Syöpään sairastumisia todettiin viime vuonna odotettua vähemmän, syyksi epäillään koronapandemiaa - Kotimaa | HS.fi

Syöpään sairastumisia todettiin viime vuonna odotettua vähemmän, syyksi epäillään koronapandemiaa

Erityisesti ihomelanoomia ja rintasyöpiä todettiin vuonna 2020 odotettua vähemmän.

Ihosyöpiä todettiin viime vuonna Suomessa 20 prosenttia vähemmän kuin odotettiin.

27.10.2021 16:09

Rintasyöpiä, eturauhassyöpiä ja ihomelanoomia todettiin Suomessa viime vuonna odotettua vähemmän, selviää Suomen syöpärekisterin ennakkotilastosta.

Syöpärekisterin mukaan ilmiön syynä vaikuttaa olevan koronaviruspandemia. Vuonna 2020 todettiin noin 32 900 uutta syöpää.

”Uusia syöpiä on noin 1 400 eli neljä prosenttia vähemmän kuin olisi odotettu ilman pandemiaa”, syöpärekisterin johtaja Nea Malila sanoo tiedotteessa.

Kyse on syöpärekisterin mukaan arviosta, joka perustuu vuosien 2019 ja 2020 ennakkotilastoihin sekä vuoden 2020 ennusteeseen.

Suhteellisesti eniten väheni ihosyöpien toteaminen. Niitä oli ennakkotilastossa 20 prosenttia eli 390 tapausta vähemmän kuin odotettiin.

Uusia rintasyöpiä todettiin kahdeksan prosenttia eli 430 syöpätapausta vähemmän ja eturauhassyöpiä viisi prosenttia eli 290 tapausta vähemmän. Myös uusia paksu- ja peräsuolen syöpiä todettiin noin kolme prosenttia vähemmän.

Esimerkiksi keväällä 2020 syöpäseulontoja keskeytettiin useissa kunnissa koronaviruksen vuoksi. Tänä syksynä tilanteen kerrottiin palanneen normaaliksi.

Syöpien on jo aiemmin on pelätty jäävän koronaepidemian takia piiloon.

”Lähitulevaisuudessa ikävin skenaario on se, että näemme levinneempiä syöpiä. Näin käy, jos syöpädiagnoosit viivästyvät”, sanoi syöpärekisterin tilastojohtaja, professori Janne Pitkäniemi HS:lle helmikuussa.

Syöpärekisterin tiedot vuonna 2020 todetuista syövistä tarkentuvat keväällä 2022.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat