Yli 9 000 sai paikan korkeakoulujen syksyn yhteishaussa, paikkoja oli tarjolla ennätyksellisen paljon - Kotimaa | HS.fi

Yli 9 000 sai paikan korkea­koulujen syksyn yhteis­haussa, paikkoja oli tarjolla ennätyksellisen paljon

Korkeakoulujen syksyn yhteishakuun osallistui 34 323 hakijaa. Opiskelupaikan sai 27 prosenttia hakijoista.

Toisen asteen tutkinnon suorittaneille suunnattuihin koulutuksiin valituista yli puolet sai opiskelupaikan valintakokeen perusteella tämän syksyn yhteishaussa. Kuvassa Tampereen ammattikorkeakoulun valintakoejärjestelyjä kesäkuussa 2020.

25.11. 17:23

Noin joka neljäs hakija sai opiskelupaikan korkeakoulujen syksyn yhteishaussa, tiedottaa Opetushallitus.

Korkeakoulujen syksyn yhteishakuun osallistui 34 323 hakijaa. Heistä opiskelupaikan sai 9 388 eli 27 prosenttia. Valtaosa paikan saaneista, 9 133, pääsi ammattikorkeakouluun. Yliopistoon valittiin 255 hakijaa.

Paikkoja oli tarjolla ennätyksellisen paljon. Korkeakoulujen aloituspaikkoja on lisätty, sillä väestön koulutustasoa halutaan nostaa.

Syksyn yhteishaun tarjonnasta suurin osa on perinteisesti ammattikorkeakoulujen koulutuksia. Tänä syksynä mukana oli 20 ammattikorkeakoulua ja viisi yliopistoa. Hakukohteista 278 oli ammattikorkeakouluun ja 32 yliopistoon.

Toisen asteen tutkinnon suorittaneille suunnattuihin koulutuksiin valituista 55 prosenttia sai opiskelupaikan valintakokeen perusteella. 41 prosenttia tuli valituksi toisen asteen todistusten arvosanoilla.

Loput nelisen prosenttia valittiin esimerkiksi avoimen yliopiston tai avoimen ammattikorkeakoulun opintojen perusteella.

Syksyn yhteishaussa opiskelupaikan saaneista noin joka kuudes hakija hyväksyttiin yliopistojen maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulu­tutkintoon johtaviin opintoihin.

Ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville oli syksyn yhteishaussa varattu noin 55 prosenttia kaikista korkeakoulujen aloituspaikoista. Ensikertalaisten osuus hakijoista oli 76 prosenttia ja hyväksytyistä 75 prosenttia.

Syksyn yhteishaussa oli tarjolla huomattavasti vähemmän paikkoja kuin kevään päähaussa. Tänä vuonna korkeakoulujen kevään toiseen yhteishakuun osallistui 157 900 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 52 450 eli 33 prosenttia.

Korkeakoulujen kevään ensimmäinen yhteishaku järjestetään 5.–19. tammikuuta ja toinen 16.–30. maaliskuuta. Kevään yhteishakujen tarjonta on julkaistu Opintopolku-palvelussa.

Ensimmäisessä yhteishaussa haetaan Taideyliopiston koulutuksiin ja englanninkielisiin koulutuksiin. Toisessa yhteishaussa haetaan suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat