Janne Laukkasen kojelautakameraan tallentui Joensuussa tulipallo: ”Kävi käsittämätön onnenkantamoinen” - Kotimaa | HS.fi

Janne Laukkasen koje­lauta­kameraan tallentui Joen­suussa tuli­pallo: ”Kävi käsittämätön onnen­kantamoinen”

Tulipallo tallentui Laukkasen kojelautakameraan torstaina iltapäivällä noin kello 16.40. Samasta tulipallosta oli alkuiltaan mennessä perjantaina tehty havaintoja Ursan Taivaanvahti-palveluun lähes sata.

12.11. 17:54

Itäisellä taivaalla nähtiin torstaina harvinainen valoilmiö, joka tallentui Joensuussa autoilleen Janne Laukkasen kojelautakameraan. Kyseessä on tulipallo eli bolidi.

Tulipallo tallentui Laukkasen kojelautakameraan torstaina iltapäivällä noin kello 16.40. Samasta tulipallosta oli alkuiltaan mennessä perjantaina tehty havaintoja Ursan Taivaanvahti-palveluun lähes sata. Havainnot painottuvat maan itäosiin, mutta jokunen havainto tehtiin länsirannikkoa ja Rovaniemeä myöten.

Laukkanen teki havainnon Joensuun Hukanhaudan alueella. Havainto oli mieluinen, sillä Laukkanen harrastaa tähtitiedettä ja toimii Ursan jäsenyhdistyksen Seulaset ry:n puheenjohtajana.

”Kävi käsittämätön onnenkantamoinen, että sain tämän kuvattua autossa olevalla kojelautakameralla. Tämä oli kolmas näin hyvä havainto, jonka olen eläessäni tehnyt, ja ensimmäinen, jonka sain edes jollain tapaa kuvattua.”

Edellinen vastaavan kokoluokan tulipallo Pohjoismaissa havaittiin noin vuosi sitten Ruotsissa, kertoo Jaakko Visuri tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tulipallotyöryhmästä.

”Selvältä näyttää, että sieltä on jotain tavaraa tullut maahan”, Visuri sanoo.

Visuri sanoo, että johtopäätöksiä tulipallon alkuperästä ei voida nyt saatavilla olevan materiaalin perusteella tehdä, sillä kojelautakameroiden ja web-kameroiden perusteella ei pystytä määrittelemään tulipallon aurinkokuntarataa.

”Alustavasti vaikuttaa, ettei kappale tule kovin kaukaa. Oma arvioni on, että se on lähtöisin asteroidivyöhykkeen etäisyydeltä”, Visuri sanoo.

Asteroidivyöhyke on Marsin ja Jupiterin väliin jäävä alue.

Tulipallon jäänteet ovat todennäköisesti Venäjän puolella, Visuri arvioi.

Näytteiden kerääminen maahan lentäneistä meteoriiteista on tärkeää, sillä mitä enemmän näytteitä kerätään, sitä parempi tilastollinen päätelmä aurinkokunnan rakenteesta saadaan.

Visurin mukaan maailmassa on joitakin kymmeniä meteoriitteja, joille on pystytty määrittelemään aurinkokuntarata.

Kansalaiset voivat ilmoittaa havaintojaan tulipallosta Taivaanvahti-järjestelmään. Havainnot auttavat määrittelemään tulipallon lentorataa, mikä taas voisi helpottaa kappaleen löytymistä maastosta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat