Poliisin haalarikameroiden käyttöä suitsitaan: ”Lohdutonta” - Kotimaa | HS.fi

Poliisin haalarikameroiden käyttöä suitsitaan: ”Lohdutonta”

Poliisi otti viime keväänä haalarikamerat käyttöön koko maassa.

Poliisin haalarikamera otettiin käyttöön koko maassa viime keväänä. Kuvassa Helsingin poliisilaitoksen ylikonstaapelin haalarikamera.

8.11. 13:10 | Päivitetty 8.11. 13:56

Poliisihallitus on rajannut poliisien haalarikameroiden käytön vain yleisille paikoille. Jatkossa kamerat on siten pidettävä kiinni esimerkiksi kotihälytyksillä.

Poliisihallitus antoi asiasta ohjaavan kirjeen elokuun lopussa.

Uusi linjaus liittyi sisäministeriön kirjeeseen, jossa kiinnitettiin huomiota haalarikameran käytön oikeudellisiin kysymyksiin. Sen perusteella Poliisihallitus alkoi valmistella muutosta helmikuussa annettuihin ohjeisiin.

Haalarikamerat tulivat kaikkien poliisilaitosten käyttöön viime keväänä. Haalarikamerana toimii virkapukuun tai varusteisiin kiinnitettävä kameralaite.

Helmikuun ohjeissa haalarikameraa sai käyttää yleisen paikan lisäksi sekä julkisrauhan että kotirauhan suojaamassa paikassa, siis myös yksityisissä kodeissa.

Lähtökohta oli, että poliisille säädetty toimivaltaa oikeuttaa myös tallentamaan sen, miten poliisitehtävä on suoritettu ja miten toimivaltuutta käytetty. Päätöksen kameran käyttämisestä yksittäisellä tehtävällä teki ohjeen mukaan kameraa kantava poliisi itse.

Uuden ohjeistuksen mukaan haalarikameraa voi käyttää vain yleisellä paikalla eli teillä, kaduilla, toreilla ja muilla yleisön käytettävissä olevilla paikoilla. Lisäksi sitä voi käyttää esimerkiksi liikennevälineissä, kauppakeskuksissa ja ravintoloissa, kun ne ovat yleisön käytettävissä.

”Poliisitoiminnassa käytettävää teknistä laitetta ei käytetä kotirauhan suojaamassa paikassa eikä julkisrauhan suojaamassa paikassa”, ohjeessa rajataan.

Jatkossakin asunnoissa saisi kuvata, jos siihen on erikseen säädetty laissa toimivalta. Tällainen on esimerkiksi kotietsinnän yhteydessä tapahtuva kuvaaminen.

Poliisihallituksessa on aistittavissa turhautumista uuteen rajaukseen.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta huomauttaa, että poliisi on tähänkin asti hankkinut asunnoista näyttöä kuvaamalla.

”Ei tässä ole mitään uutta ja ihmeellistä. Nyt kun poliisi on ruvennut käyttämään kameroita, joissa on etuliite haalari, kuvitellaan, että sillä voi suurin piirtein lentää kuuhun.”

Arvelin jatkaa, että poliisilla on oikeus päästä kotirauhan suojaamaan paikkaan hoitamaan poliisitehtäviä ja todistaa vaikkapa ihmisten sängyn päädyssä mitä ihmeellisimpiä asioita.

"En juristina ymmärrä, että jos meillä on toimivalta päästä asuntoon, mitä valtuuksia tarvitaan tallentamiseen siellä? Onko perustellumpaa marssittaa partio oikeuteen todistajaksi kertomaan näkemästään vai katsoa kameran kuvaama tapahtuma?”

Arvelin arvioi, että keskeinen kuvaamista rajoittava säännös on rikoslain salakatselua koskeva pykälä. Sen perusteella tuomitaan henkilö, joka oikeudettomasti kuvaa kotirauhan suojaamalla alueella oleskelevaa ihmistä.

Kuvaamiseen kotirauhan piirissä liittyy yksityiselämän suojaan ja henkilötietojen käsittelyyn, Arvelin jatkaa. Hän kuitenkin ihmettelee sitä, kuinka pikkutarkasti asioista pitää säätää lain tasolla.

”On aika lohdutonta oikeusvaltion kehittämisen kannalta, että valtuuksista pitää säätää niin pikkutarkasti, ettemme tunnista, sisältyykö jokin nykyisiin toimivaltuuksiin.”

Oikeusministeriö valmistelee asiaan liittyvää lainmuutosta vankeuslain uudistamisen yhteydessä. Suljetuissa vankiloissa olisi sen jälkeen mahdollista käyttää haalarikameraa.

Arvelin ei usko, että samanlaista lainmuutosta poliisipuolelle saadaan tällä hallituskaudella.

Lue lisää: Haalarikamerat tulevat poliisin käyttöön koko maassa tänä keväänä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat