Espoolainen Karin ei saa koronatodistusta rokotuksistaan huolimatta, nyt hän pelkää jo työpaikkansa puolesta: ”Olen pöyristynyt” - Kotimaa | HS.fi

Espoolainen Karin ei saa korona­todistusta rokotuksistaan huolimatta, nyt hän pelkää jo työ­paikkansa puolesta: ”Olen pöyristynyt”

Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit eivät kirjoita koronatodistuksia ulkomailla annetuista koronarokotuksista. Espoon terveyspalvelujen johtajan mukaan tehtävä ei kuulu heille, vaan siihen vaadittaisiin kansallinen ratkaisu.

Ulkomailla koronarokotteen saaneet ovat kohdannet Suomessa ongelmia rokotteen rekisteröimisessä. Suomessa koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta.

13.11. 2:00 | Päivitetty 13.11. 7:40

Koronarokotteen ulkomailla saaneet eivät vieläkään saa joissain kunnissa koronatodistusta, vaikka sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on niin ohjeistanut. Näin on esimerkiksi Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla.

Espoossa asuva Karin , 40, on yksi heistä, jotka eivät saa rokotustensa perusteella koronatodistusta Suomesta. Hän on saanut kaksi annosta Biontechin ja Pfizerin koronarokotetta. Karin esiintyy jutussa vain toisella etunimellään työnsä luonteen vuoksi.

”Asuimme perheeni kanssa Singaporessa ja palasimme Suomeen viime kesänä. Minä ja mieheni ehdimme saada ensimmäisen rokotteen Singaporessa toukokuussa ja heinäkuussa saimme toisen rokotteen Suomessa”, Karin sanoo.

Singaporessa saadusta rokotteesta on paperinen todistus. Karin kertoo selittäneensä tilanteen terveysasemalla Espoossa, mutta vastaus oli jyrkkä ei: Suomessa ei voida merkitä Kantaan tietoja ulkomailla saaduista rokotusannoksista. Hän ihmettelee, miksei luotettavan terveydenhuollon maan todistusta voida täällä uskoa.

Perheen lapset ovat alle 12-vuotiaita, eli he eivät ole vielä saaneet koronarokotusta.

Espoon kaupungin terveyspalvelujen johtaja Markus Paanasen tietojen mukaan useissa kunnissa on teknisiä ongelmia laatia todistus.

”En tiedä kaikkien järjestelmien valmiutta, mutta ainakaan osassa pääkaupunki­seudun kuntia se ei ole mahdollista”, Paananen sanoo.

Espoon, Helsingin ja Vantaan tekemän linjauksen takana on kuitenkin muutakin: kolmen kaupungin mukaan tehtävä ei kuulu heille, vaan siihen tarvittaisiin kansallinen keskitetty ratkaisu.

”Todistusten tekemisen yhteydessä edellytetään hallintopäätöstä ja on epäselvää, kuuluuko se lainsäädännön perusteella kunnille. Lisäksi terveydenhuolto on jo valmiiksi kuormittumisen äärirajoilla, eikä tällainen tehtävä vaadi terveyden­huollon osaamista, vaikka toki ymmärrämme todistuksen saamisen tärkeyden yksilön näkökulmasta”, Paananen sanoo.

Lisäksi todistusten oikeellisuuden selvittäminen on Paanasen mukaan joskus haasteellista. Hänen mukaansa ei ole järkevää, että todistusten aitoutta selvitetään erikseen joka kunnassa.

”Jos tämä organisoidaan huonosti, se vaarantaa EU:n todistus­järjestelmän luotettavuutta.”

Kelan tiedossa ei ole, että kunnilla olisi laajemmin ollut teknisiä vaikeuksia tietojen kirjaamisessa, kertoo Kanta-palveluiden päätuote­omistaja Mia Mustonen. Kela vastaa EU:n koronatodistusten teknisestä toteutuksesta Omakanta-palvelussa.

Mustosen mukaan ulkomailla saatujen rokotteiden kirjaaminen on onnistunut jo ainakin joissakin kunnissa.

”Todistuksia on tallentunut Kanta-palveluihin. Puhutaan kymmenistä tällä hetkellä, ei varmasti olla vielä sadoissa.”

Rokotus voidaan kirjata EU:n korona­todistukseen THL:n kansallisen tulostus- ja kirjaamispalvelun kautta. Palvelun on ottanut käyttöön yhteensä 120 kuntaa, joista suurin osa on ottanut myös kirjaamis­mahdollisuuden käyttöön. Samalla järjestelmällä terveydenhuolto voi tulostaa todistuksia.

Lähtökohtaisesti todistus tulisi yhä saada sieltä mistä rokotuskin.

Suomi alkoi syyskuussa valmistella toimintamallia, jonka avulla maassa voidaan alkaa myöntää Euroopan unionin ulkopuolisissa maissa rokotetuille EU:n yhteisen rokotustodistus.

Todistusten käsittelykäytännöistä neuvotellaan EU-yhteistyössä, mutta toistaiseksi asiasta ei ole sovittu, kertoo digitalisaation ja tiedonhallinnan yksikön johtaja Minna Saario STM:stä sähköpostitse.

EU-maissa annetuista todistuksista ei kuitenkaan voida muodostaa koronatodistusta Suomessa. HS kertoi syyskuun lopulla tapauksesta, jossa edes Ruotsissa rokotus­annokset saaneelle ei voitu antaa Suomessa koronatodistusta.

Lähtökohtaisesti todistus tulisi yhä saada sieltä mistä rokotuskin, Saario sanoo.

Suomessa koronapassia voidaan edellyttää vain silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia rajoituksia on voimassa. Tällä hetkellä voimassa on vain ravintolarajoituksia. Alueviranomaiset saivat kuitenkin perjantaina STM:ltä uudet ohjeet koronarajoituksiin.

STM:ssä selvitetään myös korona­rokotusten edellyttämistä tietyiltä ryhmiltä. Mukana on sosiaali- ja terveyden­huollon ammattilaisia, mutta myös muita ryhmiä, joita ei ole vielä avattu sen tarkemmin.

Lue lisää: Kirsi Varhila IL:lle: STM valmistelee korona­rokotusten edellyttämistä tietyiltä ryhmiltä, mukana myös ryhmiä sote-alan ulkopuolelta

Karinia ei omien sanojensa mukaan kiinnosta pätkääkään, pääseekö hän todistuksella yökerhoon vai ei. Sen sijaan sosiaali- ja terveysalalla työskentelevänä hän on huolissaan, pääseekö hän pian enää töihin.

”Olen pöyristynyt. En kerta kaikkiaan ymmärrä, miten kansalaisia voidaan asettaa tähän asemaan, ettei työtä voi tehdä”, hän sanoo.

”Eihän se voi olla mahdollista, että ihminen joka ottaa rokotteet koska haluaa suojata muita ja itseään, menettää työnsä tällaisen byrokraattisen päätöksen takia.”

Espoon Markus Paananen painottaa, ettei ainakaan sellaista tilannetta saa päästä syntymään, ettei esimerkiksi asianmukaiset koronarokotteet saanut hoitoalan työntekijä ei pääse puuttuvan todistuksen vuoksi töihin.

Tammikuussa Karinin toisesta annoksesta on kulunut kuusi kuukautta. Karin on suunnitellut ottavansa rokotuksen silloin. Suomessa annos kirjautuisi toiseksi vaikka todellisuudessa se olisi jo kolmas.

”Kyllähän toki voisin ottaa rokotuksen jo aiemmin, sillä virallisesti olen yhden annoksen saanut, ja saisin todistuksen, mutta ei sitä nyt ihan vastoin ohjeita viitsisi ottaa itseensä rokotusta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat