Esitutkinta: Huoltovarmuuskeskuksen johto koki kovaa painetta nopeisiin hankintoihin poliitikoilta – ”Presidentti oli ollut kiukkuinen hallinnon hitauteen ja saamattomuuteen” - Kotimaa | HS.fi

Esitutkinta: Huoltovarmuus­keskuksen johto koki kovaa painetta nopeisiin hankintoihin poliitikoilta – ”Presidentti oli ollut kiukkuinen hallinnon hitauteen ja saamattomuuteen”

HVK:n tekemistä kaupoista nousi kohu, kun paljastui, etteivät maskit sovellu sairaalakäyttöön.

Huoltovarmuuskeskus sijaitsee Helsingissä.

11.11.2021 15:56 | Päivitetty 11.11.2021 18:21

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) johto koki kovaa painetta nopeisiin suojavälinehankintoihin viime vuoden keväällä, käy ilmi tänään julkistetusta poliisin esitutkintamateriaalista.

HVK:n entisen toimitusjohtajan Tomi Louneman mukaan sekä ministerit että presidentti Sauli Niinistö olivat viime vuoden keväällä erittäin huolestuneita ja kiinnostuneita suojavälinetilanteesta.

KRP:n kuulustelussa Lounema muun muassa kertoi osallistuneensa viime vuoden huhtikuussa presidentin sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiseen kokoukseen eli niin kutsuttuun tp-utvaan. Kokoukseen oli kutsuttu Louneman lisäksi ministeri Tuula Haatainen (sd) ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson. Louneman mukaan Niinistö ”oli ollut kiukkuinen hallinnon hitauteen ja saamattomuuteen”.

”Tilanne oli kriittinen ja vakava, koska terveydenhuollossa ei kohta olisi ollut enää suojaimia. Ministeri (Krista) Kiuru (sd) esitti asian siten, että heillä asiat (sosiaali- ja terveysministeriö) STM:ssä on hyvin, mutta hitaus suojainhankinnoissa johtuu HVK:sta”, Lounema kertoi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Louneman mukaan jo ennen huhtikuun kokousta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) oli lähettänyt hänelle sähköpostin, jossa ministeri kertoi olevansa päivittäin yhteydessä presidentti Niinistöön, joka oli ilmaissut huolensa suojainhankinnoista.

”Minulle tuli käsitys, että Haavisto toimi presidentin viestinsaattajana HVK:lle”, Lounema kertoi.

Syyttäjälaitos tiedotti viime viikon torstaina, että Lounemaa ja kahta muuta HVK:n entistä johtajaa vastaan ei nosteta syytteitä, koska ei ole todennäköisiä syitä epäillä heitä rikoksesta. Lounemaa, entistä hallintojohtaja Asko Harjulaa ja entistä osastonjohtaja Jyrki Hakolaa epäiltiin luottamusaseman väärinkäytöstä liittyen HVK:n maaliskuussa 2020 tekemään, noin viiden miljoonan euron suojainhankintaan. Kaupoista nousi kohu, kun paljastui, etteivät maskit sovellu sairaalakäyttöön.

Lounema jätti tehtävänsä HVK:ssa viime vuonna maskikohun takia. Hakola ja Harjula saivat potkut suojainkauppojen vuoksi.

Osana esitutkintaa kuultiin todistajana myös muun muassa HVK:n hallituksen puheenjohtajaa, työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikköä Ilona Lundströmia. Hän kertoi, että tp-utvassa oli käsitelty huoltovarmuutta ja suojavälineitten saatavuutta.

”Tämä on ollut silloin, kun oli suurin huoli suojainten saatavuudesta. Kävin Jari Gustafssonin kanssa keskustelun ja kerroin, että en kannata, että HVK:lle tulee terveydenhuollon hankintoihin liittyvä koordinointitehtävä. Kun Tomi Lounema ja Jari Gustafsson palasivat tp-utvasta, he kertoivat”, että HVK:lle tulee tämä koordinointitehtävä.

Lundström kertoi myös, ettei tiedä, mitä kokouksessa tapahtui, jotta kyseinen tehtävä jouduttiin ottamaan vastaan.

”Tp-utva heijastui HVK:n toimivaan johtoon, mutta ei hallitukseen ja tämä häiritsi minua ja mietin, että meneekö tämä oikein. Kun tasavallan presidentti puuttuu suojainhankintoihin, niin asiat alemmalla tasolla hämärtyvät”, Lundström jatkoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat