Torstaina kymmeniä rakennuksia valaistaan oranssiksi – tarkoitus kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan - Kotimaa | HS.fi

Torstaina kymmeniä rakennuksia valaistaan oranssiksi – tarkoitus kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvaan väki­valtaan

Mukana ovat esimerkiksi Ylen linkkitorni Helsingissä sekä Näsinneula ja Torni-hotelli Tampereella.

Valtioneuvoston linna valaistiin oranssiksi myös syksyllä 2020.

25.11. 9:26

Suomessa valaistaan kymmeniä kohteita oranssilla värillä torstaina. Maailmanlaajuisen YK:n kampanjan tarkoituksena on kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan.

”Naistenmurhat eivät ole loppuneet, ja lista tapetuista naisista vain kasvaa”, sanoo UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas tiedotteessa.

”Naisvihamielisessä maailmassa naisen käytös, pukeutuminen tai pelkästään jossain julkisessa tilassa oleminen oikeuttaa ahdistelun, häirinnän, raiskaamisen tai pahimmillaan tapon.”

Torstaina vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää.

Rakennusten valaisemiseen oranssiksi osallistuu ainakin 70 kohdetta 37 paikkakunnalla.

Mukana ovat esimerkiksi Ylen linkkitorni Helsingissä, Näsinneula ja Torni-hotelli Tampereella sekä Ylistön silta Jyväskylässä. Lisäksi mukana on esimerkiksi kaupunginteattereita, kaupungintaloja, raatihuoneita ja vesitorneja.

Pääosa rakennuksista on valaistuna torstain ajan, mutta kampanja kestää 10. joulukuuta asti. Kampanja näkyy myös esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

UN Women Suomen mukaan arviolta 238 naista kuolee väkivaltaisesti joka päivä, ja naisiin kohdistuva väkivalta on suuri ongelma myös Suomessa.

Suomi on yksi EU:n vaarallisimmista maista naisille. Esimerkiksi joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa.

Järjestön mukaan naisiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt pandemian aikana. Se on näkynyt esimerkiksi auttavien puhelinten ruuhkautumisena ja poliisille tehtyjen kotihälytysten määrän kasvuna.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat