”Tiedot ovat järkyttäviä” – Taksinkuljettajia epäillään yhä useammin seksuaalirikoksista, Taksiliitto ja poliisi pitävät selitystä itsestäänselvänä - Kotimaa | HS.fi

”Tiedot ovat järkyttäviä” – Taksin­kuljettajia epäillään yhä useammin seksuaali­rikoksista, Taksiliitto ja poliisi pitävät selitystä itsestään­selvänä

Seksuaalirikokset näyttävät keskittyvän pääkaupunkiseudulle. Poliisi kuitenkin korostaa, että taksiliikenne on pääosin yhä täysin turvallista.

Taksit odottivat asiakkaita Helsingin Rautatieasemalla marraskuussa 2018.

25.11. 19:07

Taksiliitto pitää tietoja taksinkuljettajien tekemiksi epäiltyjen seksuaalirikosten yleistymisestä Helsingissä järkyttävinä. Liiton näkemyksen mukaan tilanne johtuu pitkälti vuoden 2018 taksiuudistuksesta.

”Tiedot seksuaalirikoksista ovat järkyttäviä ja epämiellyttäviä taksialalle, joka elää kuluttajien luottamuksen varassa. Jos kuluttajat eivät luota alaan, takseja ei käytetä”, sanoo Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen.

Taksiyrittäjäksi on päässyt vuoden 2018 taksiuudistuksen jälkeen aiempaa helpommin. Se näkyy nyt Taksiliiton Koskisen mukaan myös seksuaalirikosten lisääntymisenä.

”Tilanne on erittäin epämiellyttävä”, Koskinen sanoo.

Poliisihallitus selvittää parhaillaan koko maan osalta takseihin liittyvien seksuaalirikosten tilannetta. Keskiviikkona julkistetut tiedot koskevat vain Helsinkiä.

Taksinkuljettajien tekemiksi epäillyt seksuaalirikokset näyttävät keskittyvän pääkaupunkiseudulle, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkinen.

”Joissakin muissa suurissa kaupungeissa on yksittäisiä seksuaalirikoksia. Ne ovat olleet yleensä häirintätyyppisiä tapauksia. Sitten on myös poliisilaitoksia, joiden alueella ei ole ollut yhtään tapausta”, Heikkinen sanoo.

Hänen mukaansa kaikki seksuaalirikoksista epäillyt kuljettajat eivät ole ajaneet virallisia takseja, vaan joukossa on myös pimeitä takseja.

Helsingin poliisi tiedotti keskiviikkona, että taksinkuljettajia on epäilty aiempaa useammin seksuaalirikoksista pääkaupungissa viime vuosina. Poliisi tutkii muun muassa tapausta, jossa noin 30-vuotiaan miehen epäillään raiskanneen nuoren naisen taksimatkan jälkeen viime lauantaina.

Rikosepäilyjen määrät ovat kasvaneet vuoden 2018 kesästä lähtien.

”Tapausten yleistymisellä näyttää olevan aika selvä ajallinen yhteys taksiuudistukseen”, sanoo Helsingin poliisin rikostarkastaja Jari Koski.

Helsingin poliisilaitos ei ole selvittänyt taksinkuljettajien rikosepäilyjen määriä ennen vuotta 2017, mutta Kosken arvion mukaan määrät eivät ole silloin olleet yhtä suuria kuin viime vuosina.

”Olen tehnyt näitä hommia 28 vuotta, enkä muista, että tällainen ilmiö olisi herättänyt aiemmin keskustelua”, Koski sanoo.

Kun vuonna 2017 Helsingin poliisin tietoon tuli kaksi taksinkuljettajan tekemäksi epäiltyä seksuaalirikosta, tänä vuonna niitä on tullut yli kaksikymmentä.

Helsingin poliisin tekemä selvitys koskee epäiltyjä törkeitä raiskauksia, raiskauksia, raiskauksen yrityksiä, pakottamisia seksuaaliseen tekoon ja seksuaalisia ahdisteluja.

Tilastossa yhdeksi seksuaalirikokseksi laskettu tapaus voi sisältää useampia rikosnimikkeitä. Jari Kosken mukaan kuljettaja on esimerkiksi voinut syyllistyä ensin seksuaaliseen ahdisteluun ja myöhemmin raiskaukseen saman taksimatkan yhteydessä.

Poliisin mukaan seksuaalirikoksista epäillyt taksinkuljettajat ovat pääosin ulkomaalaistaustaisia. Vuosien 2019–2021 tapauksista vain yhdessä kuljettaja on syntyperältään suomalainen.

Tosin kaikissa rikosepäilyissä epäiltyjen henkilöys ja taustat eivät ole selvinneet poliisille.

Rikostarkastaja Koski muistuttaa, että poliisin tietoon tulee todennäköisesti vain osa taksinkuljettajien tekemäksi epäillyistä seksuaalirikoksista.

Poliisi kehottaa kaikkia seksuaalirikosten uhreja tai todistajia ottamaan yhteyttä virkavaltaan.

Poliisi korostaa, että taksiliikenne on pääosin yhä täysin turvallista. Rikostapaukset koskevat vain hyvin pientä osaa taksimatkoista ja kuljettajista.

Taksiliiton Koskinen on pahoillaan siitä, että yksittäiset väärintoimijat ovat aiheuttaneet merkittävän mainehaitan koko alalle.

”Suurin osa taksiyrittäjistä ja kuljettajista on asiakaspalvelun ammattilaisia ja riittävällä moraalilla varustettuja”, Koskinen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat