Keskuskauppakamari ottaa koronapassin käyttöön tilaisuuksissaan, kehottaa muita tapahtumanjärjestäjiä samaan - Kotimaa | HS.fi

Keskuskauppa­kamari ottaa korona­passin käyttöön tilaisuuksissaan, kehottaa muita tapahtuman­järjestäjiä samaan

Muun muassa Keskuskauppakamari, Palvelualojen ammattiliitto Pam ja Suomen Yrittäjät vaativat koronapassin käytön laajentamista.

Asiakas esitti koronapassin mennäkseen baariin lokakuussa Helsingissä.

24.11. 19:28

Vaatimukset koronapassin käytöstä yltyvät nyt eri aloilla, kun tautitilanne pahenee.

Keskiviikkona Keskuskauppakamari kertoi ottavansa tilaisuuksissaan käyttöön korona­passin. Se kertoo, että tapahtumiin pääsee osallistumaan paikan päällä, jos osallistujalla on esittää korona­passi.

Samalla sen toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi patistaa päättäjiä selkiyttämään lainsäädäntöä.

”Päädyimme ottamaan koronapassin käyttöömme järjestämissämme tilaisuuksissa ja tapahtumissa, koska haluamme toimia vastuullisesti. Tapahtuma­järjestäjänä olemme vastuussa osallistujien turvallisuudesta, ja koronapassin avulla pystymme järjestämään tilaisuudet turvallisesti”, Romakkaniemi sanoo tiedotteessa.

Hän suosittelee muidenkin tapahtuman­järjestäjien harkitsevan koronapassin käyttöönottoa, jotta joulun ajan tilaisuuksia voidaan ylipäänsä järjestää.

Romakkaniemen mukaan on harmillista, etteivät lainsäätäjät ole kyenneet luomaan selkeää lakia koronapassin käytöstä. Päinvastoin nykyinen laki aiheuttaa hänen mukaansa ennemminkin epäselvyyttä.

”Tilannetta selkiyttäisi huomattavasti, jos koronapassia koskeva lainsäädäntö saataisiin vastaamaan sitä, mitä se monessa muussa EU-maassa on”, Romakkaniemi sanoo.

Koronapassin käytön laajentamista vaatii myös Palvelualojen ammattiliitto Pam.

”Jos koronapassin käyttöä ei laajenneta, tulee valtion korvata ravintola-alan yrityksille ja työntekijöille pikkujoulu­kauden peruuntumisista syntyneet valtavat tappiot ja palkan menetykset”, vaatii Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen liiton tiedotteessa.

"Sallimalla passin käyttö myös tilanteissa, joita rajoitukset eivät koske, voitaisiin taata turvallisia tapoja jatkaa toiminnan harjoittamista ja palvelujen käyttämistä”, Rönni-Sällinen toteaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen nostaa esiin myös rokotus­kattavuuden merkityksen.

”On erittäin olennaista saada nostettua rokotekattavuutta. Siihen tarvitaan sekä koronapassin käytön lisäämistä että paljon enemmän rokotepisteitä, myös yksityiselle puolelle”, Pentikäinen kertoo tiedotteessa.

Yrittäjien mukaan koronatodistuksen sääntelyä pitäisi muuttaa siten, että yritykset voivat ottaa korona­todistuksen käyttöön omassa toiminnassaan rajoituksista riippumatta.

Keskiviikkona Yle kertoi, että myös Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Maria Sahlstedt esittää koronapassin käyttöä. Sille on hänen mukaansa koko alan tuki.

”Varsinkin nyt, kun tautitilanne pahenee ja tartuntamäärät nousevat, koronapassille on selkeästi käyttöä. Esitimme sen käyttöönottoa jo viime keväänä”, hän toteaa Ylelle.

Myös hänen mukaansa nykyiset korona­rajoitukset ovat sekavia, eivätkä asiakkaatkaan enää tiedä, missä koronapassia vaaditaan ja missä ei. Siksi ala hänen mukaansa toivoo aluehallinto­virastoilta yhtenevän linjan koko maahan.

Koronapassia ei lain mukaan voi vaatia sellaisessa tilanteessa, johon ei kohdistu rajoitustoimia.

Lue lisää: Korona­passia vaadittu yleisö­tilaisuuksissa lain­vastaisesti myös työntekijöiltä

Lue lisää: Avin yli­tarkastaja: Työn­antaja ei voi edellyttää työn­tekijöiltä korona­passia pikku­jouluissa – mutta esimerkiksi juhlat järjestävä ravintola voi

Lue lisää: Marinin vapauden viesti vaihtuu rajoituksiksi: Hallituksella on nyt käsissään huonot kortit

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat