The Guardian -lehden toimittaja käännytettiin Mummotunnelin ovelta – Rajalla kelvannut koronapassi ei käynytkään - Kotimaa | HS.fi

The Guardian -lehden toimittaja käännytettiin Mummo­tunnelin ovelta – Rajalla kelvannut korona­passi ei käynytkään

Luke Hardingin mielestä olisi turismin kannalta järkevää, että koronatodistus, joka kelpaa Suomeen saavuttaessa, kelpaisi myös suomalaisravintolan ovella. Nyt rajalla hyväksytään todistuksia laajemmin kuin ravintoloissa.

Brittilehti The Guardianin toimittaja Luke Harding (vas.) vieraili viikonloppuna Helsingin kirjamessuilla, mutta hän ei päässyt koronatodistuksellaan helsinkiläiseen anniskeluravintolaan. Lokakuun puolivälissä koronapasseja tarkistettiin asiakkailta Wallis-karaokebaarissa.

2.11. 2:00 | Päivitetty 2.11. 8:34

Viime lauantaina brittiläisen The Guardian -lehden toimittaja Luke Harding hämmentyi Helsingin yössä.

Harding oli aiemmin samalla viikolla saapunut Suomeen ongelmitta koronatodistuksensa turvin. Lentokentällä hän oli näyttänyt koronatodistusta, jonka mukaan hän on saanut kotimaassaan kaksi Astra Zenecan koronarokoteannosta maalis- ja toukokuussa.

Lauantaina hän oli Helsingin kirjamessuilla haastateltavana kirjastaan Venäjän vakoojaverkosto.

Messupäivän jälkeen hän jatkoi iltaa seurueessa, joka oli kutsuttu Helsingin keskustassa sijaitsevaan Venn-ravintolaan. Venn on osa S-ryhmän brändäämää Mummotunnelia.

Runsaan kymmenen hengen seurueen suomalaisjäsenet pääsivät ravintolaan koronatodistuksillaan ongelmitta, mutta Hardingin todistusta ravintolan ovimiehen käyttämä lukijasovellus ei hyväksynyt.

”Lopulta ovimies sanoi, ettei hän voi päästää minua sisään.”

Suomessa koronapassina toimii EU-maille yhteinen EU:n digitaalinen koronatodistus, joka kertoo koronarokotuksista, tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista.

Britannian EU-eron vuoksi maa ei automaattisesti kuulunut järjestelmään. Hardingille tilanne näyttäytyikin ironisuudessaan taas yhtenä brexitin seurauksista, joka tekee arjesta pikkuisen hankalampaa.

”Siinä ovella tuntui vähän samalta kuin lapsena koulussa, kun liikuntatunnilla kukaan ei halunnut valita sinua joukkueeseensa.”

EU-maiden lisäksi todistusjärjestelmään on liittynyt 18 maata ja aluetta EU:n ulkopuolelta. Harding kuulee toimittajalta, että Britannia hyväksyttiin EU:n järjestelmään viime perjantaina. Järjestelmään liittyminen tarkoittaa, että maat ja alueet hyväksyvät toinen toisensa koronatodistukset.

Kun maa on hyväksytty EU-tasolla järjestelmään, maan todistukset tulevat automaattisesti Suomessakin hyväksyttävien todistusten listalle.

Hardinginkin siis olisi pitänyt päästä lauantai-iltana ravintolaan. Miksi näin ei käynyt?

Syyn tietää erityisasiantuntija Jari Suhonen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Hän kertoo, että Britannian todistukset eivät vielä viikonloppuna toimineet, sillä Britannian viranomaiset latasivat Englannin ja Walesin varmenteet EU:n yhteiseen palveluun vasta 1. marraskuuta. Jäsenmaat ja muut luottamusverkkoon kuuluvat maat saavat tiedot järjestelmiinsä palvelun kautta.

Varmennetiedot tarkoittavat sähköisiä allekirjoituksia eli julkisia avaimia, joilla varmistetaan todistuksen aitous. Ilman niitä todistusta ei voida hyväksyä.

”Viikonlopun aikana saimme ilmoituksen, että ne ovat EU:n käytössä 1. marraskuuta. Eli Britannian koronatodistukset eivät ole käyneet viikonlopun aikana vielä missään EU-maassa”, Suhonen kertoo.

Tietoarkkitehti Mika Pihlajamäki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) kertoo, että maanantaina osa varmenteista puuttui yhä, sillä osa vanhempien todistusten avaimista oli väärässä muodossa.

Suomessa koronapassi luetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottamalla Koronapassin lukija -sovelluksella. Sovellus lataa ensimmäisen asennuksen yhteydessä kaikki julkiset avaimet eli sähköisten varmenteiden allekirjoitukset.

THL:n ohjeiden mukaan lukijasovelluksen käyttäjän pitää päivittää nämä varmenteet sovelluksessaan kerran päivässä tai vähintään ennen sen tapahtuman alkua, jossa allekirjoituksia luetaan.

Hardingin kohdalla edes THL:n ohjeiden mukainen sovelluksen päivittäminen ei olisi auttanut.

Suomessa ravintoloiden ja baarien ovella vihreää valoa saavat EU:n koronatodistukset sekä muiden EU:n luottamusverkkoon hyväksyttyjen maiden koronatodistukset. Jos maa on hyväksytty EU:n luottamusverkkoon, passi toimii kaikkialla, myös THL:n sovelluksessa, Suhonen selventää.

Harding kertoo, että solidaarisuuden nimissä muukaan seurue ei jäänyt ravintolaan, joka ei päästänyt häntä sisään. Lopulta he löysivät toisen ravintolan, johon myös Harding sai tulla.

Sielläkään koronapassin lukija ei hyväksynyt hänen todistustaan, mutta asia selvisi, kun hän näytti tarjoilijalle passiaan henkilöllisyytensä todistamiseksi sekä todistustaan, jossa näkyi tieto kahdesta hänen saamastaan rokoteannoksesta.

”Kun lopulta saimme oluet eteemme, se tuntui suurelta saavutukselta”, Harding sanoo puhelimitse Lontoosta ja nauraa.

Harding korostaa, ettei hän ole vihainen siitä, ettei päässyt todistuksellaan sisään ravintolaan. Hän kuitenkin pohtii, olisiko Suomen ja erityisesti Helsingin turismin kannalta järkevää, että sama koronatodistus, joka kelpaa Suomeen saavuttaessa, kelpaisi myös suomalaisravintolan ovella.

Toistaiseksi näin ei ole, vaan maahantulon yhteydessä hyväksytään laajempi skaala koronatodistuksia kuin ravintolan ovella.

”On sellaisia kolmansia maita, joiden koronatodistus hyväksytään rajalla, mutta jotka eivät ole mukana EU:n verkostossa. Käytännössä tarkastussovelluksella ei voi lukea näitä todistuksia”, STM:n Suhonen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat