Tutkijat älähtivät vuonna 2018 peruskoulujen ”tuhansista pienistä oikeusmurhista”: Pian asia muuttuu, kun yhdeksäs- ja kuudesluokkalaiset saavat arvosanat uusin kriteerein - Kotimaa | HS.fi

Tutkijat älähtivät vuonna 2018 peruskoulujen ”tuhansista pienistä oikeusmurhista”: Pian asia muuttuu, kun yhdeksäs- ja kuudesluokkalaiset saavat arvosanat uusin kriteerein

Vuonna 2018 Opetushallitus ryhtyi toimiin havaittuaan, että ysiluokkalainen saattoi samalla osaamisella saada todistukseensa seiskan tai ysin koulusta ja opettajasta riippuen. Nyt myös kuudesluokkalaisten arviointia tarkennetaan.

Opetushallitus tarkentaa kriteereitä peruskoulun kuudennen luokan päättöarviointiin. Aiemmin vastaava uudistus tehtiin yhdeksäsluokkalaisten numeroarviointiin.

26.11.2021 15:59

Opetushallitus tarkentaa kriteereitä peruskoulun kuudennen luokan päättöarviointiin. Uudistuksella halutaan yhdenvertaistaa oppilaiden kohtelua ja lisätä arvioinnin oikeudenmukaisuutta.

Vastaava uudistus yhdeksäsluokkalaisten numeroarvointiin alkoi vuonna 2018. Tuolloin oli havaittu, että peruskoulujen arviointitavat olivat niin kirjavat, että samalla osaamisella oppilas saattoi saada koulusta ja opettajasta riippuen arvosanaksi seiskan, kasin tai ysin.

Lue lisää: Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

Lue lisää: Oppilas voi samalla osaamisella saada seiskan tai ysin – Opetushallitus lupaa tarkentaa epäreiluksi koettua päättöarviointia

Opetusneuvos Marjo Rissanen Opetushallituksesta kertoo, että opettajat ja huoltajat ovat toivoneet, että Opetushallitus määrittelisi nykyistä tarkemmat arviointikriteerit myös alemmille luokille.

Nyt opettajilla on käytössä valtakunnallinen kriteeristö vain osaamiselle, joka vaaditaan kuudennen luokan todistusarvosanaan kahdeksan.

Arviointikriteerien tarkentamisen tavoite on, että oppilaiden tuen tarve tunnistetaan aiempaa paremmin ja että siihen voidaan puuttua ajoissa. Opetussuunnitelman perusteiden mukaan oppilaan oppimäärä voidaan yksilöllistää, jos hän ei tukitoimista huolimatta näytä saavuttavan arvosanan viisi vaatimaa tasoa.

Opetushallitus laatii oppiainekohtaiset kriteerit sille, mitä oppilaan pitää kuudennen luokan päätteeksi osata saadakseen arvosanaksi vitosen, seiskan tai ysin. Samalla se täsmentää arvosanan kahdeksan kriteerejä.

Uusi päättöarviointi otetaan käyttöön lukukaudelle, joka alkaa syksyllä 2023.

Yhdeksäsluokkalaisten päättötodistusten uudet kriteerit ovat nyt käytössä ensimmäistä lukukautta. Perusopetuksen päättäviä arvioidaan uusin kriteerein ensimmäistä kertaa ensi keväänä.

”Tavoite on, että eri kouluissa koko maassa numerot olisi annettu yhdenvertaisin perustein, jotta oppilaiden oikeusturva toteutuisi, kun pyritään toiselle asteelle”, Rissanen sanoo.

Viime vuonna peruskoulun numeroarviointia varhennettiin valtakunnallisesti. Nyt numeroarviointi alkaa kaikissa kouluissa viimeistään neljännellä luokalla, kun se aiemmin alkoi viimeistään kahdeksannella luokalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat