaan sateisena marraskuun puolivälin tienoille saakka.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat