Avin määräys: Kuopion saatava lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut kuntoon, jonotusaika jopa 10 kuukautta – ”Ehdottomasti liian pitkä aika” - Kotimaa | HS.fi

Avin määräys: Kuopion saatava lasten ja nuorten mielen­terveys­palvelut kuntoon, jonotusaika jopa 10 kuukautta – ”Ehdottomasti liian pitkä aika”

Niukkojen resurssien vuoksi Kuopio on asettanut niin sanotun lähetesulun, jonka aikana uusia asiakkaita ei ole otettu lainkaan.

25.10. 15:12 | Päivitetty 25.10. 17:37

Kuopion kaupunki on saanut Itä-Suomen aluehallintovirastolta (avi) velvoittavan määräyksen, jonka mukaan sen tulee saattaa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut lainmukaisiksi.

Lapset ja nuoret joutuvat Kuopiossa odottamaan mielenterveys­palveluiden hoitoon pääsyä liian pitkään. Lain mukaan hoitoon pitäisi päästä kolmen kuukauden kuluessa tarpeen toteamisesta. Esimerkiksi nuorilla arvioitu odotusaika on ollut kymmenen kuukautta.

”Tällainen tilanne on erittäin huolestuttava. Perheiltä on tullut huolen ilmauksia, että asia ei kerta kaikkiaan voi olla näin”, kertoo aluehallintoylilääkäri Marja Kuronen.

”Jotkut perheet joutuvat etsimään vastauksia jostakin muualta. Kaikki asiat eivät voi odottaa.”

Kuopion tulee saattaa toiminta lainmukaiseksi maaliskuun 2022 loppuun mennessä ja antaa selvitys siitä 29. huhtikuuta mennessä.

Lasten arvioitu jonotusaika mielenterveyden hoitoon oli kesäkuussa Kuopiossa kuusi kuukautta, ja jonossa oli 29 lasta. Nuoret odottivat hoitoa yhdeksän kuukautta ja heitä oli jonossa 179.

Tilannetta tarkasteltiin uudelleen elokuun lopussa. Lasten jono oli lyhentynyt viiteen kuukauteen, mutta nuorten jonotusaika pidentynyt entisestään kymmeneen kuukauteen. Nuoria oli jonossa 134.

”Jos on keskivaikeaa masennusta tai ahdistusta, joka vaikuttaa jo jonkin verran koulumaailmaan ja ihmissuhteissa pärjäämiseen, se on ehdottomasti liian pitkä aika”, sanoo Kuronen.

Epäkohta tuli vireille henkilöstön edustajan ilmoituksella joulukuussa 2020. Epäkohtailmoituksia tuli kesäkuussa 2021 kolme lisää.

Kurosen mukaan kyse on pitkäaikaisten ongelmien kärjistymisestä.

Vuoden alussa mielenterveys­palveluiden organisaatio muuttui, kun Kuopio lakkautti matalan kynnyksen Sihti-palvelun ja otti käyttöön niin sanotun perhekeskusmallin.

”Henkilöstö koki, että heitä ei kuultu, ja seuraavana keväänä tapahtui henkilöstön katoa”, sanoo Kuronen.

Kun vielä joulukuussa kaupungin yksikössä oli 12 työntekijää, heistä seitsemän oli kesäkuun alkuun mennessä siirtynyt muihin tehtäviin.

Pula esimerkiksi lastenpsykiatreista on valtakunnallinen. Myös pitkään hoitoa odottavien lasten ja nuorten määrä on kasvanut valtakunnallisesti.

Niukkojen resurssien vuoksi Kuopio on asettanut niin sanotun lähetesulun lasten ja nuorten tiimeille. Sulun aikana uusia asiakkaita ei ole otettu ollenkaan.

Erikoissairaanhoidon lähetteet on ohjattu Kuopion yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikalle.

Perusterveydenhuollon asiakkaille ei ole ollut suoraa osoitetta, vaan heitä on pyritty ”kannattelemaan” lähettävässä yksikössä, sanoo Kuronen.

Lasten tiimiin lähetesulku on asetettu toukokuusta syyskuuhun. Nuorten tiimissä se on alkanut toukokuussa ja jatkuu edelleen, kaupungin mukaan todennäköisesti ainakin tammikuun loppuun asti.

Avin päätöksestä ilmenee, että yhteistyö kaupungin johdon ja sairaanhoitopiirin välillä ei ole toiminut riittävästi. Sulusta ei neuvoteltu lainkaan niiden yksiköiden kanssa, joihin potilaat ohjattiin.

Valvonnassa tuli esiin, että ”yhteistyön esteenä on valtava juopa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä”.

”Erikoissairaanhoito on tuonut esille monenlaisia yhteistyön tarjouksia, mutta osaan ei ole saatu mitään vastausta”, päätösaineistossa todetaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat