Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve nousee kohti viimekeväisiä huippulukemia – Onko hoitosi viivästynyt koronaepidemian takia? Vastaa HS:n kyselyyn - Kotimaa | HS.fi

Koronapotilaiden sairaala­hoidon tarve nousee kohti viimekeväisiä huippu­lukemia – Onko hoitosi viivästynyt korona­epidemian takia? Vastaa HS:n kyselyyn

Kiireettömiä hoitoja on jouduttu siirtämään ympäri Suomea. Siirrettyjen hoitojen joukossa on tärkeitä syöpähoitoja ja sydänoperaatioita.

Koronapotilaat lisäävät sairaaloiden kuormitusta. Sairaanhoitaja hoitamassa tehohoidon potilaita Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

7.11.2021 17:08 | Päivitetty 7.11.2021 21:03

Koronaviruspotilaiden sairaalahoidon tarve on jatkanut kasvua. Muuta hoitoa, kuten kiireettömiä leikkauksia, on jouduttu siirtämään ympäri Suomen.

Myös tärkeisiin syöpähoitoihin ja sydänoperaatioihin pääsy ovat venyneet kuukausilla.

Perjantaina 5. marraskuuta sairaalahoidossa oli 241 koronapotilasta, joista 29 oli tehohoidossa. Koko epidemia-ajan huippu saavutettiin maaliskuun lopulla. Tuolloin sairaalahoidossa oli 313 koronapotilasta, joista 59 oli tehohoidossa.

Eniten sairaalahoidossa olevia koronapotilaita oli perjantaina Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa. Yhteensä heitä oli 88, ja 12 heistä tarvitsi tehohoitoa.

Suurin osa sairaalahoitoa tarvitsevista koronapotilaista on rokottamattomia.

HS kysyi lokakuun lopulla viidestä sairaalasta, miten kuormitus on näkynyt käytännössä. Tuolloin tehohoidon kuormittumisesta kärsittiin pahiten Turun yliopistollisessa sairaalassa, jossa tehohoidossa oli viisi koronapotilasta.

Peruttujen hoitojen joukossa oli muutamia raskaan kirurgian toimenpiteitä. Teho-osastolla jälkiseurantaa vaativia toimenpiteitä ovat esimerkiksi sydän- ja syöpäleikkaukset.

Päijät-Hämeessä ortopedian ja urologian leikkauksia oltiin siirretty ja kontrolliaikoja peruttu esimerkiksi keuhkotautien, ihotautien ja kardiologian poliklinikoilla.

Muuta hoitoa on jouduttu supistamaan sairaaloissa useaan otteeseen koronaepidemian aikana, jotta henkilökunnan riittävä määrä on voitu varmistaa kiireellistä hoitoa tarvitseville.

Hoitotakuun määrittämistä määräajoista on voitu tinkiä valmiuslain pykälän nojalla.

Onko hoitosi viivästynyt koronaepidemian vuoksi?

Kerro kokemuksistasi vastaamalla alla olevaan kyselyyn.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat