Tutkimus: Pariskunta päätyy todennäköisemmin eroon, jos molempien puolisoiden vanhemmat ovat eronneet - Kotimaa | HS.fi

Tutkimus: Pariskunta päätyy todennäköisemmin eroon, jos molempien puolisoiden vanhemmat ovat eronneet

Riski eroon on suurempi sekä avopareilla että aviopareilla, jos molempien vanhemmat ovat eronneet.

Tutkimuksen aineistossa oli 28 000 suomalaista pariskuntaa.

27.10.2021 20:09

Pariskunnan riski päätyä eroon on huomattavasti suurempi, jos pariskunnan molempien osapuolten vanhemmat ovat eronneet, selviää tuoreesta suomalaistutkimuksesta.

Riski eroon on suurempi niin avopareilla kuin aviopareilla, mutta vahvempana se havaittiin avioparien kohdalla.

Tutkimuksen mukaan jos pariskunnassa molempien vanhemmat ovat eronneet, eroriski on kaksinkertainen verrattuna pariin, jossa kummankaan puolison vanhemmat eivät ole eronneet tai vain toisen vanhemmat ovat eronneet.

Vanhempien eron kokeneilla avopareilla eron riski oli 20 prosenttia ja aviopareilla 70 prosenttia suurempi verrattuna pareihin, joista kummankaan vanhemmat eivät olleet eronneet.

Vanhempien avioerolla on yhteys myös parinvalintaan.

Vanhempiensa avioeron kokeneet valitsevat useammin puolisokseen toisen vanhempien eron kokeneen verrattuna heihin, joiden vanhemmat eivät ole eronneet.

Vanhempien avioeron kokeneet valitsevat avopuolisokseen 13 prosenttia todennäköisemmin ja aviopuolisokseen 17 prosenttia todennäköisemmin toisen vanhempien eron kokeneen, selviää tutkimuksesta.

Tutkimus tehtiin suomalaisen rekisteriaineiston avulla. Aineistossa oli 28 000 pariskuntaa, ja tutkimuksessa tarkasteltiin heidän koko parisuhdehistoriaansa ikävuosina 18–45.

Tiedotteen mukaan tutkimus on ensimmäinen, joka selvittää pariskunnan molempien osapuolten vanhempien avioeron yhteyttä eroriskiin sekä avio- että avoliitoissa.

Aiemmat tutkimukset ovat tarkastelleet vain avioliittoja ja vain yhtä liittoa.

”Tutkimuksen ulottaminen myös avoliittoihin on tärkeää, sillä avoliitosta on tullut yhä tavallisempi pysyväisluonteinen parisuhteen muoto. Menettäisimme tärkeää tietoa, jos emme tutkisi avoliittoja”, sanoo erikoistutkija Sanna Kailaheimo-Lönnqvist Turun yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimus toteutettiin Turun yliopiston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteisessä Invest-tutkimuskeskuksessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat