Valtion yli 120-vuotiaat metsät pitää asettaa hakkuu­kieltoon, vaatii Luonto­paneelin puheen­johtaja: ”Valtio hakkaa edelleen vanhoja metsiään paljon”

EU:n yhteisen tavoitteen mukaisesti vähintään 30 prosenttia Suomesta on suojeltava vuoteen 2030 mennessä. Kaikki jäljellä olevat luonnontilaiset metsät ja vanhat metsät on saatava tiukan suojelun piiriin. Luontopaneeli laski, mitä EU:n biodiversiteetti­strategia tarkoittaa Suomen kannalta.

Metsää Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa. Etelä-Suomen metsämaasta alle kolme prosenttia on tiukasti suojeltua. Vanhoja metsiä on niin vähän, etteivät ne riitä täyttämään olemassa olevien suojelualueiden lisäksi kymmenen prosentin suojelutavoitetta.

1.12.2021 2:00 | Päivitetty 1.12.2021 6:33

Kaikki jäljellä olevat luonnontilaiset metsät ja vanhat metsät on suojeltava tiukasti koko EU:n alueella vuoteen 2030 mennessä.

Suomessakin EU:n biodiversiteettistrategian täyttäminen ja luontokadon pysäyttäminen edellyttävät merkittävää metsien lisäsuojelua, selviää Suomen luontopaneelin tuoreesta mietinnöstä. Sen mukaan suojelu tulisi aloittaa viipymättä valtion vanhoista metsistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat