Seksuaaliväkivallan uhri voi syyllistää itseään ja palata hyväksikäyttäjänsä luo – asiantuntija toivoo monipuolisempaa seksuaalikasvatusta - Kotimaa | HS.fi

Seksuaaliväkivallan uhri voi syyllistää itseään ja palata hyväksi­käyttäjänsä luo – asian­tuntija toivoo moni­puolisempaa seksuaali­kasvatusta

Niin kauan kuin vallalla on puhetta, jossa seksuaalisen väkivallan uhreja syyllistetään, uhrit myös kysyvät, aiheuttivatko he tapahtuneen itse, toteaa erityisasiantuntija Katriina Bildjuschkin.

HS kertoi sunnuntaina tapauksesta, jossa nuori mies oli joutunut teini-ikäisenä seksuaalirikoksen uhriksi. Tapausta tutkinut poliisi otti nuoreen yhteyttä tämän täytettyä 18 vuotta, ja poliisin ja haavoittuvassa asemassa olleen nuoren välille syntyi seksisuhde.

26.10. 2:00 | Päivitetty 26.10. 7:49

Vaille jäämisen tunne sekä turvan ja kehujen hakeminen ovat ihmiselle luontaisia piirteitä.

Ne ovat tyypillisiä myös seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä kokeneiden keskuudessa, kertoo seksuaalikasvattaja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Katriina Bildjuschkin.

Sunnuntaina julkaistussa laajassa artikkelissa HS:n haastattelema ”Niko” kertoi seksuaali­rikoksen uhriksi joutumisesta teini-ikäisenä. Tapausta tutkinut poliisimies otti nuoreen yhteyttä tämän täytettyä 18 vuotta, ja poliisin ja haavoittuvassa asemassa olleen nuoren välille syntyi seksisuhde.

Lue lisää: Helsinkiläinen poliisimies tutki laajaa seksirikossarjaa, jossa oli uhrina myös 15-vuotias poika – Kun poika täytti 18, poliisi hakeutui hänen kanssaan seksisuhteeseen

Artikkelissa ”Nikon” historiaan kerrotaan kuuluneen kaltoinkohtelua ja suurta kelpaamattomuuden tunnetta.

”Ne, jotka käyttävät lapsia ja nuoria omiin tarkoituksiinsa, vetoavat siihen, että he tarjoavat turvaa ja suojelevat toista kaikelta. Tässä tilanteessa voi tuntua mairittelevalta, että kelpaa”, Bildjuschkin sanoo.

Siksi ei ole tavatonta, että ihminen palaa hyväksikäyttäjänsä luokse.

”Joko siksi, että tilanteessa on kaikesta huolimatta niin paljon hyvää, tai siksi, että haluaa korjaavan kokemuksen. Ajattelee, että tällä kertaa olen jämäkämpi.”

Seksuaaliväkivallan uhrille on tyypillistä syyllistää itseään tapahtuneesta. Niin kävi myös ”Nikolle”.

”Niin kauan kuin meillä on sellaista puhetta, että se, jolle tehtiin väkivaltaa, olisi syyllinen, niin kauan myös uhrit kysyvät, aiheuttivatko he tapahtuneen itse.”

Uhrin humalatilaa tai vaatetusta korostava puhe on tästä tyypillinen esimerkki, Bildjuschkin sanoo.

Uusimman kouluterveyskyselyn tulosten mukaan seksuaaliväkivaltaa oli vastaamista edeltäneen vuoden aikana kokenut aiempaa useampi.

Myös seksuaalista ahdistelua tai häiritsevää ehdottelua kertoi kokeneensa aiempaa useampi. Tyttöjen keskuudessa kokemukset sekä väkivallasta että ahdistelusta olivat yleisempiä.

Lue lisää: ”Joka päivä täysi-ikäiset miehet kehuvat muotojani tai pyytävät treffeille” – Jopa puolet tytöistä kokee seksuaalista häirintää, kouluterveyskysely kertoo

HS:n artikkelissa Poikien talon ja Tyttöjen talon seksuaaliterveydestä ja seksuaali­väkivalta­työstä vastaava ohjaaja Tommi P. Pesonen kertoi, että tänä vuonna talon asiakkaiksi tulleista 121 seksuaaliväkivallan uhrista on poikia 15.

Iso osa seksuaalirikoksista jää todennäköisesti piiloon, eikä tarkkaan tiedetä, ovatko erot sukupuolten välillä näin suuria, sanoo Bildjuschkin.

Hän arvioi, että poikien kynnys puhua kokemastaan väkivallasta on korkeampi kuin tyttöjen. Luontevia tilaisuuksia asiasta puhumiseen ei ehkä tule eteen yhtä usein.

”Pääasiassa nainen on se, joka hakeutuu seksuaali- ja lisääntymisterveys­palveluiden piiriin. Siellä valistunut henkilökunta voi samalla kysyä mahdollisista väkivalta­kokemuksista. Pojille kun tarjotaan kondomia, ei tarvita ehkäisyneuvolaa vaan kondomit voi mennä hakemaan Ärrältä.”

Bildjuschkin sanoo, että avoimella, kattavalla, monipuolisella ja eri sukupuolet ja seksuaaliset suuntautumiset huomioivalla seksuaalikasvatuksella voidaan paitsi helpottaa seksuaalisen väkivallan tunnistamista ja siitä puhumista myös ehkäistä sitä, että ihminen päätyisi tekemään seksuaalirikoksen.

”Jos lähdetään terveystiedon tunnilla kertomaan, että tytöt tykkäävät pojista ja pojat tytöistä, seksuaalikasvatus ei tavoita kaikkia.”

Tällöin viesti ei tavoita esimerkiksi niitä, joita vastakkainen sukupuoli ei kiinnosta tai jotka eivät ole sukupuolestaan itsekään varmoja, Bildjuschkin arvioi.

Hänen mukaansa kouluissa pitää voida myös kertoa, että jotkut kokevat mielihyvää ja nautintoa alistamisesta. Hän lisää, että samalla pitää kertoa, että tällaiseen toimintaan pakottaminen on lainvastaista ja sille pitää olla nollatoleranssi.

"Ja että siihen voi saada apua.”

Jos olet 13–28-vuotias ja koet joutuneesi seksuaalisesti kaltoinkohdelluksi tai seksuaalisen väkivallan uhriksi, voit ottaa luottamuksellisesti yhteyttä Loisto setlementin Tyttöjen sekä Poikien Talon yhteiseen seksuaaliväki­valtatyön päivystys­puhelimeen numeroon 050 321 1345 tai osoitteeseen seksuaali­vakivaltatyo@loisto­setlementti.fi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat