Suomi on lähes saavuttanut 80 prosentin rokotustavoitteensa – Koronapassi oletettavasti kiihdyttänyt alle 35-vuotiaiden rokottautumista - Kotimaa | HS.fi

Suomi on lähes saavuttanut 80 prosentin rokotus­tavoitteensa – Korona­passi oletettavasti kiihdyttänyt alle 35-vuotiaiden rokottautumista

Kuluneen kahden viikon aikana rokottamattomat 12−79-vuotiaat ovat joutuneet erikois­sairaanhoitoon 15 kertaa useammin kuin saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotetut.

28.10.2021 9:24 | Päivitetty 28.10.2021 12:34

Suomi on lähes saavuttanut 80 prosentin koronarokotus­kattavuuden yli 12-vuotiaiden osalta.

”Tällä hetkellä tavoitteesta puuttuu vielä 120 000 kakkosannosta. Tällä hetkellä arvio on, että ensi viikon aikana 80 prosentin rokotuskattavuus tulee ensi viikolla täyteen”, sanoi johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) viikoittaisessa koronatilanne­katsauksessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL kertoivat tiedotustilaisuudessa jälleen ajankohtaisesta rokotus- ja epidemiatilanteesta. HS seurasi tilaisuutta suorana tässä uutisessa. Voit lukea seurannan hetki hetkeltä uutisen loppupuolelta.

Rokotusannoksia on tähän mennessä annettu yhteensä kahdeksan miljoonaa. Ensimmäisiä ­annoksia on annettu 4,2 miljoonaa, toisia 3,8 miljoonaa ja kolmansia 89 000. Torstaihin mennessä yli 80 prosentin rokotekattavuus oli ylittynyt yli 12-vuotiaiden osalta jo neljässä maakunnassa.

Asiantuntijat painottivat, ettei 80 prosentin raja tarkoita automaattisesti rajoitusten purkamista.

”Virus ei tiedä, milloin 80 prosentin kattavuus on tavoitettu”, sanoi ylilääkäri Otto Helve THL:stä.

”Tavoittelemme yhä mahdollisimman korkeaa rokotuskattavuutta.”

Rokottamisen tahti on kiihtynyt ensimmäisten rokoteannoksien osalta kahtena viime viikkona. Tahti on kiihtynyt etenkin alle 35-vuotiaiden keskuudessa. Kontion mukaan koronapassin käyttöönotolla on ollut kiihtymiseen todennäköisesti vaikutusta.

”Koska mitään muuta muutosta ei ole kahden viime viikon aikana ei tullut, voisi olettaa että tämä johtuu koronapassin voimaantulosta”, Kontio kertoi.

THL ja STM seuraavat koronapassin vaikutuksia. Koska passi ei ole ollut käytössä vielä kauaa, ei sen vaikutuksesta voida vielä lausua paljoa. Helve kuitenkin sanoi, että ainakaan testausmäärien kasvussa ei ole nähty muutosta. Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kertoi, että eri puolella Suomea on alustavasti raportoitu, että tartunnat ravintoloissa olisivat vähentyneet.

STM tarkastelee parhaillaan koronapassin käytön jatkamista vuodenvaihteen yli sekä mahdollista käytön laajentamista.

Lue lisää: STM tarkastelee koronapassin käytön laajentamista – Varhila: Passista todennäköisesti vapaaehtoinen ja oma-aloitteinen

”Virus ei tiedä, milloin 80 prosentin kattavuus on tavoitettu.”

Koronatapausten määrä on nousussa ja epidemia voi yhä kiihtyä. Alueellisia eroja esiintyvyydessä on kuitenkin paljon. Tapausilmaantuvuus viimeiseltä kahdelta viikolta on koko väestön keskuudessa 133 sataatuhatta kohden. Rokottamattomien 12–79-vuotiaiden keskuudessa luku on 490.

Myös THL:n jätevesiseurannassa on havaittu aiempia viikkoja suurempia virusesiintymiä.

Positiivisia näytteitä testatuista on valtakunnallisesti 4,9 prosenttia, mutta väkirikkailla alueilla prosenttiosuus on korkeampi. Voipio-Pulkin mukaan testien kohdentamisessa ollaan onnistuttu, sillä tehollinen tartuttavuusluku on pienentynyt. Luku on nyt 0,9–1,05.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on hieman hellittänyt viime viikosta, mutta rokottamattomien kuormitus näkyy yhä.

”Toki potilaita tuli viikolla 42 yhä tehohoitoon 22 potilasta, vaikka se on seitsemän vähemmän kuin edeltävällä viikolla, se on yhä paljon”, Voipio-Pulkki sanoi.

Koronapotilaita on osastolla koko ajan ja kuormitusta on etenkin Hyksin erityisvastuu­alueella.

Kuluneen kahden viikon aikana rokottamattomat 12−79-vuotiaat ovat joutuneet erikois­sairaanhoitoon 15 kertaa useammin kuin saman ikäryhmän kaksi kertaa rokotetut. Suurin riski on 50−69-vuotiailla: peräti 52-kertainen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat