STM tarkastelee koronapassin käytön laajentamista – Varhila: Passista todennäköisesti vapaaehtoinen ja oma-aloitteinen - Kotimaa | HS.fi

STM tarkastelee koronapassin käytön laajentamista – Varhila: Passista todennäköisesti vapaaehtoinen ja oma-aloitteinen

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan passin käytön laajentaminen yritetään saada eduskuntaan noin kuukauden sisällä, jotta asia ehdittäisiin käsitellä ennen eduskunnan joulutauolle jäämistä.

Koronapassin voi näyttää esimerkiksi puhelimen ruudulta Omakannasta.

27.10.2021 15:47

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tarkastelee koronapassin käytön jatkamista vuodenvaihteen yli sekä mahdollista käytön laajentamista.

”Molemmat muutokset vaativat lausunnon perustuslaki­valiokunnalta. Muutoksissa pitää huomioida välttämättömyys­perusteet ja toimien oikeasuhtaisuus”, sanoo STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Laajentaminen saattaisi tarkoittaa sitä, että passi voitaisiin ottaa käyttöön tilanteissa, joissa ei ole voimassa rajoituksia. Passi voitaisiin myös ottaa käyttöön muuallakin kuin ravintoloissa kuten esimerkiksi tapahtumissa.

STM:n tekemästä arvioinnista kertoi aiemmin Yle.

Pääkaupunkiseudun korona­koordinaatio­ryhmä on esittänyt valtioneuvostolle koronapassin käytön jatkamista vuoden­vaihteen jälkeen. Koordinaatio­ryhmä haluaa myös laajentaa koronapassin käyttöä tilanteisiin, joissa ei ole koronarajoituksia.

Passin käytön jatkaminen tai laajentaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että rajoituksia automaattisesti purettaisiin.

”Rajoituksista luopuminen pitää arvioida erikseen, ja epidemiologinen arvio kulkee kaikkien päätösten rinnalla”, Varhila sanoo.

Syynä tähän on Varhilan mukaan se, että koronapassista tulisi todennäköisesti toiminnanharjoittajille vapaaehtoinen ja oma-aloitteinen.

Vaikka passin käytön laajentaminen kuulostaa yksinkertaiselta, juuri yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden perusteet vaativat vielä paljon selvittämistyötä.

”Olisi huomattavasti helpompaa, että ihmiset ottaisivat koronarokotteet.”

Varhilan mukaan passin käytön laajentaminen yritetään saada eduskuntaan noin kuukauden sisällä, jotta asia ehdittäisiin käsitellä ennen eduskunnan joulutauolle jäämistä.

Myöskään passin käytön jatkaminen ei ole vielä kiveen hakattu.

”Tällä hetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että epidemiologisia arvioita antavan THL:n mukaan käytön jatkamiselle olisi perusteet. THL:n lausunto asiaan on olennainen”, Varhila sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuus­johtaja Mika Salminen kommentoi HS:lle keskiviikkona, että koronapassia tarvitaan jossain muodossa todennäköisesti myös lähitulevaisuudessa.

”Alkaa olla selvä asia, että koronapassin käyttö pitäisi ulottaa ensi vuoden puolelle”, hän sanoi.

Lue lisää: THL:n Salminen: ”Ei ole realistista, että tartunta­määrät lähtisivät pysyvään laskuun” – 80 prosentin rokote­kattavuus ylittynee ensi viikolla, mutta asian­tuntijoiden mukaan se ei muuta mitään

Varhilan mukaan kaikissa koronapassiin liittyvissä päätöksissä arvioidaan myös yksilön arkaluonteisten terveystietojen näkökulma.

”Laajasti muualla Euroopassa todistuksen lukija kertoo, perustuuko todistus otettuihin rokotteisiin, negatiiviseen testiin vai sairastettuun koronatautiin. Suomalainen lukija ei erittele näitä, vaan se vain näyttää punaista tai vihreää. Yksilöiden tietosuojan ja tietoturvan tulee olla korkealla tasolla.”

Varhila arvioi, että suomalaisen järjestelmän tietoturvallisuudella saattaa olla merkitystä perustuslakivaliokunnan arvioon koronapassin käytön laajentamisesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat