80 prosentin rokotuskattavuus ylittyy todennäköisesti huomenna, Suomessa harkitaan Viron auttamista potilaiden hoitamisessa - Kotimaa | HS.fi

80 prosentin rokotuskattavuus ylittyy toden­näköisesti huomenna, Suomessa harkitaan Viron auttamista potilaiden hoitamisessa

Lasten rokottamisen harkinnasta saadaan lisätietoa marras-joulukuun vaihteessa.

4.11.2021 9:45 | Päivitetty 4.11.2021 13:08

Tällä hetkellä yli 79 prosenttia kaikista yli 12-vuotiaista suomalaisista on saanut täyden rokotussarjan koronavirusta vastaan.

Ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) arvioi, että hallituksen asettama tavoite 80 prosentin rokotuskattavuudesta saavutetaan pian.

”80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan todennäköisesti huomenna”, Helve sanoi THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa torstaina.

Helve korosti, että nyt suurin osa etenkin vakavalle taudille alttiista väestöstä on voitu suojata koronavirustaudilta.

”Tämä on yhteisen työmme tulos ja siitä on syytä olla ylpeä.”

Helven mukaan on edelleen tärkeää, että mahdollisimman moni ottaisi rokotukset, sillä rokottamattomia henkilöitä on edelleen suuri määrä.

Lue lisää: Suomi sitoi itsensä 80 prosentin rokotus­kattavuuteen, eikä seuraavaa tavoitetta ole määritelty: ”Se ei välttämättä muuttaisi tilannetta kovinkaan paljoa”

80 prosentin kattavuus on ylittynyt jo seitsemän sairaanhoitopiirin alueella. Kaikilla alueilla kattavuus on yli 70 prosenttia.

Luvussa on kyse alkusyksystä asetetusta tavoitteesta, jonka jälkeen yhteiskunnan oli tarkoitus avautua laajasti. Käytännössä rajoituksia on kuitenkin purettu jo aiemmin, joten tavoitteen saavuttaminen ei muuta merkittävästi tilannetta.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on Helven mukaan hieman laskenut viime viikosta.

Uusien potilaiden määrän kasvu näyttää hänen mukaansa nyt taittuneen pitkän ajan jälkeen. Erityisesti uusien tehohoitojaksojen määrä on laskenut.

Viron tai muiden lähialueiden vaikea koronatilanne ei tällä hetkellä vaikuta asiantuntijoiden mukaan heijastuvan Suomeen. Tässä auttavat rokotuskattavuus ja toimet rajoilla.

Suomessa on kuitenkin keskusteltu Viron auttamisesta, kertoi johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

”Tietojeni mukaan on keskusteltu meidän yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa asiasta, mutta mitään lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty”, sanoi Voipio-Pulkki tilaisuudessa.

Hänen mukaansa keskustelua on käyty siitä, olisiko joitain vaikeasti sairaita tehohoitopotilaita mahdollista hoitaa Suomen puolella.

Voipio-Pulkki ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, onko Viro pyytänyt apua, vaan totesi sairaanhoitopiirien keskustelleen asiasta.

Tilanne Virossa on vaikeutunut nopeasti. Keskiviikon tietojen mukaan maassa oli sairaalassa 610 koronaviruspotilasta ja kahden viikon ilmaantuvuusluku oli noin 1 800. Kaikista asukkaista 57,4 prosenttia on saanut täyden rokotussarjan.

Viime viikolla sisäministeriö kertoi, että Suomi auttaa Latviaa lähettämällä maahan kuusi hengityskonetta. Latvia on pyytänyt kansainvälistä apua EU:n pelastuspalvelu­mekanismin kautta.

Lue lisää: Rokotusinto nousussa korona­kriisin keskellä olevassa Virossa

Lue lisää: Suomi lähettää kuusi hengitys­konetta Latviaan – maassa todettiin ennätys­määrä korona­kuolemia vuorokauden aikana

Torstaina saatiin myös lisätietoa siitä, miten Suomi arvioi 5–11-vuotiaiden lasten rokottamista.

Asiaa pohtii Kansallisen rokoteasiantuntijatyöryhmän (Krar) alatyöryhmä, joka antaa mietintönsä marras–joulukuun vaihteessa.

”Koronarokotusten mahdollinen laajentaminen 5–11-vuotiaisiin vaatii seikkaperäistä hyötyjen ja haittojen punnintaa. Haluamme käydä tarkasti läpi kaikki asiaan liittyvät puolet, jotta voimme varmistua siitä, millä ehdoin rokotukset ovat tarpeellisia ja turvallisia tälle ikäryhmälle”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

Lopullisesti asiasta päättää valtioneuvosto.

Euroopan lääkevirasto (EMA) arvioi, suosittaako se koronarokotteiden käytön laajentamista 5–11-vuotiaisiin. EMA:lta on odotettu päätöstä asiasta lähiaikoina.

Lue lisää: 5–11-vuotiaiden korona­rokotukset alkoivat Yhdysvalloissa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat