68-vuotias mies saa murhasyytteen turkulaisjuristin katoamisesta 30 vuotta sitten - Kotimaa | HS.fi

68-vuotias mies saa murha­syytteen turkulaisjuristin katoamisesta 30 vuotta sitten

Poliisi etsii kadonnutta edelleen. Syytetyllä ja kadonneella oli kytkös samaan petosjuttuun.

Turkulainen juristi Ilpo Härmäläinen katosi vuonna 1994.

23.11. 10:38

Syyttäjä on nostanut murhasyytteen 68-vuotiasta miestä vastaan turkulaisen juristin katoamisesta lähes kolme vuosikymmentä sitten.

Lain mukaan ainoa mahdollinen tuomio murhasta on elinkautinen vankeus. Murhasyytteen nostaminen on mahdollista, koska murha ei vanhene koskaan. Sen sijaan esimerkiksi tappo vanhenee 20 vuodessa.

33-vuotias Ilpo Härmäläinen katosi keskiviikkona 3. elokuuta 1994. Hänestä ei ole kuultu mitään sen jälkeen, kun hän poistui puolilta päivin kotoaan Turun Eerikinkadulta. Sieltä hänestä on myös viimeinen varma havainto.

Katoamisen syy jäi hämäräksi.

Keskusrikospoliisi (krp) avasi muutama kuukausi sitten jutun tutkinnan uudelleen, ja elokuussa Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi vuonna 1953 syntyneen miehen todennäköisin syin epäiltynä murhasta.

Poliisi etsii edelleen kadonnutta juristia Turun Airiston alueella. Ruumista ei ole toistaiseksi löydetty.

Jutun tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Aki Lahtinen keskusrikospoliisista ei ole halunnut kertoa, miksi etsinnät ovat kohdistuneet juuri Airistoon.

Hän ei myöskään kertonut, onko epäilty kiistänyt vai myöntänyt sekaantuneensa juristin katoamiseen.

Lue lisää: Poliisi sai valmiiksi tutkinnan turkulais­juristin katoamisesta, joka tapahtui lähes 30 vuotta sitten – Vangittua miestä epäillään edelleen murhasta

Syytetyn aiemmasta tuomiohistoriasta selviää, että hänellä on kadonneen kanssa kytkös samaan törkeään petosjuttuun.

Asiassa oli kyse useiden satojen tuhansien markkojen tekaistuista laskuista. Niillä syytetty ja toinen mies huijasivat rahoitusyhtiötä ennen Ilpo Härmäläisen katoamista.

Asiakkaiksi tekaistuihin laskuihin oli laitettu Ilpo Härmäläisen ja erään toisen miehen yhtiöt. Silloinen Turun käräjäoikeus katsoi vuonna 1996, että nyt murhasta epäilty mies syyllistyi rikoskumppaninsa kanssa veivauksessa törkeään petokseen.

Miehellä on muutakin rikoshistoriaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat