Euroopan lääkevirasto suosittelee lasten rokottamista – ”Odotettu päätös ja varmasti myös tervetullut”, sanoo Rokotetutkimuskeskuksen Rämet - Kotimaa | HS.fi

Euroopan lääke­virasto suosittelee lasten rokottamista – ”Odotettu päätös ja varmasti myös tervetullut”, sanoo Rokote­tutkimus­keskuksen Rämet

Lääkeviraston arvion mukaan lapsille riittäisi saman suojan saamiseksi pienempi annos kuin aikuisille.

Lapsi sai koronarokotteen koulussaan Los Angelesissa marraskuun alussa.

25.11. 20:27

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet pitää odotettuna Euroopan lääkeviraston (Ema) torstaina antamaa suositusta laajentaa Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen myyntilupa koskemaan 5–11-vuotiaita.

”Se oli odotettu päätös ja varmasti myös tervetullut, koska se antaa nyt uusia mahdollisuuksia koronan vastaiseen työhön. Nyt Suomessa voidaan tehdä päätös alakouluikäisten mahdollisesta rokottamisesta”, Rämet sanoo.

Hänen mukaansa lasten rokottamisella on kiire sinänsä, että se pitäisi tehdä ennen kuin lapset ovat suurissa määrin altistuneet virukselle.

”Tällä hetkellä alle 10-vuotiailla todetaan eniten tartuntoja eri ikä­ryhmistä, vaikka kaikilta hengitystieoireisilta lapsilta ei koronatestiä otetakaan.”

Aivan heti lasten rokottaminen ei ole nyt tehdystä suosituksesta huolimatta alkamassa Suomessa. Seuraavaksi Euroopan komissio päättää Eman suosituksen pohjalta, myöntääkö se rokotteelle myyntiluvan.

Suomessa kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä tekee arvioita lasten rokottamisesta.

”Sen lisäksi, että pohditaan, rokotetaanko ylipäätään kattavasti koko ikäryhmä, tulee miettiä, annetaanko yksi vai kaksi annosta ja millä mahdollisella annosvälillä”, Rämet sanoo.

Lääkeviraston arvion mukaan lapsille riittäisi saman suojan saamiseksi pienempi annos kuin aikuisille. Nyt 5–11-vuotiaiden annossuositus on kymmenen mikrogrammaa. Aikuisten annos on 30 mikrogrammaa, ja lapsille annettaisiin aikuisten tapaan käsivarteen kaksi pistosta rokotetta.

Annosten välillä olisi Eman suosituksessa kolme viikkoa.

Suomessa näin nopeaan väliin tuskin mentäisiin, Rämet sanoo.

”Lasten osalta selkeiden riskiryhmien tunnistaminen ei ole ihan helppoa esimerkiksi joskus koronataudin jälkeen puhkeavan, yleistyneen tulehdusreaktion suhteen, mikä sekin tulee huomioida rokotuspäätöstä harkittaessa.”

Rokotusasiantuntijaryhmä valmistelee asiasta ensi keskiviikkona kannanoton Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL), joka puolestaan tekee esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle.

”Jos rokotuksia halutaan toteuttaa jo ennen joulua, hyvin päämäärätietoisesti tulee toimia”, Rämet sanoo.

Rokottaminen riippuu myös rokotteen saatavuudesta. Rämet uskoo, että kunnissa ja kouluterveydenhoidossa on hyvä valmius jo olemassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat