Asukkaan tupakointi piinasi vuosien ajan naapureita – Polttamisen sai kieltää asunnossa, linjasi oikeus - Kotimaa | HS.fi

Asukkaan tupakointi piinasi vuosien ajan naapureita – Polttamisen sai kieltää asunnossa, linjasi oikeus

Kiinteistöliitto uskoo, että ratkaisu voi innoittaa taloyhtiöitä hakemaan asuntojen sisätilojen tupakointikieltoja.

Korkein hallinto-oikeus linjasi tiistaina, millä edellytyksillä tupakointi voidaan kieltää asunnon sisällä.

23.11. 11:24 | Päivitetty 23.11. 15:52

Viranomainen voi kieltää tupakoinnin asuinhuoneiston sisällä, kun savun säännöllistä leviämistä muihin asuntoihin ei saada estettyä kohtuullisten korjaustöiden avulla.

Näin linjasi korkein hallinto-oikeus (KHO) vuosikirjapäätöksessään tiistaina. Ratkaisu ohjaa lain soveltamista muissa vastaavantyyppisissä tapauksissa.

Kiinteistöliitto luonnehtii KHO:n ratkaisua merkittäväksi ja arvioi, että se voi osaltaan lisätä taloyhtiöiden hakemia asuintilojen tupakointikieltoja tulevaisuudessa.

Liiton päälakimies Jenni Huplin mukaan asunnon sisätiloja koskevat tupakointikiellot ovat harvinaisempia kuin parveketupakointikiellot.

”Arviomme mukaan sisätiloja koskevia kieltoja on tähän mennessä määrätty muutama kymmenen Suomessa”, Hupli sanoo.

Korkein hallinto-oikeus linjasi ratkaisussaan, millaisten edellytysten on täytyttävä, jotta kielto voidaan määrätä.

Oikeudenkäynti koski tapausta, jossa Tuusulan kunnan terveystarkastaja kielsi asunnon sisätiloissa tupakoinnin asunto-osakeyhtiön hakemuksesta.

Asunto-osakeyhtiön mukaan asukkaan tupakointi asunnon sisätiloissa oli aiheuttanut haittaa yli kymmenen vuoden ajan. Siitä oli tehty useita valituksia.

Asunto-osakeyhtiö oli korjauttanut asunnon rakenteita ja tiivistyksiä, jotta savu ei kulkeutuisi muihin asuintiloihin. Lisäksi asukasta oli kehotettu polttamaan liesituulettimen alla ja pitämään tällöin ikkunat ja ovet suljettuina.

Näistä toimista huolimatta tupakansavu levisi muihin asuntoihin.

Asukas valitti tupakointikiellosta ensin Helsingin hallinto-oikeuteen ja sen jälkeen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Terveystarkastajan määräämä tupakointikielto pysyi voimassa molemmissa oikeusasteissa.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan tupakointikielto voitiin määrätä asunnon sisätiloihin, koska asunto-osakeyhtiö oli yrittänyt estää kohtuullisessa määrin savun leviämistä rakenteita korjaamalla ja asukkaalle oli varattu mahdollisuus ehkäistä savun leviämistä omilla toimillaan.

Lisäksi edellytyksenä oli se, että savua leviää muihin asuintiloihin muulloinkin kuin vain poikkeustapauksissa.

Liikuntarajoitteinen asukas vetosi oikeudessa myös siihen, että hänen oli vaikea siirtyä hissittömässä talossa ulos tupakointipaikalle.

KHO:n mukaan asukkaan mahdolliset vaikeudet siirtyä ulos tupakalle eivät oikeuta altistamaan muita asukkaita tupakansavulle.

Oikaisu 23.11. kello 15.52: Otsikossa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että taloyhtiö kielsi tupakoinnin asunnossa. Kiellon määräsi kunnan terveystarkastaja taloyhtiön hakemuksesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat