Puolustusvoimat purkaa koronarajoituksia marraskuun alusta lähtien: maskeista luovutaan ensin, paluu normaaliin alkuvuodesta - Kotimaa | HS.fi

Puolustus­voimat purkaa korona­rajoituksia marraskuun alusta lähtien: maskeista luovutaan ensin, paluu normaaliin alku­vuodesta

Paluu normaaliin on Puolustusvoimissa hieman hitaampaa kuin muualla yhteiskunnassa.

Santahaminan varuskunnan portilla tehtiin vielä lokakuussa kulunvalvontaa kasvomaskit päällä.

25.10. 19:54

Puolustusvoimat purkaa varusmies­koulutuksen koronarajoituksia marraskuusta alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa poistuvat vaatimukset kasvomaskin käytöstä ja kahden metrin turvavälin pitämisestä ulkotiloissa.

Puolustusvoimat luopuu rajoituksista neljässä vaiheessa, joista viimeisen on tarkoitus alkaa helmikuun puolivälissä. Tuolloin palataan normaaleihin, koronavirusta edeltäneisiin järjestelyihin.

Paluu on hieman hitaampaa kuin muualla yhteiskunnassa, kertoo tiedotuspäällikkö Max Arhippainen. Varuskunnissa majoittuvilla viruksen leviämisriski on ollut suurempi kuin monissa muissa tilanteissa.

”Samat riskit ovat edelleen suurempia siellä”, Arhippainen sanoo.

Edellytyksenä rajoitusten poistamiseen on Puolustusvoimien mukaan se, että kaikilla halukkailla varusmiehillä on ollut mahdollisuus ottaa kaksi rokotusta. Tämän arvioidaan toteutuvan lokakuun loppuun mennessä.

Ensimmäisen rokotteen on nyt saanut noin 85 prosenttia varusmiehistä. Toisen rokotteen saaneiden osuus on Arhippaisen mukaan 70 prosentin paikkeilla.

”Se on hieman parempi kuin muilla samanikäisillä keskimäärin. Se on lohduttavaa siitä näkökulmasta, että voimme purkaa rajoituksia.”

Kun otetaan huomioon taudin sairastaneet, ”kokonais­immuniteetti” on Arhippaisen mukaan tässä vaiheessa yli 70 prosenttia. Hän kuvailee Puolustusvoimien tämänhetkistä tautitilannetta varsin hyväksi.

”Silloin tällöin tulee uusia tapauksia tipoitellen.”

Rajoitusten purkamisen toisen vaiheen on tarkoitus toteutua vielä tämän vuoden puolella. Siinä sotilaskodit sekä sosiaali- ja liikuntatilat avataan käytettäviksi osastoittain ja kahden metrin turvavälivaatimuksesta sisätiloissa luovutaan.

Koulutuksia voidaan lisäksi järjestää joukkuetta suuremmille kokoonpanoille osastojen sisällä.

Lähelle normaalia on tarkoitus palata vuoden alusta alkaen. Koulutus- ja lomajaksottelussa palataan entiseen 17. tammikuuta, ja helmikuun puolivälissä on määrä luopua viimeisestä rajoituksesta eli varusmiesten osastoinnista.

Puolustusvoimat muistuttaa tiedotteessaan, että rajoituksia voidaan ottaa uudelleen käyttöön, jos epidemiatilanne heikkenee.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat