Liki 20 vuoden takaisen arvokuljetusryöstön yrityksen käsittely alkoi Turun hovioikeudessa - Kotimaa | HS.fi

Liki 20 vuoden takaisen arvokuljetusryöstön yrityksen käsittely alkoi Turun hovioikeudessa

Viime vuonna Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi nelikymppisen miehen syytteen törkeän ryöstön yrityksestä.

25.10. 6:12 | Päivitetty 25.10. 17:10

Turun hovioikeus ryhtyi maanantaina käsittelemään vuonna 2002 Turussa tapahtunutta arvokuljetusryöstön yritystä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi 46-vuotiasta espoolaismiestä vastaan nostetun syytteen törkeän ryöstön yrityksestä viime vuoden maaliskuussa. Käräjäoikeuden mukaan syyttäjien todisteet miestä vastaan eivät riittäneet.

Ryöstöyritys tapahtui keskellä päivää elokuussa 2002 Vanhan Tampereentien Prisman pihassa, missä arvokuljetusauto oli pysäköitynä. Tekijöinä oli viisi naamioitua ja aseistautunutta miestä, joista yksi yritti avata arvokuljetusauton kyljen rälläkällä. Muutaman minuutin jälkeen miehet pakenivat paikalta.

Syyttäjien mukaan espoolaismies kuului rikollisryhmä Batsiin ja ryöstöyritys tehtiin sen lukuun. Keskeisenä näyttönä ovat olleet näppylähanskat, jotka löytyivät hylätyn pakoauton läheisyydestä.

Hanskoista saatiin mieshenkilön dna heti tapahtumavuonna. Täsmäävä näyte kirjattiin poliisin rekisteriin kolmea vuotta myöhemmin. Espoolaismies oli otettu kiinni toisen rikosepäilyn yhteydessä ja hänen dna:taan oli verrattu pimeänä oleviin juttuihin rutiininomaisesti.

Käräjäoikeudessa kuullun asiantuntijalausunnon mukaan oli vahva näyttö siitä, että hanskat olivat olleet juuri syytetyn kädessä. Niitä ei kuitenkaan pystytty luotettavasti yhdistämään ryöstöyritykseen, tuomiossa todettiin.

Käräjäoikeus kiinnitti huomiota viiveisiin ja epäselvyyksiin jutun esitutkinnassa. Vaikka dna-näyte täsmäsi mieheen jo vuonna 2005, poliisi kuulusteli häntä vasta toissa syksynä. Käräjäoikeudessa kävi ilmi, että myös moni todistaja oli jätetty aikoinaan kuulematta.

Hovivalituksessaan syyttäjät katsovat, että käräjäoikeus antoi ajan kulumiselle ja "joillekin mahdollisille puutteille" esitutkinnassa suhteettoman suuren painoarvon esimerkiksi henkilötodistelua arvioitaessa.

Ryöstöyrityksen esitutkinnasta on käynnissä oma selvityksensä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat