Uusnatsiaktiivi sai elinkautista vankeutta toisen uusnatsiaktiivin murhasta, teon taustalla mustasukkaisuutta - Kotimaa | HS.fi

Uusnatsi­aktiivi sai elin­kautista vankeutta toisen uus­natsi­aktiivin murhasta, teon taustalla musta­sukkaisuutta

Uhri tapaili samaa naista, jonka kanssa syytetty oli aikaisemmin seurustellut jonkin aikaa.

Sekä tuomittu että uhri olivat aktiivisia uusnatsijärjestö Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä. Korkein oikeus määräsi järjestön yli vuosi sitten lakkautettavaksi.

5.11.2021 15:45

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut uusnatsiaktiivin elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta ja muista rikoksista. Myös henkirikoksen uhri oli uusnatsiaktiivi.

Käräjäoikeus julisti tuomion perjantaina.

Henkirikos tapahtui Riihimäellä itsenäisyyspäivän aattona viime vuonna. 29-vuotias Samuli Petteri Matilainen myönsi poliisikuulusteluissa olleensa mustasukkainen uhrille.

Uhri tapaili samaa naista, jonka kanssa tuomittu oli aikaisemmin seurustellut jonkin aikaa.

Henkirikos tapahtui naisen omakotitalossa. Myös tuomittu asui erillisissä tiloissa samassa talossa naisen vuokralaisena.

Nainen kertoi poliisille esitutkinnan aikana, että tuomitulla oli pakkomielle häntä kohtaan. Nainen kertoi tehneensä miehelle selväksi, ettei halua olla suhteessa hänen kanssaan.

Tuomittu oli tunkeutunut naisen asuntoon rikkomalla lukitun oven. Tilanteen kärjistyttyä nainen pakeni asunnosta.

Tunkeutuja tappoi uhrin lyömällä puukolla ainakin viisikymmentä kertaa. Uhrilla oli pisto- ja viiltohaavoja muun muassa pään, kaulan, hartioiden ja rintakehän alueella.

Mies myönsi aiheuttaneensa uhrin vammat ja kuoleman mutta kiisti, että kyseessä olisi murha.

Käräjäoikeus määräsi miehen mielitila­tutkimukseen tämän omasta pyynnöstä. Sen perusteella oikeus päätti, että mies oli teon aikaan syyntakeinen eli hän oli ymmärtänyt tekonsa ja sen merkityksen.

Tuomittu määrättiin maksamaan uhrin vanhemmille noin 20 000 euroa kärsimyksestä sekä tilapäisestä haitasta. Tapahtumien keskelle joutunut nainen saa 2 000 euron kärsimyskorvaukset.

Sekä tuomittu että uhri olivat HS:n tietojen mukaan aktiiveja korkeimman oikeuden lakkauttamassa uusnatsijärjestössä Pohjois­maisessa vastarinta­liikkeessä.

Korkein oikeus katsoi syyskuussa 2020, että yhdistyksen tavoitteet olivat perustuslaissa ja rikoslaissa säädettyjen yhteiskunnan perusteiden vastaisia.

Oikeus myös katsoi, että yhdistyksen lainvastainen toiminta loukkasi tai pyrki loukkaamaan laissa turvattuja perus- ja ihmisoikeuksia.

Lue lisää: Uusnatsiaktiivia syytetään toisen aktiivin murhasta – taustalla mustasukkaisuutta

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat