STM päivitti rokotusstrategian, Suomi varautuu antamaan alle 60-vuotiaille tehosteannoksen - Kotimaa | HS.fi

STM päivitti rokotus­strategian, Suomi varautuu antamaan alle 60-vuotiaille tehoste­annoksen

Päivitetyn strategian mukaisia toimia ovat muun muassa kahden rokotusannoksen kattavuuden nostaminen ja kolmansien annosten antaminen, joita varaudutaan tällä hetkellä antamaan alle 60-vuotiaille.

25.11. 18:21

Suomen koronarokotus­strategia on nyt päivitetty sosiaali- ja terveysministeriössä (STM). Päivitetyssä strategiassa tavoitteita on neljä.

Ensinnäkin väestöä pyritään suojaamaan epidemialta tarjoamalla ilmaiseksi rokotteita kaikille, jotka niitä haluavat ja joilla ei ole terveydellistä estettä rokotteen ottamiselle. Toiseksi rokotuksilla on tarkoitus hallituksen hybridistrategian mukaisesti pitää yhteiskuntaa auki ja turvata yhteiskunnan toimintoihin osallistumista.

Kolmanneksi rokotuksilla pyritään vähentämään koronatapausten määrää sekä sairastavuutta ja vakavaa tautia. Näin myös vähennetään sairaala- ja tehohoidon tarvetta, kuolemia ja eliniän menetystä.

Neljänneksi uuteen strategiaan on kirjattu terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyden ja palveluiden saatavuuden turvaaminen.

Lue lisää: Krista Kiurun mukaan jäljellä on enää yksi koronapotilaan tehohoitopaikka – Ylilääkäri kertoo, millainen tehohoidon tilanne todellisuudessa on

Perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiuru (sd) kertoi keskiviikkona HS:lle, että uuden strategian taustalla on halu hillitä epidemiaa kaikin mahdollisin tavoin.

”Paras ja tehokkain keino epidemian hallitsemiseksi on yhä tehdä kaikki mahdollinen rokotus­kattavuuden nostamiseksi ja väestön rokotesuojan vahvistamiseksi”, Kiuru sanoi.

”Aiempi strategia on lähtenyt siitä, että ehkäisemme erityisesti vakavia tautitapauksia ja kuolemia. Mutta kun ihminen ottaa rokotuksen, haluaa hän sillä suojaa myös sairautta vastaan, ei ainoastaan vakavaa tautia tai kuolemaa vastaan”, Kiuru sanoi.

Lue lisää: Krista Kiurun mukaan ravintoloille esitetään uusia rajoituksia jo viikonlopuksi: ”Ollut liian valoisa kuva tästä syksystä”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sen alaisen Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (Krar) mielestä tavoite koronatapausten määrän vähentämisestä rokotuksilla olisi tullut jättää pois strategiasta.

”Vaikka koronarokotteet voivat vähentää koronatapauksia, niiden määrän vähentäminen ei ole itsenäisenä tavoitteena mielekäs, koska suuri osa tartunnoista on oireettomia, ja rokotteet estävät oireettomia tai hyvin lieväoireisia tapauksia vain osittain ja vain lyhytaikaisesti”, THL:n lausunnossa perustellaan.

Lisäksi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ilmaisi viime viikon perjantaina HS:n haastattelussa, että tartuntojen ehkäisemisen nostaminen strategian keskiöön herättää kysymyksen siitä, annetaanko tehosteannoksia tästä eteenpäin sitten puolen vuoden välein, kun suojateho tartuntaa vastaan on taas heikentynyt.

Suojatehon kestoa tartuntoja vastaan kolmannen annoksen jälkeen vasta tutkitaan.

Lue lisää: STM päivittää koronarokote­strategian, kolmas annos varaudutaan antamaan kaikille halukkaille

Päivitetyn strategian mukaisia toimia ovat muun muassa kahden rokotusannoksen saaneiden kattavuuden nostaminen, alle 12-vuotiaiden rokottamiseen varautuminen sekä väestön rokotussuojan vähittäiseen heikkenemiseen varautuminen eli kolmansien annosten antaminen, joita varaudutaan tällä hetkellä Suomessa antamaan alle 60-vuotiaille.

”Kolmas annos voitaisiin antaa 4–6 kuukautta toisen jälkeen”, sanoi STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen torstaisessa tiedotustilaisuudessa.

Euroopan tautien­ehkäisy- ja -valvonta­keskuksen (ECDC) mukaan kolmansia annoksia ja muita tehosteannoksia tulisi priorisoida yli 40-vuotiaille ja annos tulisi antaa vähintään kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen, ilmenee keskiviikkona julkaistusta epidemiologisesta arviosta.

”ECDC:n uudet suositukset ovat täysin linjassa Suomen rokotusstrategian kanssa”, Puumalainen sanoi.

Lue lisää: THL:n Nohynek: Sairaaloiden kuormitus ei riipu lasten rokotuksista tai kolmansista annoksista, vaan rokottamattomista aikuisista

THL:n lausunnon mukaan kolmansien annosten aikaistaminen alle 60-vuotiailla todennäköisesti pidentää suojatehoa vakavaa koronatautia vastaan ja estää osan tartunnoista ja tartuntaketjuista. Tällä ei kuitenkaan väestötasolla tarkasteltuna oleteta olevan merkittävää vaikutusta sairaalataakkaan.

Tärkein interventio sairaalataakan vähentämiseksi olisi THL:n mukaan 50–69-vuotiaiden rokottamattomien rokottaminen ensimmäisillä ja toisilla rokoteannoksilla.

Puumalaisen mukaan STM:n tekemä strategiapäivitys ei ole ristiriitainen THL:n lausunnon kanssa.

”Ajatusketju kulkee niin, että mitä vähemmän meillä on tautitapauksia, sitä vähemmän on vakavaa koronatautia, sairaalakuormitusta ja kuolemantapauksia”, hän sanoi.

Puumalaisen mukaan oleellista on pyrkiä vähentämään viruksen kiertoa kaikissa ikäluokissa. Suomessakin varaudutaan parhaillaan 5–11-vuotiaiden rokottamisen nopeaan käynnistämiseen, josta on luvassa päätöksiä joulukuun alussa. Torstaina Euroopan lääke­virasto antoi asiasta odotetun suosituksensa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat