Ravintoloissa pohditaan uusien linjausten myötä suhtautumista koronapassiin – Suomen suurin ravintolayhtiö Noho ottaa passin käyttöön yli sadassa ravintolassaan - Kotimaa | HS.fi

Ravintoloissa pohditaan uusien linjausten myötä suhtautumista korona­passiin – Suomen suurin ravintola­yhtiö Noho ottaa passin käyttöön yli sadassa ravintolassaan

Ravintolarajoitukset kiristyvät lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, joten ravintolat joutuvat pohtimaan suhtautumistaan koronapassin vaatimiseen.

Noho Partnersin Aku Vikström Ravintola Teatterissa Helsingissä viime vuoden syyskuussa.

25.11. 16:46 | Päivitetty 25.11. 18:05

Hallituksen tiukka ravintolalinjaus sai heti aikaan reaktioita ravintola-alalla, sillä moni ravintola aikoo nyt ottaa koronapassin käyttöön.

Esimerkiksi Suomen suurin ravintolayhtiö Noho Partners ilmoitti torstaina ottavansa koronapassin käyttöön ravintoloissaan koronapandemian leviämisalueilla ensi sunnuntaista lähtien.

Ravintolarajoitukset ovat kiristymässä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, ja ne pakottavat nyt koronaviruksen leviämisalueilla sijaitsevat ravintolat päättämään suhtautumisestaan koronapassin vaatimiseen.

Hallitus päättää ravintolarajoituksista virallisesti perjantaina.

Lue lisää: Näin korona­toimet ovat muuttumassa: Valo­merkki kello 17, korona­passin käyttö laajenee, alueilta vaaditaan lisää rajoituksia

Nohon mukaan koronapassin käyttöönotto koskee yhtiön yli sataa ruoka- ja anniskeluravintolaa koronaviruksen leviämisalueilla, kuten Uudellamaalla ja Pirkanmaalla.

”Muuttuneen koronatilanteen ja asetusten vuoksi tulemme ottamaan koronapassin laajasti käyttöömme ravintoloissamme. Haluamme varmistaa kaikille asiakkaillemme terveysturvallisen ravintolakokemuksen ja henkilökunnallemme turvallisen työskentely-ympäristön”, toteaa Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström yhtiön tiedotteessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi uusista linjauksista tiedotustilaisuudessa torstaina. Uusien sääntöjen mukaan alkoholin anniskelu pitäisi lopettaa kaikissa leviämisalueiden ravintoloissa jo kello 17:ltä, mutta rajoituksesta voisi vapautua täysin koronapassilla.

Jos taas alkoholia anniskeleva ravintola ei vaadi koronapassia, se voisi olla auki vain kello 5–18.

Noho Partners kertoo, että sillä on jo aiemminkin ollut koronapassi käytössä useissa viihderavintoloissaan ja yökerhoissaan pandemian leviämisalueilla. Se kertoo myös, että sillä on positiivisia kokemuksia koronapassin käytöstä ravintoloissaan Tanskassa.

”Kokemukset passin käytöstä ovat pääasiassa olleet myönteisiä, ja sen käyttö on sujunut hyvin yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Passi on mahdollistanut meille lähestulkoon normaalin liiketoiminnan harjoittamisen”, Vikström kertoo.

Myös HOK-Elanto ottaa nyt koronapassin käyttöön lopuissakin anniskelupaikoissa.

”Se on ollut meillä käytössä noin 30 anniskeluravintolassa, mutta jatkossa se on käytössä kaikissa anniskelu­ravintoloissa heti aamusta alkaen. Se tarkoittaa, että voidaan saada kaikki asiakaspaikat käyttöön ja voidaan toimia aukioloaikojen kanssa normaalisti”, sanoo aluejohtaja Satu Rytkönen.

Huomattavasti pienempi alan toimija eli helsinkiläinen Kannelpub alkaa sekin pian todennäköisesti vaatia koronapassia asiakkailtaan.

”Tuntuu, että on pakko ottaa nyt koronapassi käyttöön. En voi laittaa paikkaa viideltä kiinni, silloin joutuisin lomauttamaan osan henkilökunnasta”, sanoo Kannelpubin omistaja Amarjit Sandhu.

Hänen kokemuksensa pienemmistä lähiöravintoloista on, että jos paikka on vaatinut koronapassia asiakkailtaan, paikassa ei ole ollut asiakkaita ainakaan tungokseen asti.

HS haastatteli Sandhua myös pari viikkoa sitten, jolloin hän sanoi, että puolet asiakkaista putoaa, jos passia vaaditaan. Nyt tämä siis saattaa käydä toteen, jolleivät asiakkaat hanki koronapassia.

Esimerkiksi helsinkiläinen Iltakoulu-ravintola on vaatinut koronapassia vain viikonloppuisin, mutta jatkossa se vaatii passia aina.

”Minusta tällaiset lisärajoitukset olivat kovin odotettavissa. Ei minulla ole koronapassia vastaan mitään, suurin osa ihmisistä on sitä jo tottunut käyttämään ja ainakin meillä on toiminut”, sanoo ravintolapäällikkö Jami Hytönen.

Hänen mukaansa olisi tehokkaampaa ottaa passi käyttöön muihinkin palveluihin, jos tartuntoja halutaan tehokkaasti vähentää.

”Tällä hetkellä virus kuitenkin leviää eniten koululaisten keskuudessa, joten en näe pelkästään anniskelun rajoittamista kovinkaan tehokkaana keinona vähentää tartuntoja”, Hytönen toteaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat