Kahtatoista ihmistä vastaan on nostettu Suomessa mittava määrä syytteitä FBI:n operaatioon liittyvässä tutkinnassa - Kotimaa | HS.fi

Kahtatoista ihmistä vastaan on nostettu Suomessa mittava määrä syytteitä FBI:n operaatioon liittyvässä tutkinnassa

Kaikkiaan oikeudenkäynnissä luetaan yli 40 syytekohtaa, joista 25 on törkeistä huumerikoksia. Nyt nostetut syytteet koskevat yhtä Etelä-Suomen haaraa.

26.10. 14:16 | Päivitetty 26.10. 15:35

Kahtatoista ihmistä vastaan on nostettu syytteitä kansainväliseen Greenlight-operaatioon liittyvässä tutkinnassa, kertoi Syyttäjälaitos tiistaina. Syytteet koskevat valtaosin törkeitä huumausainerikoksia.

Kuusi syytetyistä on edelleen vangittuina.

Jutussa on yli 45 syytekohtaa, ja vakavimpana rikosepäilynä on törkeä huumerikos. Niitä löytyy yhteensä 25 kappaletta. Lisäksi oikeudessa kuullaan syytteitä on muun muassa törkeästä rahanpesusta, perusmuotoisista huumerikoksista, lievistä ampuma-aserikoksista, laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä ja perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä.

Nyt nostetut syytteet koskevat Syyttäjä­laitoksen mukaan yhtä Etelä-Suomen haaraa, jota on tutkinut Helsingin poliisilaitos.

Syytteet liittyvät Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtamaan Greenlight-jättioperaatioon. Operaatiossa FBI pääsi käsiksi eri maissa toimivien rikollisten salattuun viestinvaihtoon ja luovutti tietoja yhteistyömaiden viranomaisille.

Syyttäjälaitoksen mukaan tutkinnan yhteydessä on tullut ilmi myös muita rikoksia, joista on nostettu syyte kahta ihmistä vastaan. Näillä rikoksilla ei kuitenkaan Syyttäjä­laitoksen mukaan ole kytkentää Greenlight-operaatioon. Kaikkiaan kyse on vasta osasta Etelä-Suomen Greenlight-haaraa ja juttuja istutaan monissa toimipisteissä vielä useaan otteeseen.

Greenlightiin liittyviä syytteitä on nostettu aiemminkin syksyn aikana eri puolilla Suomea, ja osa on jo käsitelty käräjäoikeudessa.

Poliisi tiedotti kesäkuussa, että Suomen viranomaiset ovat ottaneet kiinni lähes sata ihmistä Greenlight-operaatioon liittyvien esitutkintojen yhteydessä. Lisäksi viranomaiset olivat takavarikoineet yli 500 kiloa huumausaineita, kymmeniä aseita ja satojentuhansien eurojen arvosta käteistä rahaa.

Tulli kertoi Greenlight-operaatioon liittyvän esitutkintansa valmistumisesta syyskuussa.

Kansainvälisen Greenlight-operaation johdossa toimivat FBI, Yhdysvaltojen huumepoliisi DEA sekä Hollannin ja Ruotsin poliisiviranomaiset. Mukana oli myös Euroopan poliisivirasto Europol ja kuusitoista maata, mukaan lukien Suomi.

Juttua on täydennetty klo 15.35: Kerrottu yksityiskohtaisemmin syytekohdista, jotka ovat menossa käräjille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat