Cannonballin johtajaksi nimetty mies ei halua antaa lausumaa lakkautuskanteeseen, kiistää olevansa edes järjestön jäsen - Kotimaa | HS.fi

Cannonballin johtajaksi nimetty mies ei halua antaa lausumaa lakkautus­kanteeseen, kiistää olevansa edes järjestön jäsen

Syyttäjät ovat vaatineet, että käräjäoikeus lakkauttaa järjestäytyneenä rikollisjärjestönä pidetyn Cannonballin ja sen alayhdistyksen Squad 32:n lain ja hyvien tapojen vastaisena.

Mahdollinen kielto koskisi myös järjestön ulkoisia tunnuksia, kuten liivejä.

22.11. 16:00

Cannonball MC:n valtakunnalliseksi johtajaksi nimetty mies ei aio antaa käräjäoikeudelle mitään lausumaa syyttäjien vaatimuksesta lakkauttaa koko yhdistys.

Syyttäjät vaativat Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen jättämässään kanteessa, että oikeus lakkauttaa järjestäytyneenä rikollisryhmänä pidetyn Cannonball MC:n ja sen alayhdistyksen Squad 32:n.

Lue lisää: Syyttäjät hakevat ensimmäistä kertaa moottoripyöräjengin lakkauttamista oikeudessa: ”Cannonball on sotilaalliseen tapaan järjestäytynyt yhdistys”

Syyttäjät nimeävät kanteessaan Cannonballin johtajaksi vuonna 1976 syntyneen heinolalaisen Esko Eklundin.

Käräjäoikeudelle jättämässään vastauksessa Eklund kiistää, että hän olisi Cannonballin johtaja tai edes jäsen. Koska hän on kertomansa mukaan täysin väärä vastaaja, hän ei edes voi lausua mitään asiasta.

Eklund korostaa, että kanne pitäisi nyt saattaa tiedoksi ”sille taholle, joka on julkisesti ilmoittanut edustavansa lakkautettavaksi vaadittua yhdistystä”.

Eklund haluaa siten torjua mahdollisuuden, että tuomioistuin antaisi yksipuolisen tuomion eli ratkaisisi asian syyttäjän vaatimuksen mukaisesti kuulematta tahoa, joka Eklundin mukaan on Cannonballin todellinen edustaja.

”Yksipuolisen tuomion antaminen varaamatta oikealle kantajienkin tiedossa olevalle vastaajan edustajalle tilaisuutta lausua asiassa johtaisi materiaalisesti väärään lopputulokseen.”

Eklundin mielestä vastauksen vaatiminen häneltä on toisellakin tavalla väärin: se loukkaa hänen perustuslaillisia oikeuksiaan.

Hän kertoo olevansa parhaillaan tutkintavankina epäiltynä rikoksista ja arvelee, että syyttäjät käyttäisivät vastausta häntä vastaan rikosprosessissa.

Vastauksen vaatiminen siis loukkaa hänen itsekriminointisuojaansa eli oikeuttaan olla todistamatta itseään vastaan.

Eklund arvostelee sitä, että väitteet hänen asemastaan Cannonballissa perustuvat keskusrikospoliisin keräämiin rikostiedustelutietoihin. Näihin tietoihin ei voida hänen mielestään perustaa väitettä hänen asemastaan Cannonballissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa vaaditaan moottoripyöräjengitaustaista ryhmää lakkautettavaksi.

Aiemmat lakkauttamisvaatimukset ovat kohdistuneet uusnatsijärjestö Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen sekä United Brotherhood (UB) -rikollisjärjestöön, jolla ei ole Cannonballin kaltaista moottoripyörätaustaa.

Syyttäjät Timo Honkahuhta, Anna-Riikka Ruuth ja Petri Vaaja katsovat kanteessaan, että Cannonball MC on yhdistyslaissa tarkoitettu kielletty yhdistys, joka toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja. Syyttäjien mukaan Squad 32 myötävaikuttaa Cannonballin lainvastaiseen toimintaan.

Molempia yhdistyksiä on kanteessa vaadittu määrättäväksi väliaikaiseen toimintakieltoon.

Erikoissyyttäjä Timo Honkahuhta kertoi aiemmin, että lakkauttamiskanteen perustelut ovat hyvin samantyyppiset kuin United Brotherhoodin lakkauttamisprosessissa. UB:n oikeusprosessi on yhä kesken, mutta jengi on määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon.

”Cannonball on käsityksemme mukaan sotilaallisen tapaan järjestäytynyt yhdistys. Sen toiminnassa tehdään jatkuvasti merkittävissä määrin vakavia rikoksia”, Honkahuhta luonnehti.

Lue lisää: Rikollisjärjestö kiellettiin nyt Suomessa ensimmäistä kertaa: Oikeus määräsi United Brotherhoodin lakkautettavaksi

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat