”Tiivis läiskä” paljastaa, että nyt on tosi kyseessä – Suomalaisen rokottamattoman korona­potilaan keuhkokuvat näyttävät tuhon, jonka rinnalla tupakointi on lastenleikkiä

HS:n haltuunsa saamat keuhkokuvat kertovat karusta taistelusta, jota suomalais­sairaaloiden teho-osastoilla nyt käydään. Kokenut radiologi kertoo, mitä muutokset keuhkoissa merkitsevät.

Koronaviruksen aiheuttama tauti aiheuttaa muutoksia keuhkoissa. Röntgenkuvassa vasemmalla koronapotilaan keuhkot ja verrokkina oikealla terveet keuhkot. Kuvat ovat suomalaisesta sairaalasta, jonka nimeä HS ei julkaise potilaiden yksityisyyden suojaamiseksi.

| Päivitetty

Keuhkot näyttävät kuvassa vaihtelevan vaaleilta ja tiiviiltä.

Vaikka maallikko ei kenties ensivilkaisulla näe röntgen- tai tietokone­tomografiakuvista koronaviruksen aiheuttamaa vahinkoa, asiantuntijalle se on selvää.

”Keuhkoissa on runsaasti laaja-alaisia, vakavan näköisiä muutoksia”, sanoo vartaloradiologi ja apulaisylilääkäri Tiina-Talvikki Lehtimäki Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Hänellä on kahdenkymmenen vuoden kokemus keuhkokuvien katsomisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat