Rikolliset urkkineet pankkitunnuksia Omakanta-palvelun nimissä lähetetyillä sähköposteilla - Kotimaa | HS.fi

Rikolliset urkkineet pankki­tunnuksia Omakanta-palvelun nimissä lähetetyillä sähkö­posteilla

Kela kertoo selvittävänsä asiaa yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa.

Omakanta-palvelun oikea osoite on kanta.fi.

26.10. 17:30 | Päivitetty 26.10. 20:16

Verkkopalvelu Omakannan nimissä on urkittu henkilö- ja pankkitunnuksia, tiedotti Omakantaa ylläpitävä Kela tiistaina.

Omakannan nimissä on lähetetty sähköposteja, joissa vastaanottajaa neuvotaan klikkaamaan linkkiä ja kirjautumaan sen kautta Omakantaan. Linkki ohjaa rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle.

Kelan mukaan viestit voivat olla tyyliltään painostavia. Niissä voidaan väittää, että vastaanottajan on kirjauduttava välittömästi Omakantaan tai tarkistettava itseään koskevia asiakirjoja. Viesteissä on viitattu myös koronatauti­todistukseen ja korona­rokotus­todistukseen.

Kela muistuttaa, että Kanta-palvelut tai Kela eivät kehota käyttäjiä kirjautumaan Omakantaan sähköpostilla tulevan linkin kautta.

Palveluun on turvallista hakeutua kirjoittamalla verkkoselaimen osoitekenttään osoite kanta.fi.

Kela kertoo selvittävänsä asiaa yhdessä turvallisuus­viranomaisten kanssa. Samasta ilmiöstä varoitti myös Kyberturvallisuuskeskus tiistaina Twitter-tilillään.

Omakantaan liittyvä varoitus ei ole ensimmäinen laatuaan. Aiemmin syksyllä Kela varoitti, että Omakannan nimissä levitetään huijaus­tekstiviestejä ja valheellisia verkkomainoksia eri kanavissa.

”Verkossa on mainoksia, joissa olevien linkkien väitetään johtavan Omakantaan. Mainosta klikkaamalla päätyy rikollisten ylläpitämälle verkkosivustolle. Kyseessä on tietojenkalastelu (phishing), jonka tarkoituksena on varastaa henkilötietoja ja kirjautumistietoja, kuten pankkitunnustietoja”, Kela kertoi tiedotteessaan syyskuussa.

Kelan mukaan Omakantaan ei kannata kirjautua hakukoneen tulosten kautta.

Mainoksista varoitti myös syyskuussa Helsingin poliisi, jonka mukaan ainakin yksi huijauksen kohteeksi joutuneista menetti tuhansia euroja rahaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat