Isäpuoli kahlitsi kolme poikaa käsi- ja jalkaraudoilla puuhellaan, äiti kertoi olleensa tapahtumista ”ulkona kuin lintulauta” - Kotimaa | HS.fi

Isäpuoli kahlitsi kolme poikaa käsi- ja jalkaraudoilla puuhellaan, äiti kertoi olleensa tapahtumista ”ulkona kuin lintulauta”

Sekä käräjä- että hovioikeuden mukaan isäpuoli oli selvästi ylittänyt kohtuullisen kasvatuskeinot rajat. Mies tuomittiin maksamaan 80 päiväsakkoa ja kärsimyskorvauksia vapaudenriistosta.

Isäpuoli valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen, mutta se ei muuttanut päätöstä. Kahleiden käyttö ylitti oikeuden mukaan kohtuullisen kasvatuskeinot rajat.

26.11.2021 15:23

Rovaniemen hovioikeus on pitänyt voimassa isäpuolelle tuomitun sakkorangaistuksen liian rankoista kasvatuskeinoista. Isäpuoli oli muutaman kerran kahlinnut kolme poikaa käsi- ja jalkaraudoilla puuhellaan.

Isäpuoli myönsi käyttäneensä rautoja poikien rauhoittamiseen. Yksi pojista oli tapahtuma-aikaan 10-vuotias, toinen 12–13-vuotias ja vanhin 14-vuotias.

Isäpuoli kertoi ottaneensa ongelmaisen perheen vastuulleen lyhyellä varoitusajalla. Hänellä oli suhde lasten äidin kanssa.

Äiti kertoi kärsineensä masennuksesta ja päihteiden käytöstä ja olleensa tapahtumista ”ulkona kuin lintulauta”.

Aseisiin ja erätarvikkeisiin erikoistuneesta liikkeestä tilattiin äidin nimellä käsi- ja jalkaraudat. Niitä tilattiin kaksi kappaletta kumpaakin, mutta toiset kappaleet jäivät odottamaan liikkeeseen saapumista.

Lapin käräjäoikeus katsoi selvitetyksi, että isäpuoli oli eri tilanteissa käyttänyt käsirautoja kiinnittääkseen pojat puuhellaan. Kahden pojan kahlitsemiseen hän oli käyttänyt myös jalkarautoja.

Oikeus huomautti, että huoltajilla on oikeus rajoittaa lapsen vapautta määräämällä esimerkiksi, että lapsi ei saa lähteä yöllä ulos. Ollakseen rangaistavaa lapsen vapauden riistämisen on oltava oikeudetonta.

Laki kuitenkin kieltää lapsen alistamisen, ruumiillisen kurittamisen ja muun loukkaavan kohtelun, oikeus jatkoi.

Tässä tapauksessa käsi- ja jalkarautojen ylitti selkeästi kohtuullisen kasvatuskeinon rajat. Kahlitsemisia oli ollut useita pitkän ajan kuluessa eli kyse ei ollut yksittäisistä teoista.

”Menettelyä voidaan pitää myös nöyryyttävänä ja jopa ihmisarvoa alentavana toimenpiteenä. Menettelystä on täytynyt aiheutua lapselle pelkoa, ahdistusta ja kärsimystä sekä ainakin jossain määrin kipua”, käräjäoikeus lausui.

Myös äiti oli syytteessä asiasta, mutta hänen syytteensä hylättiin. Hän oli joskus ollut paikalla kahlitsemisen aikana, mutta oikeuden mukaan tämä ei ollut rikollista.

Isäpuolen rangaistusta määrätessään oikeus huomautti, että teot oli tehty lasten kotona. Kodin pitäisi olla lapselle turvallinen paikka. Toisaalta kahlitseminen kesti kullakin kerralla vain lyhyen aikaa.

Oikeus tuomitsi isäpuolen maksamaan kolmesta vapaudenriistosta 80 päiväsakkoa eli hänen tuloillaan 960 euroa sakkoa.

Isäpuoli määrättiin myös maksamaan kullekin pojalle kärsimyskorvauksia. Yksi heistä saa 350 euroa, toinen 500 euroa ja kolmas 750 euroa.

Isäpuoli valitti päätöksestä, mutta Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut lopputulosta. Myös hovioikeus totesi, että välineiden käyttö ja sitomisten lukumäärä ovat selvästi ylittäneet kohtuullisen kasvatuskeinot rajat.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat