Nuorisosäätiön entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon epäiltynä useista törkeistä rikoksista - Kotimaa | HS.fi

Nuorisosäätiön entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen määrättiin tehostettuun matkustus­kieltoon epäiltynä useista törkeistä rikoksista

Nousiainen otettiin kiinni myöhään keskiviikkoiltana lentokoneesta, kun hän palasi Sveitsistä Helsinki-Vantaalle.

26.11. 12:48 | Päivitetty 27.11. 14:12

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt Nuorisosäätiön entisen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen tehostettuun matkustuskieltoon epäiltynä todennäköisin syin kaikkiaan seitsemästä eri rikoksesta.

Käräjäoikeus hylkäsi poliisin vaatimuksen Nousiaisen vangitsemisesta.

Vangitsemisistunto käytiin tutkinnallisista syistä suljetuin ovin Pasilan poliisitalolla.

Tehostetun matkustuskiellon perusteena olivat epäilyt kolmesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä petoksesta, törkeästä väärennyksestä, törkeästä veropetoksesta ja luottamusaseman väärinkäyttämisestä.

Tutkinnanjohtaja Antti Perälä keskusrikospoliisista kertoi istunnon jälkeen, että Nousiaista epäillään hänen käsityksensä mukaan myös neljännestä törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja toisesta törkeästä petoksesta. Nimikkeet oltiin alun perin mainittu vangitsemisvaatimuksessa.

Nämä eivät kuitenkaan olleet perusteita nyt määrätylle tehostetulle matkustuskiellolle. Perusteista pois tippuneet rikosnimikkeet liittyvät Perälän mukaan Helsingin poliisin avoinna oleviin tutkintoihin.

Rikokset olisi tehty loppuvuodesta 2013 eteenpäin.

Nousiaisen avustaja lakimies Kari Uoti kertoi istunnon jälkeen, että karttamisvaarasta käytiin pitkään keskustelua.

Karttamisvaarasta puhutaan, kun on syytä epäillä, että henkilö saattaisi pyrkiä karttamaan tutkintaa, oikeudenkäyntiä tai rangaistuksen toimeenpanoa.

”Varsinainen keskustelun aihe oli, että onko vaara, ettei hän selvittäisi tätä asiaa. Käräjäoikeus päätyi siihen johtopäätökseen, että matkustuskielto on riittävä”, Uoti sanoi.

Karttamisvaara siis todettiin, mutta matkustuskiellon katsottiin Uotin mukaan olevan riittävä pakkokeino.

Nousiainen oli ehtinyt olla poliisia paossa yli puolitoista vuotta, mutta palasi itse Suomeen myöhään keskiviikkoiltana.

Tehostettu matkustuskielto on voimassa 60 päivää. Se tarkoittaa, että Nousiaiselle on määrätty paikka, jossa hänen on oltava kello 19-07.

Perttu Nousiainen (oik.) ja hänen asianajajansa Kari Uoti vangitsemisoikeudenkäynnissä lauantaina.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Antti Perälä keskusrikospoliisista kertoi, että Nousiaisen kuulustelut on aloitettu.

Keskusrikospoliisilla on tapaukseen liittyen selvitettävänään laaja kokonaisuus, jonka tutkinta tulee Perälän mukaan kestämään pitkään.

”Tiettyjä kokonaisuuksia tullaan saamaan valmiiksi ensi vuoden alkupuolella. Päärikosnimikkeitä ei tulla esitutkinnan toimesta saamaan valmiiksi vielä huomattavaan aikaan. Puhutaan ehkä ensi vuoden loppupuolesta”, Perälä kommentoi.

Kokonaisuudessa on epäiltynä lähes parikymmentä henkilöä useista eri maista.

Nousiainen palasi Suomeen keskiviikkoiltana sen jälkeen, kun Helsingin Sanomien toimittajat Marko Junkkari ja Tommi Nieminen sekä kuvaaja Sami Kero olivat löytäneet hänet Sveitsistä Verbierin hiihtokeskuksesta.

Perälä sanoo, että Helsingin Sanomien toiminnasta oli apua siinä mielessä, että Nousiaisen olinpaikka selvisi.

”En ota tarkemmin kantaa siihen, mitä tässä on tehty poliisin toimesta aikaisemminkin”, Perälä sanoi.

Oikaisu 27.11 kello 14.00: Kari Uoti on lakimies, ei asianajaja kuten artikkelissa ja artikkelin yhteydessä olevalla videolla aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Lue lisää: HS:n Sveitsistä löytämä Nuoriso­säätiön ex-johtaja Perttu Nousiainen palasi myöhään illalla Suomeen, poliisit ottivat Nousiaisen kiinni suoraan koneesta

Lue lisää: Perttu Nousiainen hukkasi Nuoriso­säätiön miljoonat ja katosi mystisesti – HS löysi poliisia piileskelevän karkurin autiosta hiihto­keskuksesta Sveitsistä

Nousiainen antoi HS:lle haastattelun Zürichin lentoasemalla ennen Helsingin-lentoa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat