Varsinais-Suomessa rajoitetaan sisällä järjestettävät yleisötilaisuudet 50 ihmiseen, Etelä-Suomessa päätös todennäköisesti loppuviikolla - Kotimaa | HS.fi

Varsinais-Suomessa rajoitetaan sisällä järjestettävät yleisö­tilaisuudet 50 ihmiseen, Etelä-Suomessa päätös toden­näköisesti loppu­viikolla

Rajoitusten vaihtoehto on koronapassin käyttöönotto. Varsinais-Suomen rajoitukset eivät koske muun muassa kuntosaleja, sillä tartuntatautilain pykälää 58d ei otettu käyttöön.

Syyskuussa Tampereella järjestetyssä klassisen musiikin konsertissa yleisömäärää oli rajoitettu koronatilanteen vuoksi.

15.11.2021 12:48 | Päivitetty 16.11.2021 11:18

Lounais-Suomen aluehallinto­virasto kieltää tartuntatautilain nojalla Varsinais-Suomen sairaanhoito­piirin kuntien alueella kaikki sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli viisikymmentä ihmistä.

Rajoitukset astuvat voimaan tiistaina ja ovat voimassa joulukuun puoliväliin. Rajoitusten vaihtoehto on koronapassin käyttöönotto.

Ylijohtaja Leena Räsänen kertoo, että virasto ei ottanut käyttöön tartuntatauti­lain pykälää 58d, vaikka sitäkin arvioitiin. 58d olisi mahdollistanut rajoitukset asiakkaille ja osallistujille tarkoitettujen tilojen rajoittamisen.

Passin esittämistä ei siis saa edellyttää muun muassa kuntosaleilla ja sisäliikunta­tiloissa, yleisissä saunoissa ja uimahalleissa, tanssipaikoissa ja kuorolaulu­toiminnassa, huvipuistoissa, sisäleikki­puistoissa ja museoissa sekä ravitsemisliikkeissä.

Virasto ja sille asiantuntija-arvion antanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri kertoivat jo viime viikon lopulla harkitsevansa yleisötilaisuuksiin uusia rajoituksia, sillä alueen tartuntatilanne on muuttunut. Tartuntojen lähteitä ei pystytä tunnistamaan kuten aiemmin, ja tartunnat leviävät väestössä yleisemmin.

Päätöstä mahdollisista rajoituksista käsitellään myös Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä esitti virastolle viime perjantaina rajoituksia yleisömääriin tapahtumissa. Ryhmä esittää rajoituksia sisätiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin, joissa on seisomapaikka­katsomoja sekä yhteislaulu­tilaisuuksiin. Asiakasmäärä tulisi ryhmän mukaan molemmissa tilanteissa asettaa 50 prosenttiin normaalista asiakasmäärästä.

Ylitarkastaja Oona Mölsä kertoo sähköpostitse, että virasto on pyytänyt asiassa tarkentavia lausuntoja. Päätös voitaisiin tehdä arviolta tämän viikon loppupuolella.

”Pidän epätodennäköisenä, että päätöstä tulisi ennen torstaita”, Mölsä sanoo. ”Toki pyrimme toimimaan mahdollisimman nopeasti riittävät selvitykset saatuamme.”

Hän ei ota vielä kantaa siihen, olisiko viraston päätös ryhmän esityksen suuntainen.

Muille viraston toimialueen sairaanhoitopiirien alueille ei toistaiseksi ole esitetty rajoituksia.

Mölsä huomauttaa, että aluehallintovirastojen päätös pohjautuu pitkälti sairaanhoitopiirien epidemiologisiin arvioihin alueensa tilanteesta.

”Sairaanhoitopiireillä on myös velvollisuus ilmoittaa meille, mikäli uusia rajoituksia heidän arvionsa mukaan tarvitaan esimerkiksi terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi. Jos sairaanhoito­piirit arvioivat, että rajoitustoimia ei tarvita, niin lähtökohtaisesti riittäviä perusteita rajoitusten asettamiseen ei meillä tällä hetkellä ole.”

Rajoitusten taustalla ovat maanantaina voimaan astuneet uudet koronarajoitus­ohjeet. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antoi ohjeet perjantaina alueviranomaisille, kuten kunnille, sairaanhoito­piireille ja aluehallinto­virastoille.

Lue lisää: Ministeriöltä uudet ohjeet korona­rajoituksista, joita sovelletaan vain leviämis­alueilla maanantaista lähtien – Ensimmäinen avi ilmoitti jo tuoreista rajoituksista

Uusien ohjeiden tarkoituksena on, että yhteiskunnan toiminnot ovat avoimia ja rajoitukset ovat paikallisia ja kohdennettuja. Ohjeiden perusteella alueiden on tarkoitus seurata tautitilannetta ja päättää, mitkä suositukset ja rajoitukset ovat tarpeen, jotta tautiryppäät saataisiin hallintaan.

Leviämisalueen tunnusmerkkeihin kuuluu muun muassa se, että alueellisessa tai väestöryhmä­kohtaisessa koronarokotuskattavuudessa on puutteita, sosiaali- tai terveydenhuollon kuormitus kasvaa ja palvelujärjestelmän osan tai osien toimintakyky heikkenee.

Lisäksi merkkeihin kuuluu se, että positiivisten näytteiden osuus on yli 3–3,5 prosenttia pois lukien kohdennetut terveystarkastukset ja seulonnat. Kriteereitä seurataan myös jätevesien virusmääristä ja laajoista joukkoaltistumisista.

Alueet voivat itse päättää, julistavatko ne alueensa taudin leviämisalueeksi.

STM pyysi alueita ilmoittamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) maanantaihin kello 11:een mennessä, täyttävätkö ne leviämisalueen tunnusmerkit. THL:n maanantaina päivittämien tietojen perusteella leviämisalueita on yhteensä 12. Näitä alueita ovat muun muassa Hus sekä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoito­piiri.

Jos rajoitustoimia otetaan käyttöön, toimijoilla on mahdollisuus ottaa käyttöön koronapassi vaihtoehtona.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallinto­virasto puolestaan määräsi kohdennetut kokoontumisrajoitukset sisätiloihin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoito­piirien kuntien alueelle jo perjantaina. Määräys astui voimaan maanantaina ja on voimassa joulukuun alkupuolelle.

Lapin ja Itä-Suomen aluehallinto­virastoissa ei ole tällä hetkellä valmisteilla rajoituspäätöksiä. Pohjois-Suomen osalta tietoa mahdollisista tulevista rajoituksista ei vielä ollut.

Päijät-Soten alueen koronayhteistyöryhmä puolestaan esitti maanantaina aluehallintovirastolle, että se rajoittaisi sisätiloissa järjestettävien yhteislaulutilaisuuksien osallistujamäärää sekä sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärää sellaisissa katsomojen osissa, joissa on seisomapaikkoja. Rajoitukset eivät koskisi koronapassia käyttäviä tilaisuuksia.

Oikaisu 16.11. kello 11.15. Toisin kuin uutisessa aiemmin kerrottiin, koronapassin esittämistä ei saa Varsinais-Suomessa edellyttää muun muassa kuntosaleilla ja sisäliikunta­tiloissa, yleisissä saunoissa ja uimahalleissa, tanssipaikoissa ja kuorolaulu­toiminnassa, huvipuistoissa, sisäleikki­puistoissa ja museoissa sekä ravitsemisliikkeissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat