Miten on mahdollista, että rokotetut vaikuttivat tilastoissa kuolevan rokottamattomia useammin? Grafiikat kertovat, miksi THL:n lukuihin on luonteva selitys - Kotimaa | HS.fi

Miten on mahdollista, että rokotetut vaikuttivat tilastoissa kuolevan rokottamattomia useammin? Grafiikat kertovat, miksi THL:n lukuihin on luonteva selitys

Vaikka rokotettuja kuoli lukumääräisesti enemmän, rokotettujen määrään suhteutettuna rokotettuja kuoli vähemmän kuin rokottamattomia.

27.11.2021 2:00 | Päivitetty 27.11.2021 7:10

Moni saattoi hieraista silmiään nähtyään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaina julkaisemat uudet tilastot.

Tilastojen mukaan koronavirustartunnan saaneista yli 70-vuotiaista kuoli syksyllä 89 täysin rokotettua ja 47 rokottamatonta. Miten se on mahdollista? Suojaavatko rokotteet sittenkään?

Kyllä, rokotteet suojaavat yhä. Ensisilmäyksellä oudoilta vaikuttaviin lukuihin on luonteva selitys: rokotettujen suuri määrä.

Esimerkiksi yli 70-vuotiaita rokotettuja oli syys–lokakuussa yli 800 000. Rokottamattomia oli yli 50 000. Näihin lukuihin suhteutettuna kuolleiden suhde kääntyy päinvastaiseksi.

Alla oleva grafiikka näyttää, kuinka suurista joukoista on kyse.

Kaikista rokottamattomista yli 70-vuotiaista kuoli noin 0,09 prosenttia, rokotetuista 0,01 prosenttia.

Väkimäärään suhteutettuna niin 70-vuotiaita kuin muunkin ikäisiä rokottamattomia kuoli huomattavasti enemmän kuin rokotettuja.

Alla oleva grafiikka kuvaa kuolemien ilmaantuvuutta kuukaudessa eri ikäryhmissä sen mukaan, oliko sairastunut rokotettu vai ei.

Grafiikasta näkyy, että rokottamattomia koronaviruspotilaita kuoli selvästi enemmän kuin rokotettuja, kun määriä vertaa siihen, kuinka paljon ikäryhmässä ylipäänsä on rokottamattomia ja rokotettuja.

Rokotetun ihmisen riski kuolla on siis huomattavasti pienempi kuin rokottamattomalla.

30–49-vuotiaiden ikäryhmässä rokottamattoman riski joutua sairaalaan oli väestötasolla 74-kertainen rokotettuun verrattuna.

Sairaala- ja tehohoitoon joutumisen riski on rokotetuilla kautta linjan pienempi kuin rokottamattomilla.

Alla olevat grafiikat näyttävät sairaala- ja tehohoidon ilmaantuvuuden eri ikäryhmissä sen mukaan, onko sairastunut rokotettu vai ei.

Esimerkiksi 30–49-vuotiaista rokottamattomista sairaalahoitoon joutui 37 ihmistä sataatuhatta rokottamatonta 30–49-vuotiasta kohden. Rokotetuilla vastaava luku oli vain 0,5.

30–49-vuotiaiden ikäryhmässä rokottamattoman riski joutua sairaalaan oli 74-kertainen rokotettuun verrattuna.

Alla oleva grafiikka näyttää tiedot tehohoitoa vaatineiden tartuntojen ilmaantuvuudesta syys–lokakuussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kokoamissa tilastoissa ilmaantuvuustiedot lasketaan alttiista väestöstä. Alttiilla väestöllä tarkoitetaan henkilöitä, jotka eivät ole saaneet vielä koronavirustartuntaa.

Ilmaantuvuusluvuissa on kyse kuukausittaisesta ilmaantuvuudesta, eli esimerkiksi kuinka monta rokotettua joutui sairaalaan kuukauden kuluessa 100 000 rokotettua ihmistä kohden.

Kuolintietoihin tilastoidaan mukaan kaikki kuolemat, jotka ovat tapahtuneet 30 päivän sisällä koronavirustartunnasta riippumatta kuolinsyystä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uudet tiedot kertovat myös tartuntojen ilmaantuvuudesta rokottamattomilla ja rokotetuilla.

Alla oleva grafiikka näyttää, kuinka ilmaantuvuus on ollut suurinta nuorilla rokottamattomilla.

12–29-vuotiailla rokottamattomilla on ollut kuukaudessa noin 894 tartuntaa 100 000 rokottamatonta, koronavirustautia aiemmin sairastamatonta ihmistä kohden. Rokotetuilla vastaava luku oli noin 93.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat