Onni Sarmasteelle ei syytettä törkeästä petoksesta maskikaupoissa – Huoltovarmuuskeskus aikoo silti vaatia korvauksia miljoonakaupoista - Kotimaa | HS.fi

Onni Sarmasteelle ei syytettä törkeästä petoksesta maski­kaupoissa – Huolto­varmuus­keskus aikoo silti vaatia korvauksia miljoona­kaupoista

Asia liittyy Huoltovarmuuskeskuksen ja Sarmasteen yhtiön välillä solmittuun sopimukseen, jolla hankittiin hengityssuojaimia.

Hankitut suojaimet eivät täyttäneet hengityssuojaimille asetettuja vaatimuksia.

19.11.2021 9:56 | Päivitetty 19.11.2021 19:18

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) keväällä 2020 tekemät maskikaupat eivät johda oikeudenkäyntiin minkään rikosepäilyn osalta. Syyttäjät ilmoittivat perjantaina päättäneensä olla syyttämättä liikemies Onni Sarmastetta ja toista henkilöä, joita epäiltiin törkeästä petoksesta.

Rikosepäily liittyi vuonna 2020 tehtyyn sopimukseen, jonka osapuolina olivat Sarmasteen yritys ja Huoltovarmuuskeskus. Sopimuksella oli määrä hankkia 1,1 miljoonaa hengityssuojainta ja kaksi miljoonaa kirurgista maskia noin viidellä miljoonalla eurolla.

Syyttäjien mukaan maskikaupat syntyivät ”äärimmäisen poikkeuksellisissa” olosuhteissa.

Suomen terveydenhuollossa oli tuolloin huutava pula suoja­maskeista koronavirus­epidemian seurauksena. Huoltovarmuus­keskus pyrki siksi hankkimaan maskeja pikavauhdilla.

Tarjonta oli vähäistä, koska maskeihin kohdistui hyvin suuri kansainvälinen kysyntä.

HVK testautti kasvomaskit maahan saapumisen yhteydessä ja silloin ilmeni, että hankitut suojaimet eivät täyttäneet hengityssuojaimille asetettuja vaatimuksia.

Sarmasteen ja toisen henkilön epäiltiin tahallaan erehdyttäneen HVK:n edustajaa sellaisista seikoista, joilla on ollut ratkaiseva merkitys päätöksen tekemisessä.

Syyttäjien mukaan ei ole todennäköisiä syitä epäillä heitä rikoksesta.

Esitutkinnan perusteella Sarmasteen ja toisen henkilön tarkoituksena oli toimittaa Suomeen sovitut tuotteet.

Sarmasteen yhtiön pyrkimyksenä oli alun perin hankkia tuotteet virolaisyhtiöltä, mutta ostoprosessin aikana ilmeni, että tuotteet sijaitsevat yhden sijasta useammassa paikassa eikä tuotteita ole tarjolla sovittua määrää.

Sen jälkeen kauppasopimuksen mukaisia tuotteita yritettiin hankkia eri kiinalaisilta toimijoilta. ”Esitutkintaan liitettyjen viestien perusteella tuotteiden etsiminen on ollut erittäin työlästä ja hankalaa”, syyttäjät toteavat ratkaisussaan.

Syyttäjien mukaan ei voida sulkea pois sitä vaihtoehtoa, että Sarmaste kertoi ennen kaupan solmimista puhelimitse Huoltovarmuuskeskukselle muutoksista maskien hankinnassa. Myyjäyhtiö vaihtui myös kirjallisessa tarjouksessa, jonka Huoltovarmuuskeskus sai Sarmasteen yhtiöltä.

”HVK:lle on katsottava syntyneen jonkinasteinen velvollisuus epäselvässä tilanteessa tiedustella ennen sopimuksen tekemistä, onko kyse edelleen samasta valmiina olevasta suojainerästä, mikäli tällä seikalla on ollut ratkaiseva merkitys”, syyttäjät toteavat.

Maskikauppaan, tuotteiden sisältöön ja niiden laatuun liittyvät riskit olivat syyttäjien mukaan HVK:n tiedossa.

”Ilmeisesti valtavasta kiireestä ja paineesta johtuen normaalia kaupankäyntiin liittyvää huolellisuutta ei ole Huoltovarmuuskeskuksessa kyetty noudattamaan, mutta se ei voi tässä tapauksessa rikosoikeudellisessa arviossa kääntyä Sarmasteen ja [toisen epäillyn] vahingoksi”, syyttäjät linjaavat.

Huoltovarmuuskeskus aikoo perehtyä syyttäjän päätöksen ja tehdä arvion mahdollisista jatkotoimista. HVK kertoo vaativansa joka tapauksessa Sarmastetta, tämän yhtiötä ja liikekumppania korvaamaan maksetun kauppasumman ja muita kustannuksia.

Runsas kaksi viikkoa sitten syyttäjät päättivät olla syyttämättä myös Huoltovarmuuskeskuksen johtoa maaliskuun 2020 epäonnisista maskikaupoista.

Luottamusaseman väärinkäytöstä epäiltiin Huoltovarmuuskeskuksen entistä toimitusjohtajaa, hallintojohtajaa ja osastonjohtajaa. Syyttäjien mukaan ketään heistä ei kuitenkaan ole todennäköisiä syitä epäillä rikoksesta esitutkinnan perusteella.

Oikaisu 19. marraskuuta kello 19.16: Sarmasteen yhtiön pyrkimyksenä oli alun perin hankkia tuotteet virolaisyhtiöltä, ei kiinalaisyhtiöltä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat